Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Наследяване и даряване на недвижим имот.

Публикувано от alioshin 
Наследяване и даряване на недвижим имот.
09-10-2013 - 10:47:23
Здравейте.
Имам следният казус и моля за помощ.
Живея в апартамент в град София който е собственост на моята баба (майка ма моята майка). Баба ми почина и майка ми е единственият наследник защото е единствено дете, а дядо ми е починал отдавна още преди баба ми да придобие имота.
Моята майка иска да ми дари имата но незнам това възможно ли е тъикато тя още не е собственик по нотариален акт. Моята майка има само удостоверение за наследник.
Въпросите ми са:
1. Може ли този имот да ми бъде дарен преди моята майка да е станала собсвеник с нотариален акт или трябва първо да се издаде нотариален акт на нейно име, а после да оформяме дарението.
2. Ако може бихте ли ми казали каква е процедурата и колко горе доло струва?
3. Трябват ли ми услугите на двокат или мога сам да си набавя необходимите документи преди да стигна до нотариус?
Re: Наследяване и даряване на недвижим имот.
10-10-2013 - 14:25:25
може да го дари с удостоверен ието за наследници. ама ако имаш братя и сестри могат после да претендират за запазена част.питаъ нотаруса при които мислиш да изповядаш тои ще ти каже какво се иска като документи. данък няма само нот такса върху данъчната оценка. има нотариални калкулатори в нета можеш с тях да си сметнеш
Re: Наследяване и даряване на недвижим имот.
25-01-2014 - 15:54:35
Здравейте.
Имам следните въпроси и моля за съвет.
Притежавам земеделска земя. Искам на определо лице да я дам, но не знам дали с дарение или чрез продажба. Нямам наследници.
По кой от двата начина ще бъде по-лесно и разбира се, по-евтино..
Какви документи ще са необходими за дарението и съответно за продажбата?
Възможно ли да получа отгфовора на имейл-адреса ми: vandeneva@yahoo.it..????
Предварително благодаря
Re: Наследяване и даряване на недвижим имот.
27-08-2014 - 02:34:20
Разведен съм,без деца.
Бих искал след смъртта ми,друг да ме наследи...
Моля за съвет..
Благодаря..
Re: Наследяване и даряване на недвижим имот.
16-09-2014 - 20:59:47
Кой друг?:) - братя и сестри те наследяват ако имаш. Напиши си завещание.
Re: Наследяване и даряване на недвижим имот.
11-06-2015 - 16:25:00
Здравейте,изправена съм пред сложна дилема.Родителите ми живеят на село,но преди години продадоха единствения апартамент в София,без да ме уведомят.Аз съм единствен наследник,но до този момент не съм получила каквато и да е помощ от тях.Продават всичките си имоти на една моя първа братовчедка(не знам защо),а сега съм притеснена и къщата,в която живеят да не е продадена или дарена пак на тази жена.Как мога да разбера,дали те са собственици,или някое друго лице.Непрекъснато се грижа за тях,а те зад гърба ми продават всичко.Моля за помощ от ваша страна.Какво трябва да направя в този случай!
Re: Наследяване и даряване на недвижим имот.
12-06-2015 - 15:47:07
проверка по ЕГН в агенция по вписванията. а ако има дарение можеш да оспорваш до 5 години от откриване на наследството
Re: Наследяване и даряване на недвижим имот.
13-06-2015 - 10:23:16
Благодаря ти за бързия отговор.Това го направих,но в Агенцията ми изкарахаа само информацията за продадените имоти.Как да разбера дали са още собственици родителите ми,или са дали и имота и къщата ,в която живеят на друго лице?
Re: Наследяване и даряване на недвижим имот.
13-06-2015 - 12:42:45
ами виж в справката кое е продадено.ако е продажба а не дарение гориш. има тънък момент ако сделката е над 10 000 требе дае платено по баков път,тоест ако е фиктивна продажба за над 10 ооо можеш да претендираш. ама на село оценките са по 4-5 000. а и дали си заслуйва за толкоз маки суми да се занимаваш с дела,те адвокатите ше ти искат повече.това за 10 000 по баков път е отпреди няколко години. ако не се бъркам от от 01,07,2011
Re: Наследяване и даряване на недвижим имот.
19-02-2016 - 19:40:08
Преди 2 месеца почина баща ми . Родителите ми са разведени и не сме имали много контакти .той живееше до смъртта си в къщата на баба ни и дядо ни . Сега леля ни иска да и продадем или направо да се откажем от тази част от надледствената къща ,в която е живял баща ни .твърди че частра на баща ни от този имот е 1/12 или около 5 кв М . Как да разберем каква е действителната част която той притежавал .тя нама да ни покаже нот актове , а ние не притежаваме такива .
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход