Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Защита на обява в интернет

Публикувано от Anchev 
Защита на обява в интернет
10-09-2012 - 18:28:08
Здравейте, имам следният проблем. От скоро предлагам самостоятелно един имот под наем, като няма да описвам имота за да не се приеме за реклама. Въпреки, че бях се постарал да поставя отличителни белези по снимките за да не се копират, една лъжлива агенция (не съм сигурен дали мога да спомена името и), ми открадна снимките и текста, брандира ги със собствено лого, заличаващо моето, като почна и тя да го предлага, без да има право и каквато и да е договореност с мен. Това го забелявах на следващият ден и потърсих сайтовете в които е качена обявата, като моята оригинална обява е на същото сайтове и си плащам за да е там и да е видима. Своевременно повечето свалиха обявата след като им предоставих оригиналните снимки, след контакт и след разговор дали е коректна обявата. В един от сайтовете обаче остана и от администраторите ми бе пратено писмо да подам жалба в дирекцията за авторско право към Министерство на културата, защото те сами нямали право и не можели да преценят. Това малко ме ядоса, но от друга страна след кратък размисъл стигнах до извода, че това ще донесе последствия на въпросната агенция, все пак глобата е от 2000 до 20000 за първо и от 3000 до 30000 лв за второ провинение. Все пак много от нас се натъкват на недействителни реклами, дори вчера и по новините споменаха на зачестили фалшиви обяви.
Искам да попитам за по-знаещите освен жалбата, какво друго трябва да направя ?
Мога да докажа че снимките са мой, имам оригинали неформатирани, не-рендирани и оригиналният носител. Мислех си че агенцията може да излезе, че има договорка с мен да ми представя имота, но аз нямам такава, няма и договор между нас (както и с никоя др. агенция) и само аз си представям имота като собственик.

тук описвам писмото пратено ми от сайта, а и на агенцията, като съм премахнал всичко за обявата:

Уважаеми г-да,
На 10.Септември 2012 г. получихме електронна поща от лице, което твърди, че сте използували във Вашата обява ....... в сайта ......... снимки, направени от него и поместени в негова обява.
Без да коментираме верността на това твърдение считаме за необходимо да ви уведомим,че по смисъла на чл.3., ал(1), т.7 от Закона за авторското право и сродните му права, фотографските произведения и произведенията, създадени по начин аналогичен на фотографския са закрилян обект на авторско право. По смисъла на чл.94 от същия закон носителят на правата може да претендира за обезщетение. При подадена жалба компетентните органи могат да проверят и се произнесат, дали не се касае и за престъпление срещу интелектуалната собственост по смисъла на Особена част, глава 3, раздел VII от Наказателния кодекс на Р България.


Моля за всеки съвет който ще ми е от полза. Благодаря предварително !!!
Анонимен потребител
Re: Защита на обява в интернет
11-09-2012 - 19:26:14
Имате няколко варианта :
- тъй като агенцията не може да показва и продава имота без Вас, не ги допускате до имота си, пък те ако искат, нека си дават парите за реклама
- отивате на варианта да сезирате районният прокурор за извършено престъпление
- в крайна сметка преглъщате обидата от действията на агенцията и приемате техен клиент - купувач, но не им плащате, защото не сте длъжен
Последно - имам агенция от почти 22 години и когато продавах собствения си апартамент, 14 агенции го рекламираха без да ме попитат, не им казах нищо, просто ги оставих да си харчат парите за реклама, но не ги допуснах до имота си, продадох си го сам. Все пак смятам, че е крайно време у нас всеки да започне да си върши работата,т.е. - на Ваше място бих си сключил договор с една единствена агенция и ще си спестя всички досадни главоболия, не бих си сменил сам накладките, ще отида в сервиза за това. Така.
Re: Защита на обява в интернет
11-09-2012 - 21:52:05
Здравейте, да няма как да го покажат и отдадат без мен, но проблема е че те го използват за, как да го кажа "стръв". Какво имам в предвид, пробвах да се обади др. човек уж за оглед, но отговора беше, че току са го наели, но имали много подобен на малко по-висока цена в съседен квартал на около 300 м. от моя. Като се замисля колко хора са излъгали с интерес към моя апартамент, не ми се мисли. А обявите са ни една до друга и ако отворят тяхната първа, моята и да я отворят едва ли ще им обърнат внимание, защото "вече е отдаден".

Както и да е, вече е пусната жалба, та ще видя какво ще стане. Надявам се да им бъде наложена глоба, за тази нагла измама, а и да се замислят дали ще го правят отново.

Лека вечер.
Re: Защита на обява в интернет
18-09-2012 - 23:33:20
Пиши какво ще стане, но при снимките положението е по особено. За да са предмет на авторско право трябва да имат художествена стойност, а и при тези от Интернет е още по-сложно, защото имаше решение по голямо дело срещу Гугъл, според което силно компресираните снимки могат да се публикуват, дори когато са обявени за авторски.
Има решение на наш съд, според което авторът получава 100 лв., възнаграждение защото са му публикували снимката на две места в 168 часа, но съдът отхвърля иска за неимуществени вреди, а за прокуратура съвсем не иде реч.
Re: Защита на обява в интернет
25-01-2013 - 09:10:29
Здравейте, според мен не трябва да се притеснявате изобщо. Става дума за имот под наем. Така се увеличава многократно шанса ви да се отдаде имота под наем, като го предлагат и агенции. Ако някоя от тях ви доведе сериозен клиент - какво значение има за вас как сте си намерил наемател ? Просто няма да плащате комисионна на агенцията - и това им го казвате веднага, когато агенцията ви се обади за оглед с клиент. Повечето агенции се съгласяват на този вариант - да не им плащате комисион при намерен наемател, взимат си само от самия наемател комисион.
Имайте предвид, че много наематели търсят под наем само през агенции, нямат време и възможност да ровят сами по интернет а и не знаят точно как и къде да търсят.
Реално погледнато - вие, публикувайки имота си в нета, го показвате пред всички и така си спестявате да се обаждате поотделно на агенции. Т.е. с 1 куршум - 2 заека, както се казва...
Не защитавам агенциите, просто това е само във ваш плюс.
Успех !
Анонимен потребител
Re: Защита на обява в интернет
25-01-2013 - 11:53:39
Кое е в негов плюс, да казват че имота вече е отдаден ли?
Re: Защита на обява в интернет
25-01-2013 - 16:07:52
Здравейте,
и аз имах този проблем - два пъти ,с две "агенции".
Мислех да напиша имената им във форума - но не съм убедена дали има смисъл - кой би обърнал внимание.......

Първо се обадих на модератора на сайт-а/портала - написали са, че приемат сигнали за некоректни обяви. Никаква полза. Отгвориха ми, че след като агенцията си плаща за обявата, те нищо не могат да направят. Как така ?!

Те са длъжни да реагират на подобни сигнали, ако държат сайт-ът/порталът им да предлага коректна информация.

Агенцията, която беше копирала обявата ми, всъщност беше копирала не текста на обявата, а приложените към нея снимки от жилището и от квартала. Описанието на апартамента изобщо не отговаряше на истината. Агенцията беше го описала като нов апартамент, на тиха улица - пълна измислица. Озадачаващо ми се видя и това, че и останалите обяви на "агенцията" фигурираше същия текст, без разлика....?
Обадих им се, казах, представих се за клиент, който се интересува за апартамента. Отговорът беше точно такъв, както и във Вашия случай: "не можем да намерим собственика, но можем да ви покажем други апартаменти". Накрая им лазах, че аз съм собственика и поисках да свалят обявата. Въпреки това го усукваха - сложно било?! Това не го разбирам!!

Не разбирам какво им носи тази манипулация?

За мен това е неприемливо, тъй като по този начин апартамента ми е поставен в лоша светлина - изложените данни не отгвоарят на истината. Това е измама и по отношение на клиентите.

Не споделям мнението на Spgufi -
,,че е крайно време у нас всеки да започне да си върши работата, т.е. - на Ваше място бих си сключил договор с една единствена агенция и ще си спестя всички досадни главоболия, не бих си сменил сам накладките, ще отида в сервиза за това. "

Всеки има право да си предлага собствения имот както намери за добре. (Примерът с накладките не е удачен за услуги в бранша на недв. имоти - накладки не мога сменям, но съм в състояние сама да напиша и кача обява в нет-а)

Tova намирисва на изнудване - или ще дойдеш при един от нас или - или ще ти създаваме трудности.
Анонимен потребител
Re: Защита на обява в интернет
26-01-2013 - 19:16:49
Права сте Fabia, такива случаи не са рядкост за съжаление, ако Ви се обадят от тези агенции, просто не ги допускайте на оглед.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход