Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Някои елементи на Предварителния договор

Публикувано от dexter 
Някои елементи на Предварителния договор
11-04-2006 - 22:02:51
На хора взимащи пари (например заем) понякога се предлага да подпишат Запис на заповед освен основния договор. Същото се отнася и за Предварителния договор за покупко-продажба на недвижим имот. Разбира се това е с цел при евентуална неизрядност на продавача, купувача да си вземе даденото капаро по-лесно чрез изпълнителен лист и т.н. Има ли според вас смисъл освен самия договор продавача да подпише и Запис на заповед за получената, като капаро сума?

А що се отнася до нотариалната заверка на Предварителния договор тя помага ли в такъв случай. ПД служи, като разписка и ако е нот.заверен прави ли договора извънсъдебно изпълнително основание за сумите в него и върши ли работа за избягване на съдебно дело?

Чл.93 от ЗЗД:... (2) Ако задължението не е изпълнено от страната, която е получила задатъка, другата страна при отказ от договора може да иска задатъка в двоен размер. и това обикновено се пише в договора. Ами ако страните се споразумеят за друго? Например капарото да се върне само в единичен размер или в единичен размер, а ако това не стане в определен срок да започва да тече лихва. Такива клаузи в ПД противоречат ли на закона и дали са приложими?
Сложно е, няма да ти отговорят пълно във форума. А клаузи за връщане на единично капаро са напълно допустими.
Re: Някои елементи на Предварителния договор
12-04-2006 - 01:00:09
Винаги съм била против подписване на ЗЗ по ред причини, едната е че всъщност се задължаваш и по ЗЗ и по договор... т.е. два пъти, но не за едно и също. Още повече че договорът с нот.заверка на подписите е извънсъдебно изпълнително основание за сумите посочени него, т.е. същия ефект се постига, но без да се задължавате по ЗЗ smiling smiley
Ще теоретизирам утре сутринта smiling smiley
Re: Някои елементи на Предварителния договор
12-04-2006 - 09:37:56
Имотко, пълен отговор и не търся = интересуват ме мнения от, който има такива по изброените от мен въпроси, най-вече практически от опит.

Костакиева, ясно е, че ЗЗ не е наложително и е един вид престараване, но даващите пари го практикуват за да могат след това евентуално да си вземат парите без да се стига до съд и съдебни дела = същия ли ефект се постига чрез нот.заверен договор? Значи винаги е по-добре Предварителните договори да се заверяват нотариално? А би ли се стигнало до проблем, ако в ПД се пише реалната цена и се завери, а след това при същия нотариус за НА се посочи сумата по данъчната оценка?
Re: Някои елементи на Предварителния договор
12-04-2006 - 10:48:48
Ефекта е същият да, тъй като съгласно чл.237 от ГПК договорите с нот.заверка на подписите са извънсъдебно изпълнително основание. Същото важи и за ЗЗ. Пуска се молба до съда за издаване на изпълнителен лист на базата нот.заверения договор или ЗЗ. Процедурата е една и съща и в двата случая.
Проблема е, че като подписваш ЗЗ се задължаваш два пъти за едно и също, но на различно основание. Няма да влизам в излишно теоретизиране, защото това не е лекция по търговско право. По-добре е договора да е с нот.заверка, но повечето кредитори не го предпочитат тъй като се дължи такса върху материалния интерес. Има всякакви варианти вече за фиксиране на цена в договора и зависи от ситуацията, моя съвет обаче е да не се подписва ЗЗ в такива ситуации, за да не се окаже че плащате два пъти smiling smiley
Проблем няма да има, ако се даде разписка за платената реално сума.
Ако ви издадат изпълнителен лист за връщане на капарото в единичен, или, пази боже - в двоен размер, само на основание заверен нотариално предварителен договор, елате да ми се обадите.
Моят адвокат твърди, че това не може да се случи, защото задължението за връщане на карапо при неизпълнение на предварителен договор не е ликвидно и изискуемо СПОРЕД САМИЯ ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР /т.е. "изпълнителното основание"/ и затова не може да се получи изпълнителен лист по този ред.
Re: Някои елементи на Предварителния договор
12-04-2006 - 22:53:04
Ми твоя адвокат не е прав smiling smiley, но както се казва колкото юристи толкова и различни становища. Как да не е изискуемо, е ако той не си фиксира срокове си е негов проблем. Срока кани кредитора smiling smiley
Понеже каза да ти се обадя, обаждам се!
Re: Някои елементи на Предварителния договор
13-04-2006 - 09:32:37
Имотко, ако не е така, тогава как е според твоя адвокат? Взелия капарото не изпълни ПД в сроковете посочени в него = какво би направил твоя адвокат щом няма да вади изпълнителен лист?
Re: Някои елементи на Предварителния договор
13-04-2006 - 10:15:11
Ще се съди smiling smiley)) - ще го таксува веднъж по мат.интерес winking smiley
Ще извади изпълнителен лист - втори път ще го таксува на мат.интерес smiling smiley

При ИЛ само веднъж smiling smiley, ми минава се човека smiling smiley
Казах да ми се обадиш, ако покажеш изваден изпълнителен лист от теб или от друг по този ред, а не ти какво мислиш, че може........
Пак според моя АДВОКАТ при предварителния договор следва да докажеш не настъпване на срок /какъв срок, за връщане на капарото ли?/, а неизпълнение на виновната страна. Това не може да се доказва в производство по издаване на изпълнителен лист.
Обзалагам се на 100 евро.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход