Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за помощ! Наследствен парцел - искам дом!

Публикувано от zorito30 
Моля за помощ! Наследствен парцел - искам дом!
30-05-2008 - 12:46:51
Здравейте, моля всички компетентни тук за съвет и мнение... понеже съм "неграмотна" в темите за имоти, наследства и прочие.. Казуса е малко оплетен което допълнително утежнява нещата.
Става дума за парцел на името на майката на моя приятел, с който ще се женим.Парцела е закупен от нея и починалия и вече мъж преди доста години по време на брака им. Води се на името на живата майка на моя мъж.. Има план за строеж и всичко друго....плана е бил за 3-етажна къща но ние мислим да строим само гаражи и един етаж, тавански и покрив. Проблема е в това, че моя бъдещ мъж има сестра починала при раждането на дете преди 6 г. Детето е живо и се гледа от майка му/т.е. бабата/Доколкото виждам собственичкатна на парцела иска да го прехвърли на името на моя приятел/сина си/... за да строим дома си... но според мен това се явява наследствен имот за моя приятел и неговата племенница/като наследница на починалата сестра/ sad smiley .
Проблема е в това, че детето е малолетно и законен негов представител е баща му/съпруг на починалата дъщеря/ с него обаче има страхотни проблеми - той не се грижи за детенцето, не праща пари, даже би пречил ако има как. в момента тече процедура за временно настаняване на детето при бабата.водена от отдел "закрила на детето" -съд и т.н.
Знаем че той е недобронамерен. Даже сам е разправял че се е консултирал и може да си търси дял от друг техен имот-апартамент в който живеят...
Въпросът е как стоят нещата с нашето право да посторим къщата без да се намеси този човек - звяр. ние не искаме да ощетим детето. просто да се съхрани неговия интерес... и за него да е това което си го има. Знам че има нещо с наплащане споразумение и прочие, но това няма как да стане...
въобще има ли начин тези неща да си останат в семейството и ние да сторим. за нас си. ????
Има ли значение това че му вземат детето и го настаняват за временно местоживеене и отглеждане от бабата - да не забравяме че не му отнемат родителски права...
Проблема е важен за нас, защото ще ни излезе най-достъпен този начин да имаме дом....
Всъщност излиза ни най-изгодно понеже има ангажимент от страна на брата на собственичката на парцела да построи от основи до плоча на гаражите къщата и така ние само ще достроим етаж и покрив. В момента парцела е направен до основа- за полагане на гаражите..те.е. всички подготовки, усилване с арматури, взривове, изкопи и други са факт, "на земя е " за градеж направо и вуйчо му всъщност го е направил това и сега до месец ще вдигне гаражите. Моля ви дайте ми компетентно становище -Благодаря на всички отзоваващи се!
Re: Моля за помощ! Наследствен парцел - искам дом!
30-05-2008 - 13:19:30
procheti si e-malila v abv.bg
Re: Моля за помощ! Наследствен парцел - искам дом!
30-05-2008 - 13:40:57
zorito30,
Ще се опитам да помогна с няколко изречения.
Доколкото се разбира в момента парцела е собственост на бабата, която е жива. Този парцел е придобит по време на нейния брак. След смъртта на съпруга и неговите наследници имат право на дял, а именно - 1/2 от парцела остава за съпругата му, а останалата 1/2 се разделя на 3 равни части, за съпругата му, за сина и за дъщерята, като преки негови наследници.
Казвате, че има план, но не казвате от коя година е и дали е валиден към днешна дата, както и не споменавате дали има разрешение за строителство по този план и от коя година е!
Споменавате, че някакъв вуйчо копае, взривява, укрепва и т.н. Обяснете, на какво основание този вуйчо извършва тези опреции. Има ли съответните документи за това от общината и най-вече има ли съгласие на собствениците, за да прави това.
Ако вашата бъдеща свекърва прехвърли нейните идеални части на сина си, например срещу гледане, то би се получило, че той ще владее 5/6 от целия парцел.
Нй-добре е останалата 1/6 част, която е на починалата дъщеря, респективно на детенцето, да бъде изкупена. Ако бащата на детенцето, който има родителските права, откаже сумата, която му предлагате, то това трябва да стане с нотариала заверка, след което вие самата да закупите тази 1/6 идеална част и то преди брака ви. Това може да стане и преди бабата да е прехвърлила дяловете на сина си или след това. Всичко това трябва да се движи от адвокат. Най-важно засега е да сте наясно какво точно прави вуйчото, за да не се окаже, че всичко е незаконно!
Re: Моля за помощ! Наследствен парцел - искам дом!
30-05-2008 - 13:46:34
Mdaa,tozi kazus si e dosta slojen .problema e che vie iskadte osven iuridicheska konsultaziq i savet. imam nekolko zabelejki 1 . kakv se qvqva na maikata na vashiq priqtel brata. sashto ne e losho da mi kajete kade se namira parcela.

a sega na pitaneto

1.za kvotite: pri pokupkata saprizite imat po 1/2. ediniq e pochinal negoviq dql se nasledqva po ravo ot decata i saprigata i stava za saprugata 4/6 decata po 1/6. do tuk e qsno .posle tazi 1 /a pochinalata sestra se deli mejdu neinite naslednici. ne stava qsno ot napisanoto koi sa te/predpolagam ima samo e dete ama ne mi e qsno dali bashtata e imal brak sas neq v momenta na neinata smart. ako e imal neshtata se pouslojnqvat zashtot e naslednik .ako ne e naslednik idealno za vas zashtot naslednik e samo deteto.bashtata ne moje da razpolaga sas dela na deteto ako iska da se razporejda kato negov roditel(a ne nastoinik -ima golema razlika moje bi imate predvid che se qvqva negov zakonenen predstavitel)trqbva razreshenie ot sada che sdelkata ne e v vreda na deteto.( toest ne moje da go prodadei da gushne parichkite)
ako bashta se qvqva naslednk na pochinalata si sapruga ima 1/12.


2.sega za sroeja ako ne e dogovoreno drugo za sobstvenossta na novata sgrada sha novata sgrada sha ima sashtite kvoti kato na zemqta(parcela).za da ima razpredelenie na sobstvenostta po drug nachin trebe da ima uchredeno pravo na stroej - to dava pravo na nqkoi da stroi na chujda zemq.

3 . imota moje da se zaveshtava i prodava ili daraqva( vie nepravilno mu kazvate prehvarlqne)bez problem no samo neinata chast ot 4/6 . ot tova ne vijdam mnogo smisal zashtot ne promenq pravat na bashtata po nikakav nachin. ako se dari drugite naslednici (deteto na sestra mu edinstveno bashta mu ne e naslednik )shtte sa oshteteni i mogat da pretendirat za razvalqne na sdelkata. pri zaveshtanie e pak taka oshtetenite naslednici( pak deteto na sestra mu mogat da si iskat zapazenata chast. taka che tova e bezmisleno zashtot vijdam che celta vi e edinstveno da eliminirate bashtata.

4 . ne sam naqsno dali ako deteto se vadvori pri babata se otnemat roditelskite prava na bashta mu ( trebe da si pitate advokat)

5. za kredita ot banka ne moga da vi otgovorq zahtoto zavisi ot mnogo neshta kolko e dohoda vi kolko ke razmera na kredita kakvo ipotekirate i t.n. tuka nai dobre pitaite nekoq banka ako mi dadete po -podrobna informaciq moga da vi kaja kakvav vi e shansa no spored men ne e golqm zashtot predi da ima grub stroej ne davat kredit. vajno e sashto vav koe naseleno mesto e imota. ako rabotite ne trudov dogovor i se osigurqvate na golqma zaplata moje da vzemete potrebitelki kredit do 30 000 leva davat bakite no te edva li shte vi stignat.


i nakraq moq savet .zadljitelno si upravete iuridicheski nestata zashtot inache moje da se okaje che ste postroili kashta v koqto nekoi drug ima dql . ako bachtata na deteto ima dql predlojete mu da go kupite ako ne se razberete iskaite sadebna delba( koito ne e za predpochitane shtot stava bavno i e skapo) ima verotnost da se stigne do publichen targ koeto znachi che trebe da uchstvate da dadete nai visoka cena i da platite samo 1/12 chast ot neq .z ada bade saveta mi po tochen trebe da mi izqsnite kakvo e tova sporazumenie sas brata na na maikata na vashiq priqtel ustno li e ili ima nekakv dogovor doklkoto rabiram toi ne e sobstvenik na zemqta.



Re: Моля за помощ! Наследствен парцел - искам дом!
30-05-2008 - 14:00:44
Благодаря за отзивите
Сега
вуйчото е добронамерен
това е споразумение заради отстъпен дял от техен си наследствен имот и всичко е ок. да той има разрешения и съгласие от семейството. Там всичко е ок.
Проблема е с този луд човек- баща на детето.
Той даже се е съветвал с адвокати
Re: Моля за помощ! Наследствен парцел - искам дом!
30-05-2008 - 14:03:20
Имам въпрос: кое се наплаща? стойността на парцела се гледа нали? а не на бъдещата къща. Все пак завареното положение е само на парцел?
Re: Моля за помощ! Наследствен парцел - искам дом!
30-05-2008 - 14:07:04
значи с брата споразумението е договорено писмено. но и да не беше той си го изпълнява- там има друг тип отношения има добронамереност. И все пак какви са стъпките които можем да предприемем от тук насетне - възможно най удачно?
и защо казвате преди брака с мен да се уредят тия неща? въобще това последното не мчи е много ясно
Re: Моля за помощ! Наследствен парцел - искам дом!
30-05-2008 - 14:49:39
znachi taq 1/12 trqbvashe da q otkupite predi da se stroi kashtata shtot kato se postroi shte trebe da otkupubate i 1/12 ot kashtata nali tova beshe smisala na vaprosa kak nai lesno d i eftino da se otarvete ot 1 ot sobstvenicite .sled kato q postpite taq kashta veche shte ste se minali i sega po dobre si traite ako toi vi predloji da vi prodade nagoviq dql (ako ima kashta veche i ot kashtata )na dobra cena kupete go. tova che rabotite na trudov dogovor e dobre za pred bankata . kazvate che imate dobar dohod no tova e otnositelno ako mi kajete kakvo rabotite i kolko e dohoda i kolko pari shate iskate ot bankata moga da vi kaja kakvi sa vi shansovete za kredit.osven tova zadaljiteno kredita se vzema sreshtu ipoteka moje da se ipotekira imota koito se stroi no trene da ima pone grub stroej( toest pokriva da slojite) vijdam obache che vashiq sluchai ne e takav .togva ima vazmojnost da ipotekirate drug imot. podchertavam che sha vi otpusnat kredit maximum do 60% ot cenata na ipotekiraniq imtot po tehna ocenaka ( izpolzvat se licenzirani oceniteli i po moe mnenie te zanijavat za da ne se precaka bankata pone az kato prodadoh 1 aprtament v Sofiq mi zanijiha sas 22% centa sprqmo realnata ne sam siguren kak e v provinciqta no predpolagam e po zle) . tova che imate golemi dohodi ne vi pomaga mnogo ako nemate podhodqst imot za ipoteka.Ako naisti na dohodite sa vi golemi moje da iztegli vashiq priqtel 1 ipotechen kredit kolkoto mu davat a vie da vzemete potebitelko 20 000 leva naprimer ( obache lihavta na potrebitelskiq e dosta po-visoka.
Re: Моля за помощ! Наследствен парцел - искам дом!
30-05-2008 - 14:54:03
ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА

III. СЪСОБСТВЕНОСТ

****

Чл. 32. Общата вещ се използува и управлява съгласно решението на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ.

Ако не може да се образува мнозинство или ако решението на мнозинството е вредно за общата вещ, районният съд, по искане на който и да е от съсобствениците, решава въпроса, взема необходимите мерки и ако е нужно, назначава управител на общата вещ.

******
Re: Моля за помощ! Наследствен парцел - искам дом!
30-05-2008 - 15:00:31
Hobavo si citiral zakona parcalev samo che si zabravil opciqta cha minoritarniq sovstvenik moje da poiska delbai togava kakvo pravim ili mu plashtame dobrovolno ili imota otiva na puvlichen tyrg.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход