Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

вода извира от пода на мазето

Публикувано от asen dankov 
вода извира от пода на мазето
19-01-2008 - 18:54:40
Имам проблем с пода на мазето.Плочата е с дебелина 10см от бетон B12,5.Отдолу има само найлон а подпочвените води са доста високи в следствие на това започна да избива вода от доста места на пода.има дренаж около мазето на ниво фундамент.Давайте идеи или някой добър техник за отстраняване на проблема.Благодаря предварително


Re: вода извира от пода на мазето
19-01-2008 - 19:21:44
Лошо, Седларов! Ама "избива" направо тече и прави гьол ли?

Вариантите в случай на високи подпочвени води са два:

1) Дренаж, който да е по-ниско от котата на фундиране на къщата и се зауства (и съответно тече) на още по-ниска кота. При теб очевидно е повреден = или не обхваща около целия периметър на прииждащи подпочвени води; или е некачествен/копроментиран самия дрениращ материал (може и от корени на близки дървета); или най-вероятно няма накъде да се изтича.

2) Външна хидроизолация, която трябва плътно и без никакви изключения и дупки да обхваща цялата стоманобетонна повърхност на сутеренния етаж отдолу и отстрани. Това разбирам сте го пропуснали = найлонът не е никаква хидроизолация, той се поставя само колкото земята отдолу да не изсмуче циментовото мляко докато бетона се втвърди. Трябвало е да сложите 5-10 см подложен бетон по цялата площ на сградата; върху него три слоя битумна хидроизолация; върху нея вече плочата по цялата площ на сградата без работни фуги между нея и сутеренните стени; след това сутеренните стени и по тях пак три слоя битумна хидроизолация подвита и старателно залепена по целия периметър с подаващата се по краищата от подложния бетон; дупките за тръби и инсталации да се оформят със стегнати метални фланци; върху хидроизолацията стиропор или тухлена зидария и тогава обратния насип и/или дренажа и накрая цокъла и тротоара.

Какво би могло да се направи сега?
1) Проверка и ремонт на дренажа.
2) Строителство на още един или няколко дренажа, отводнителни канали, кладенци, шахти, а при липса на възможност за гравитачното им оттичане и помпа.
3) Разкопаване целия периметър около къщата до кота фундиране и изпълняване на гореописаната хидроизолация по сутеренните стени. Това обаче няма да даде 100% резултат, защото отдолу неможеш да повдигнеш къщата и да направиш хидроизолация. След това на мястото на обратния насип нов дренаж.
4) Хидроизолация отвътре на мазето, например с vandex. Това е най-нежелателното, защото ще спре водата да не избива в мазето, но тя ще продължи да навлиза в къщата и, като не може да избие в мазето ще започне да се покачва капилярно нагоре към етажите. Изолацията отвътре само за по-ценните жилищни помещения, като се жертват други т.е. по-добре да тече в мазето и оттам да я изпомпваш отколкото да се качва в стаите.
5) Спиране на забравената чешма, от която всъчност идва теча.
Re: вода извира от пода на мазето
19-01-2008 - 19:25:29
Ако е сигурно, че не се касае за някаква водопроводна или канализационна повреда, проблемът се очертава като доста сериозен. При стар дренаж вероятно се касае за авария. Най-честите причини са коренища на растения, затлачване или колматация.

Ако дренажът е нов и не е изработен от компетентни лица (разбирай инженер-хидрогеолог или поне строителен инженер), сигурно се касае за неправилна конструкция.

Провери дебита на водата от дренажа в ревизионната шахта.

PS

Докато пишех мнението си, се е включил и pe6o, та трябва да допълня. Възлагането на ролята на основна защита на хидроизолацията при борбата с високи подпочвени води е неправилно. Въпрос на време е постоянният напор да я компрометира, а след това ремонтът е доста неприятен... Правилно е да се разчита на водопонизителната система, а хидроизолацията да изпълнява спомагателна роля, най-вече срещу капилярната влага.

Vandex е добра технология, но използването й като вътрешна хидроизолация е средството на отчаянието, когато това е единствената възможност. Причината е, че основната конструкция на сградата остава в контакт с водата и възниква труднорешим проблем с капилярната влага, наред с редица други проблеми...


ХигроОптима, ТехноОптима



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-19 19:45 от hygro.
Re: вода извира от пода на мазето
20-01-2008 - 00:48:19
къщата е чистак бърсак ново строителство а подпочвените води са много високи проблемо е че нямяше кой да каже навреме как се прави АМАН ОТ ТЕХНИЦИ и бригадири поне нашите бякя такива.И ето го сега проблема имаме си ледена парзалка в мазето.Е благодаря ви много за отзивчивоста.
Re: вода извира от пода на мазето
20-01-2008 - 00:55:14
вариант ли е ако се излее още една плоча
moody smiley
Re: вода извира от пода на мазето
20-01-2008 - 09:14:34
Ми, да си ги следил техниците и бригадирите кво правят. Предложенията от предишния ми постинг защо не ти харесват, та измисляш ново = да се излее плоча отвътре в мазето ли предлагаш? Първо: бетонът не е хидроизолационен материал по принцип и второ: това е подобно на 4) от предишния ми постинг. И аз и хигро те съветваме да провериш дренажа първо = некадърниците нали са оставили поне ревизионни или нещо подобно?
Re: вода извира от пода на мазето
20-01-2008 - 10:10:02
hygro,
Защо ми правиш забележка? Та нали аз казвам същото?

За защита от високи подпочвени води аз степенувам така мерките:
1) дренажна водопонижителна система = най-сигурна, но най-сложна и скъпа. При липса на наклон за гравитачното и оттичане налага и помпи.
2) външна хидроизолация = като допълнение към дренажната, а неин заместител само при невъзможност за дренаж (например неможе да се навлезе в съседен имот, откъдето идват водите).
3) вътрешна хидроизолация = абсолютна патерица и нежелателно.

В последните години много нови технологии изместиха старите класически, не защото са по-добри като резултат, а защото са многократно по-лесни и евтини за изпълнение от строителя. Ето няколко примера:
1) хидроизолация на сутерена вместо дренажи
2) гипсокартон вместо мазилка (за това доста спорихме тук във форума)
3) мостови проводници вместо бергманови тръби
4) зидария с итонг вместо с тухли
5) ламинат вместо паркет или дюшеме
6) покривни хидроизолации вместо керамични керемиди
...

Вандекс е супер ефикасна, ама ако е на място. Мястото й е от страната на водния напор. Отвътре е патерица и става само за пароизолация, защита на едно помещение за сметка на друго или да бега влагата към комшията при съседски спорове. В конкретния случай, ако влагата тръгне капилярно нагоре към етажите може да се мине плочата на първия етаж над мазето, ама за целта требва да се разкъртят настилките.
Re: вода извира от пода на мазето
20-01-2008 - 12:29:57
pe6o Написал:
-------------------------------------------------------
> hygro,
> Защо ми правиш забележка? Та нали аз казвам
> същото?
>
> За защита от високи подпочвени води аз степенувам
> така мерките:
> 1) дренажна водопонижителна система = най-сигурна,
> но най-сложна и скъпа. При липса на наклон за
> гравитачното и оттичане налага и помпи.
> 2) външна хидроизолация = като допълнение към
> дренажната, а неин заместител само при
> невъзможност за дренаж (например неможе да се
> навлезе в съседен имот, откъдето идват водите).
> 3) вътрешна хидроизолация = абсолютна патерица и
> нежелателно.

Сорри, бях останал с впечатлението, че наблягаш на хидроизолацията. С така подредените приоритети съм напълно съгласен.


> В последните години много нови технологии
> изместиха старите класически, не защото са
> по-добри като резултат, а защото са многократно
> по-лесни и евтини за изпълнение от строителя. Ето
> няколко примера:
> 1) хидроизолация на сутерена вместо дренажи
> 2) гипсокартон вместо мазилка (за това доста
> спорихме тук във форума)
> 3) мостови проводници вместо бергманови тръби
> 4) зидария с итонг вместо с тухли
> 5) ламинат вместо паркет или дюшеме
> 6) покривни хидроизолации вместо керамични
> керемиди
> ...

smiling smiley Да, за съжаление. Американизира се и технологията и мерака за бързи пари...


> Вандекс е супер ефикасна, ама ако е на място.
> Мястото й е от страната на водния напор.

Проблемът на хидроизолациите, които работят под напор е, че дори най-дребния дефект създава огромна беля. Това е например проблема на строящия се център на М-Тел в Студентски град, като при това там напорът идва само от повърхностни води, акумулирани в нетрамбования обратен насип. Възможно е дори перфектно изработена изолация да бъде компрометирана от слягания, неправилно поставени арматури и т.н.


ХигроОптима, ТехноОптима
Re: вода извира от пода на мазето
20-01-2008 - 12:33:20
@asen dankov: За съжаление в този случай ремонтът е неизбежен. Наеми геолог, ако не искаш рискуваш пак...


ХигроОптима, ТехноОптима
Re: вода извира от пода на мазето
20-01-2008 - 14:41:40
Дренажът работи идеално на ниво фундамент е.Стените имат хидро изолация.Не че не съм съгласен с вас но мисълта ми беше дали ще се получи ако се сложи припоръчаният vandex отвътре и отгоре се излее нова плоча. sad smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход