Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Отопление-Охлаждане с Термо помпи

Публикувано от Stan 
Отопление-Охлаждане с Термо помпи
19-11-2007 - 17:38:50
Отоплението/Охлаждането със Земно-свързани термо-помпи ви предлага до 70% икономия на сметките за отопление/охлаждане +подгряване водата за битови нужди.
Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2008-01-16 15:24 от Stan.
Re: Отопление-Охлаждане с Термо помпи
19-11-2007 - 19:39:57
Stan Написал:
-------------------------------------------------------
> .Земно-свързаните помпи притежават и други
> предимства пред конвенционалното отопление те не
> променят влажноста на вуздуха ......

Г-н Василев,
Бих Ви препоръчал да махнете (редактирате) това твърдение, особено на фона на останалото убедително представяне.


Re: Отопление-Охлаждане с Термо помпи
19-11-2007 - 22:58:16
До всички знаещи по темата,
Моля да ми обясните някой въпроси на които така и не открих отговор:
Кои са водещите фирми за производство но термопомпи вода-вода, които все пак се намират в България и кои са възможно най-добрия компромисен вариант качество-цена?
В някой форуми прочетох, че за ефективността на термопомпата COP=4.5 и минимална добавачна ел. енергия, температурата на загряваната вода трябва да е около +40 ; +45 гр. - възможно ли е при такава температура, ако навън е около -10 да се загреят помещенията до към +22; +25 ?
Доколкото разбрах, най-ефективно е с въздушни конвектори - възможно ли е на практика вместо във всяка стая да има по един (предполагам ) , да има само един голям някаде изнесен (за да се избегне шума ) и топлото/студеното да се пренася с въздуховоди и как би се отразило това на цената (дали би било по евтино)?
Re: Отопление-Охлаждане с Термо помпи
20-11-2007 - 00:31:43

clap: :} clap:Редактиран 4 път(и).Последна редакция на 2008-01-16 15:25 от Stan.
Re: Отопление-Охлаждане с Термо помпи
20-11-2007 - 00:59:24
Г-н Борисов , на Българският пазар има поне 10 фирми занимаващи се с термо-помпи .

clap:Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-16 15:26 от Stan.
Re: Отопление-Охлаждане с Термо помпи
20-11-2007 - 12:43:04
Вижте тук Еско- инжинеринг .
Re: Отопление-Охлаждане с Термо помпи
20-11-2007 - 14:14:53
Не са един и двама. Преди време имахме подробна тема, не искам да се повтарям, тогава описвах своите проучвания по въпроса. Още преди година смятах, че инвестицията ще ми се върже грубо около 15 евра, като сметнах грубо с много грубо допускане за тренда на цените на топлоносителите, реших че ще го направя, но "Друг път", както беше във филма.
Ставаше дума за Княжево, само за сондиране ни искаха 60 лв/метър, тогава сега е вероятно по две..
Ако имате подръка водоизточник, става. Ако ще сондирате и водата е дълбоко, с непостоянен дебит и т.н. нещата искат сметки, но СЛЕД КАТО ПОРАБОТИ СОНДАТА, иначе всичко е условно...
За коефициента на трансформация - ако четете френски, влезте по канадските сайтове и френските такива, там е истината. Аз лично попадах повече на търговци, не на специалисти, които в един момент хващах, че знаят по-малко от мен.
Така че, за коефициента - всичко е много условно, може и 3.5, но може и до 1.5 трудно да го докарате.
А за кредита - Форгет ит, не сте във Франция. Питайте в банка и направете разлика между 20% и до 20% както и за какво - дали за помпа или за дограма, помпа и изолация и пак ще си говорим. Това с изгодните кредити - не на нас, ние сме ги измислили...
Разровете назад, има много писано, има впечатления. А и за кредитите са писали и клиенти и колеги и ущипани...
Успех!!
Re: Отопление-Охлаждане с Термо помпи
20-11-2007 - 14:19:29
Само да допълня - за облекчението в данъка - не знам дали си давате сметка, че високият данък е всъщност един данък и адски скъпа такса смет.... Е, облекчението Ви, което ефакт, касае само данъка, а таксата е толкова ясно, че ще си я плащате като поп, клкото, че няма да Ви изхвърлят боклука. Така че, и тук има банан...
Вие май сте търговец...
Re: Отопление-Охлаждане с Термо помпи
20-11-2007 - 16:23:42
Стефане ,явно четете през ред! :}

clap: :} clap:Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-16 15:27 от Stan.
Re: Отопление-Охлаждане с Термо помпи
20-11-2007 - 17:05:04
Stan, за това, че правилно подбрана и грамотно инсталирана системата е супер - две думи няма. Не се познаваме и ако аз не съм бил прав да звуча заядливо, вече сме квит. За Ваша инфо, имал съм късмета да видя на живо радотеща системата в скандинавските страни, в Щатите, в Канада, освен това строя от 2 години имам както собствени познания по доста неща, макар и не инженер, достатъчно добри специалисти, вкл. двама ОВ , единият ми прави проекта на къщата. Не мислете, че ви говоря празни приказки. Водих на мястото Коликовски, освен него още две фирми, почти почнах сондажа с един юнак и т.н., описал съм го преди може би година или 18 месеца в този форум, така че имам идея за какво става въпрос...
Защо се отказах - анализът не на топлинния баланс на къщата (него го имам в проектите като минимум, защото съм залагал по-добри материали за изолация, к-стъкла, вати и пр.) не, икономическият анализ ме убеди, че при прогнозируемия (може да бъркам в прогнозите, но всеки си вярва на това, до което стига като извод) та при прогнозните за мен нива на цените на енергоносителите не ми е изгодно да инвестирам в това. Сондажът щеше да ми излезе около 10 бона само - две сонди по 50 м. плюс котела, дали ще е с истинския пластинчат топлообменник дето не се запушва толкова, или с другия - и Ерато май предлагаха, вече нямам спомен, но за моята площ заедно с БГВ ми трябваше 45-50 кВ исках и басейн да топля.
В крайна сметка се спрях на пелети + слънчеви, просто тока, който както и да докарам коефисиента на трансформация щеше да гълта котела около 15-20 КВ, та наличния ток нямаше да ми стигне - мощността ми там е 24, повече не мога да изтегля от никъде, освен с дебел подкуп, който утежнява още повече инвестицията.
Та, казвам, че при мен не се връзва икономически, няма смисъл.

А за кредитите да не спорим, това ми е работата, така че на краставичар, Стан краставици - недей... Естествено че дава ОББ и не само те и не само този кредит, всяка банка се чуди как да ти набута кредит... въпросът е дали колко кога и на каква цена.

Успех ти желая в маркетинга !
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход