Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Слънчеви колектори

Публикувано от bnm 
Re: Слънчеви колектори
21-08-2008 - 18:22:46
Фокус можем ли да си купим вашите колектори по енергийна ефективност при това положение?
Мислили сте по въпроса ...?
Re: Слънчеви колектори
21-08-2008 - 19:56:15
Така вече е по честно, истински резултати clap: градусите не са толкова важни за мен - оценявам волята за провеждане на теста .
Re: Слънчеви колектори
21-08-2008 - 20:24:42
Добре де, но все пак разлика от 30 градуса за цял ден (и то доста слънчев такъв) не е кой знае колко впечатляващо. Все пак браво, че откликнахте на предизвикателството.

Fokus_42 искренно се надявам да си добре и да не ти се налага да ходиш повече по болници. Знам какво е от личен опит. Оправяй се бързо!

vladilen така като го смяташ излиза, че получаваш следното нещо:

система със 100-120л бойлер, която се нагрява през лятото от 30 до 60градуса за един ден и топлата вода ще стигне за 1 или в най-добрия случай 2-ма човека. Някак си не ми се вижда рентабилно. Сложи още един слънчев колектор и увеличи обема на бойлера до 150 като също го включиш в цената. Така нещата май изглеждат малко по-добре от страна на получаване на енергия. Само че цената стана колкото на вакуумно тръбна система, която е с 1 колектор, заема по-малко място и дори е италианско производство, а не китайско (говоря за вакуумно тръбните не за фокусите, те са български за тези които не са разбрали вече).


www.multiterm.org онлайн магазин камини на пелетиРедактиран 4 път(и).Последна редакция на 2009-08-11 21:11 от syncho.
Re: Слънчеви колектори
22-08-2008 - 22:15:00
Syncho, аз вече се ориентирах, но не и към вакумна система

Към всички, които сега се насочват към слънчева система за топла вода
или
просто едни разсъждения...

Най-добрата система от гледна точка на ефективност и цялостна цена е следното решение:
плосък (най-добре селективен), бойлер мин. 120L, тръби и фитинги изградени в термосифонна система - покрива далеко, а пък терасата на юг, може и под прозорец. Естествено трябва да се осигури пълзящ тръбен път до бойлера, не е задължително с медни тръби, но принципно трябва да са с по голям диаметър...
Това всичко за около 1000-1500 лв.
В моя случай системата със селективен и с кредит енергийна ефективност, от който си върнах чисто 15% (естествено върнах кредита предсрочно) ми излезе точно 1100 лв. (в това число и рамката дето си я направих за 30 лв. материали)
Какво получавам насреща (системата работи от 3 месеца):
Вечер се прибирам от работа и имам 120л с температура около 65 градуса (варира от 55 до 80 градуса)
Следва точене на топлата вода на воля.
Сутрин осъмвам с 25-30 градуса и слънчо си знае работата...
Водата дето плащам е 8-10 кубика на месец (за математиците във форума...предполагам ползвам 5-7 кубика смесена вода, останалото е чисто само студена за перална, съдомиялна, тоалетна и др...). Забравих да спомена, че сме двама и това ни е напълно достатъчно....

Забравих за спомена още и за проблемите по изграждане на моята система. Може би това е най същественото... надявам се и целта на форума...?
Оказа се, че няма кой знае колко предложения на нашия пазар на "хоризонтален" колектор, а не "вертикален" колектор, който да е подходящ за монтаж пред тераса или под прозорец. Това е един малък въпрос към производителите/вносителите (надявам се има такива във форума)!!! И надявам се да има повече решения в бъдеще...
Поръчвайки си колектор по поръчка поради необходимостта от това да е хоризонтален (забележете срещу 10% отгоре, не ми се ще да казвам какъв...) в последствие оказа се, че няма нито една фирма (от 3-те фирми които се свързах), която да е склонна да ми направи и изпълни проект по начина описан по горе... Даже с подигравка се изказаха за работоспособността на подобна система и с големи скандали ми попълниха и подписаха гаранцията за колектора...Срамно, даже много срамно, нали...?
Така, че се наложи да си я направя всичко сам...

Не мога да проумея защо се опитват да се налагат скъпи системи на нашия пазар... (от порядъка на 2500 лв и нагоре за 120-150 л вода...), след като това е повече от неразумно и неоправдано....???

Въпрос към Фокус и към всички от бранша. Убедете ме, че има по добро предложение за ефективно работеща система със подобна или по ниска цена...?

Безкрайни поздравления Фокус за ентусиазма. Настина ми е интересно да разбера, къде ти е датчика за температурата в бойлера и какъв е той - хоризонтален или вертикален?
При твоя тръбен път дали нямаш доста топлинни загуби? Ако не дай си боже всичко е наред, ще трябва да поработиш върху може би по колектора...

Благодаря на всички във форума благодарение, на които моята система е факт... най вече благодарности към [sunenergy.dnsalias.net], [sunrider.hit.bg] и др....
Re: Слънчеви колектори
23-08-2008 - 11:07:59
vladilen, проблема с хоризонталните(0 градуса)/вертикалните(90 градуса) колектори е същия като колекторите монтирани с изглед на изток и с изглед на запад. Ще работят до толкова, до колкото да се каже, че работят. Няма да има никаква истинска ефективност.

А относно това защо се налагат скъпите системи... Просто на хората им е писнало от проблемни евтини решения.


www.multiterm.org онлайн магазин камини на пелетиРедактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-08-11 21:13 от syncho.
Re: Слънчеви колектори
23-08-2008 - 13:43:22
да питам и аз
имаме 9 полета по 60 тръби вакуум. от тях на пипане греят само 4-6-7 другите са на външна температура. дори ламарината е по нагрята. та възможни причини ако се догаждате да кажете. имам съмнения но бих желал да чуя други мнения
Re: Слънчеви колектори
23-08-2008 - 14:47:23
syncho,
Хоризонтални и вертикални - имах нещо друго в предвид
Например, ако плоския колектор е с размери 1 на 2 метра, то за да се монтира на тераса или под прозорец по наклон 30-40 градуса, логично е да по дългата страна да е по хоризонтала... съответно колекторните тръби на панела да са хоризонтални (по ширина), а тънките - по дължина...
Почти същото важи и за вакумните - почти няма такива с проекция до 1,5 метра...
Нали не искаме да засенчваме комшията от долу...

Мисля, че по горе ставаше въпрос за ефективно разумно ценово ориентирано решение...
Ще бъда благодарен да разбера какви проблеми такова решение може да има!
Re: Слънчеви колектори
23-08-2008 - 22:30:41
dikobraz тези, които топлят най-вероятно са загубили вакуума и има загуби от там.

vladilen сега вече разбрах какво имаш предвид. Виждал съм да се показват такива, но не съм виждал монтирани такива. Мога само да гадая какви проблеми биха или не биха се появили при тях.


www.multiterm.org онлайн магазин камини на пелети
2v6
Re: Слънчеви колектори
24-08-2008 - 10:15:11
Quote

dikobraz Написал:
-------------------------------------------------------
> да питам и аз
> имаме 9 полета по 60 тръби вакуум. от тях на
> пипане греят само 4-6-7 другите са на външна
> температура. дори ламарината е по нагрята. та
> възможни причини ако се догаждате да кажете. имам
> съмнения но бих желал да чуя други мнения

Това 4-6-7 поредни номера на стъклени тръби ли са или на полета?
Ако става на въпрос за тръбите значи са смукнали въздух, както обясни syncho.

Ама щом пишеш, че там където пипаш не е нагрято и търсиш причина за ниската температура може би става на въпрос за нещо друго? Какво точно пипаш?

2v6
Re: Слънчеви колектори
24-08-2008 - 10:25:55
Quote

syncho Написал:
-------------------------------------------------------
> ...
> А относно това защо се налагат скъпите системи...
> Просто на хората им е писнало от проблемни евтини
> решения.

Единствения проблем на слънчевите системи е високата им първоначална цена.
Ако има проблеми след това те се дължат на монтажа и това не зависи от цената на колекторите. Това че евтиното излиза скъпо не важи във всички случаи.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход