Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

КРЕДИТ "ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ"

Публикувано от virgozhi 
КРЕДИТ "ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ"
07-05-2007 - 21:51:15
Интересувам се дали си заслужава да се ползва предлаганият кредит "Енергийна ефективност" при условие, че разполагам с нужните ми средства? Възможно ли е да се възползвам от програмата без посредничеството на някоя банка? А ако изтегля кредит, мога ли да го погася веднага след като ми върнат 20%, без да плащам лихвиsmiling smiley Защото си мисля, че цените предварително се надуват, лихвеният процент също не е малък.....и в крайна сметка нямаш изгода от цялата работа.
Re: КРЕДИТ "ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ"
08-05-2007 - 06:27:55
Virgozhi,

И на мен ми се иска да се възползвам, ама кой ти дава. Трябва да се обвържеш с банка и с одобрена от нея фирма и накрая като теглиш чертата полза за теб няма.
Ти чул ли си нещо въведено със закон, което да е от полза най-вече за крайния потребител?

И аз като тебе имам парите и ми се иска да представя фактури за материали (труда от мен), да дойдат да видят как съм ги вложил и да ми броят 20%. Амо тогава никой друг няма да се нагуши нали?
"ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ" и данъчни облекчения
22-05-2007 - 02:07:57
Здравейте,
И аз се интересувам от проекта "Енергийна ефективност".
Доколкото съм запознатс условията, като минеш през банка с кредит, това което би получил в най-добрия вариант като безвъзмездна помощ ще покрие разходите по кредита и всичко си губи смисъла ако кредита е за 2 години. При над 2 год. кредит си вътре, ако разбира се разполагаш със средства за ремонт. Преди известно време направих запитване точно по този въпрос към Агенцията за Енергийна ефективност, но никакъв отговор.
Пак по тази тема някъде четох за данъчни облекчения ако си ремонтирал съобразно изискванията за ен.ефективност, като освобождаване или намаляване на данък сгради за определен период. Има ли нещо такова и каква е процедурата?
Re: КРЕДИТ "ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ"
22-05-2007 - 10:43:06
Вижте, цялата работа е добре измислена, но по български изкривена, защото:
1. Е възможно да го ползваш за нова сграда - идеята е да се топлоизолират старите сгради, а новите се проектират с изолация, която инвеститорът е длъжен да направи, така че не би следвало да може да се възползва от кредите, да ама го правят у нас и банките се правят на улави, понеже са на далавера.
2. Банката ти дава кредит ти слагаш енергоспестяващото нещо - изолация, котел, термопомпа, дограма, посочено е, банката праща документите в Агенцията, те одобряват и превеждат май по 400 евро за всяко едно от изброените неща, а ти си плащаш лихвата по кредита. В най-добрия случай ти се връзва безлихвен кредита, като плюса е, че можеш да го направиш с парите на банката, без да ангажираш твой капитал.
За да вземеш сертификат мисля, че ще се наложи обследване, съответно ще трябва да платиш на поредния михлюзин да се подпише и после да не плащаш мизерните няколко левчета данък 5 години. Данък, повтярям, защото от това си освободен, а таксата смет, която е 90 процента от дължимия годишен рекет за имота си я плащаш като поп...
Аз се отказах, нямам излишни нерви и пари, мисля, че не си струва да пълня и без това оядени гуши.
Иначе агенцията има сайт, има и телефони, можеш да им се обадиш.
Ето виж тук Агенция
Re: КРЕДИТ "ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ"
31-05-2007 - 22:49:51
Здравейте!
Понеже работя в ПроКредит Банк и кредит Енергийна ефективност за нас е много актуален продукт искам да кажа няколко нещица:
1. Кредита е много изгоден (дори може да се спестят разходи по ремонта), ако се ползва за кратък срок (според мои груби сметки при срок за погасяване до 2 години)
2. Процедурата за кандидатстване и одобрение (поне в ПроКредит Банк) изобщо не е сложна - трябва само да имате тази вече известна типова оферта попълнена от фирмата-доставчик, а другото са стандартни документи за потребителски редити-документи за доход и самоличност.
3. В над 80% от случаите безвъзмездната помощ се възстановява без проблем, или както казвам на своите клиенти - ако сте коректни и фирмата, която сте избрали е коректна няма начин да получите отказ за възстановяването на 20-те процента.
4. При нас, в ПроКредит не се изисква да ползвате конкретна фирма, единственото, което се изисква е избраната от клиента фирма да предлага качествени материали, издържани според изискванията и стандартите за енергоефективност
5. Самото кандидатстване и отпускане на кредит по програма Енергийна ефективност означава, че на клиента е гарантиран качествен ремонт по простата причина, че независима фирма-консултант оценява подадените от клиентите оферти.

Това е от мен! Успех в сезона на ремонтите.
Ако някой иска повечко информация за кредита в ПроКредит Банк (смея да твърдя, че няма банка в България с по-добри условия за кредит Енергийна ефективност) служебния ми телефон е 81 35 214!
Re: КРЕДИТ "ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ"
01-06-2007 - 09:20:37
Аз лично съм на мнение, че стимулирането на населението за енергийната ефективност можеше да стане чрез нулева ставка на ДДС за топлоизолациите, ефективни отоплителни системи, дограми....
Обаче при това положение има един проблем, който е непреодолим - ще се възползват всички, няма да има възможност да уредим който ние си пожелаем да печели от тези меркиsmiling smiley Реално погледнато държават прибира 20% ДДС и дава 20% , обаче не директно на крайния клиент, не на доставчика, не на производителя.
Енергийнат ефективност - като всичко останало - основната идея е да не се допусне никой простосмъртен, необвързан с политическия елит да се възползва от каквато и да е било програма.
Re: КРЕДИТ "ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ"
01-06-2007 - 20:26:14
Хора, Програмата има много малко общо с държавата и политическата система!
Фонда за самите кредити (под формата на кредитна линия) и безвъзмездната помощ от 20% се осигурява от Европефската банка за възстановяване и развитие. Целта е да се стимулират българските домакинства да си направят качествен и енергоспестяващ ремонт вкъщи!
Все пак ЕБВР не може да стимулира сивата икономика и да дава помощ на хора, които са си направили ремонта с материали, за които не е платен данък ДДС. А от друга страна знаете, че общо взето ДДС се плаща върху абсолютно всичко (с много малки изключения).
Re: КРЕДИТ "ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ"
02-06-2007 - 09:41:18
Без да съм в детайли запознат с товна откъде идват парите съм готов да се обзаложа, че в крайна сметка идват от европейските данъкоплатци, а не от печалбата на банковата система.
А има ли възможност да се възползва то тази програма Чичо от село, който е скътал пари за материали и ще прави топлоизолацията сам? Не краде ДДС - просто човекът си е работлив. Каква е логиката той да не може да получи помощи?
Какво пречи фонда към ЕВБР да поеме ДДС на материалите и така да помотгне на ЧИчо?
Re: КРЕДИТ "ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ"
02-06-2007 - 10:18:35
4овек, с риск да се повторя ще кажа, пак че банките са с най-силното лоби след политическите интереси в икономиката.
Западняците са го измислили добре, по линия на ЕБВР и Сапард влизат пари по различни програми, не си мисли, че тези институции не печелят от това че парите минават оттам, печелят естествено, те опосредстват процеса. Та парите идват за енергийна ефективност. По-горе споменах за изначалната идея и трансформацията й по български, която се изразява в затваряне на очите от страна на всички по веригата. НОВИТЕ СГРАДИ СТРОЕНИ след приемане на закона не би следвало според здравата логика да се ползват от програмата, защото има одобрени проекти, които не биха били одобрени, ако не отговаряха на наложените от Закона изисквания - 0.5 за стени , 0.3 май беше за таван и т.н. НО банките, участващи в програмата много обучат да дават кредити, както на всички е ясно - това им е работата и дават, а Агенцията на свой ред РАБОТИ - оценя, разрешава одобрява, рамбурсира помощи на банките, тоест работата върви и народонаселението се топлоизолира, повишава ефективността и пестим енергия.
Дали е изгодно - колегата е абсолютно прав - въпрос на сметка - рацио между сума, период, план на погасяване и алтернативи. Както и възможности.
Лично моето мнение е, че банките са безсрамно нагли все още в БГ, за което са виновни не те а потребителя - кучето скача според тоягата. Но това е друга дълга тема, ако няма как и откъде да вземе 3000 лв да си налепи стереопора на панелката и още 4000 да си смени дограмите, чичо Гошо ще се обади на фирмичка, която ще му свърши работа, ще му издаде фактура. Ако отиде в банката ще му дадат проспектче, че кандидатства за кредит, ще му го отпуснат за два дни, ще направи ремонта и ако вземе за 2-3 години парите и има доход да ги върне (а той ще ги върне, за банката риска не е голям, защото базата на дълга на наелението към банките е голяма вече и риска се разпределя), за такъв период кредита ще му излезе почти безплатен - лихвата която ще му прибере банката като цена на кредита ще му платят от агенцията.
Позна ли сега кой в крайна сметка е на далавера?
Ами и четиримата - обществото защото глобално пести, Гошо, защото локално и лично пести и живее в комфорт (милия той) банката, защото се чувства кръвоносен орган на икономиката - нали така беше по дебелите книги, зделящ като пчеличка лепта в кошниката за акционерите и за издръжка. А и Агенцията - докато има какво да прави, ще я има, затова тя винаги ще намира проблеми за решаване.

Така че, лошо няма взимай народе кредити, ако нямаш откъде да вземеш назаем без лихва, или при по-добра. Ако имаш не взимай.
Но е супер, че вече може, има избор. Едно време само някои можеха, които трябваше. Другите гледаха. И нямаше ръст. Сега има. Но да не задълбаваме...
Re: КРЕДИТ "ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ"
02-06-2007 - 11:12:45
Стефане,
А на въпроса дали на Чичо действително ще му излезе 20% по-евтино или тези проценти ще изчезнат по така описаната пътечка?
Това дето пишеш "фирмичка" - действително ли само "фактурка" winking smiley трябва.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход