Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

За или Против изолация ( саниране) на тухлена сграда

Публикувано от Joker 
За или Против изолация ( саниране) на тухлена сграда
25-04-2007 - 00:32:31
Домоуправител съм на тухлена сграда на бул. Витоша, ще правим ремонт на външната фасада на сградата ( стената е тухлена и доста широка). Въпроса ми е да слагаме ли излолация или не? Какви са плюсовете и минусите? Благодаря ви!
Re: За или Против изолация ( саниране) на тухлена сграда
25-04-2007 - 10:14:27
Е, що за въпрос.... Цял свят се бори за енергоефектижност, Вие задавате отговори....
Плюсовете са че ще плащате по-малко за отопление.
Минусите - че ще платите за изолацията, ама ако така или иначе ще санирате фасадата, което предполага измазване, при това на цялата сграда, задължително сложете топлоизолация...- ще ви натовари финансово, но смисълът е ясен на всеки....
MNG
Re: За или Против изолация ( саниране) на тухлена сграда
25-04-2007 - 11:08:58
Мисля, че всичко е "въпрос на сметка" и отговорът е в дебелината на тухлената стена. Има едни предел в дебелината за различните материли ( както плътни тухли, така и излолации) след който колкото и да се увеличава дебелината ефективността не се променя. Т.е трябва да се знае колко е дебел тухления зид и какъв е вида на тухлите и тогава всеки ОиВ инж. може да предцени необходимо ли е или не допълнителна топлоизоция.
Re: За или Против изолация ( саниране) на тухлена сграда
25-04-2007 - 11:40:42
MNG, има една скала, дето показва на каква дебелина (в см.) от различните материали отговаря 1 см изолация ЕПС-Ф, като коефициент на топлопреминаване. Не ми се търси сега, но грубо си спомням за кухите тухли - 1см ЕПС има ефекта на тухла четворка, а за бетона беше около 40 см ... При плътните тухли е повече, те са по-лош изолатор от кухите, така че колкото и да е дебел зидът (а той едва ли е по-дебел от 24-30 см със замазките, изолацията ще има ефект, ще игнорира термомостовете, абе има хиляди страници в нета по тези въпроси на руски, английски, дори на български, с илюстрации и опитно доказани експерименти, четете... Немците хамериканците, канадците, изобщо, развитите държави да не са прости да изолират ако няма смисъл...
Re: За или Против изолация ( саниране) на тухлена сграда
25-04-2007 - 19:50:39
Аз пък намирам въпроса за уместен. Всичко е въпрос на сметки. При мен нещата стоят така: Панелен краен апартамент с около 100кв.м. външни стени - съответно инвестиция за топлоизолация около 3500-4000лв. От друга страна годишната ми сметка за парно и топла вода /сезон 2005-06г./ е около 850лв. При това положение считам, че не е оправдано да слагам топлоизолация - очакван период на изплащане над 10год., вероятно съпоставим с живота на топлоизолацията.
Конкретно за въпроса на Жокер трябва да се отчете и това, дали ще се изолира цялата сграда, или само една стена. Частичната изолация си е направо неефективна. Що се касае до зидовете при стара сграда на Витошка - очаквам по скоро 40см /тухла и половина/, или дори към 60см /две тухли/ дебелина, разбира се плътна единичка.
Re: За или Против изолация ( саниране) на тухлена сграда
26-04-2007 - 11:52:21
StefanB Написал:
-------------------------------------------------------
Немците,..., изобщо, развитите държави да не са прости да изолират ако няма смисъл...

И аз не вярвам да са прости. За това МНОГО се учудих, когато тази година в началото на април, при дълго пътуване в Австрийските алпи, не видях нито една къща - ново строителство, да се изолира цялостно! Изолират само бетона. Тухлите обаче са около 40 см на око, отгоре обличат с дърво втория етаж и измазват първия. Наблюденията ми са от много градове и селца в разстояние на 2000 км пътуване с кола, на надморска височина 600-800 метра.
Мислех даже да питам във форума на какво се дължи това, ето че тази тема ме подсети.
Re: За или Против изолация ( саниране) на тухлена сграда
26-04-2007 - 12:12:03
Na технология, Lanfear, просто там се спазва технологията и нещата заспиват, като се дадат технически параметри за нещо, можеш да си сигурен, че те отговарят на истината... Били сте там, както казвате, предполагам сте се убедили сами.
Аз път се дивях на две места - в Амстердам и на Канари Уърф в Лондон, как наливат бетон в морето (Темза в GB). А тока се чудим как да изолираме. При това не за да строят кей, а сграда.... и то не каква да е, а небостъргач в Лондон, бая висока сграда в Амстердам, там небостъргачи няма, най-висока е сградата на АБН-Амро над околовръстното, но ргадът е под морското равнище и е насечен с канали в централната част... Технологии.
A тук австрийските тухли Винернергер, като вместо лепило им сложат хоросанов разтвор, иди им хвани края каква им е ламбдата и трябва ли изолация.... Щото ако спазваш препоръките и сложиш тухлен щурц, налееш бетона в специалните тухли, плочите направиш от техните елементи - само пълнежа да е бетонен, тогава спокойно може да не си играеш с изолации на стените - няма термомостове.
А ето при мен прозорците като ги сложиха на кухнята, отдолу отвори 2 см фуга, казах им да я затворят преди да обърне майсторът с изолацията - те намазали с хоросанов разтвор, и цимент му сложили за по-здраво.... Ето ти термомост... Така сме си свикнали - камък, бетон и дърво...
Re: За или Против изолация ( саниране) на тухлена сграда
26-04-2007 - 20:20:12
Наскоро се дискутира подобен въпрос (в тема "балъци ли....). Не му беше там местото, но стана дума, че САМО за:
POROTHERM 38 N+F дават ламбда=0,194 !!!? (действително се получава К под 0,5 за 40см зид).
Ако се вярва на ламбдата, това обяснява поне за Австия нещата. Лепилото според мен едва ли е много фатално. Виж др. неща от технологията, като посока на отворите, конкретния вид POROTHERM, на които тук не се обръща много внимание сигурно влияят.
Както отбеляза Цанков, при питащия вероятно имаме тухли единички, които са на порядък по-зле като ламбда от споменатите, а и Жокер все едно ще ремонтира фасадата, та "сметката" включва повече неизвестни.
Re: За или Против изолация ( саниране) на тухлена сграда
26-04-2007 - 22:37:23
Безспорно и посоката и видовете тухли, Л\бо, но за хоросана е очевадно, та лепилото нарежда тухлите плътно една в друга, като хомогенна стена, само керамика. Хоросановата подложка прави стотици мостчета, опасващи керамиката, без изолация ще имаш разлика минимум 10 градуса на температурата на двата материала вътре.... Но лепилото е скъпо, а и нашите майстори им е сложно, така си знаят да зидат, така си правят... С глина или кал да зидат ще има повече файда, но не, цимента му е майката, давай на бункера...
Е, и конструкторите си казват думата и сеизмичния район, какъвто е Балканите - нашите норми на проектиране са много по-строги от френските, за А и Герм не зная....
Но най-страшното е инерцията и нежеланието на инвеститорите да обучават работниците на нещо ново, конвейра върви на пълна пара и се продава, на кой ми пука...
Ето вчера гледах - слагат Брамак на една съседна къща, а скоро и аз слагах, не в специализирания проспект, в брошурата дето я има на всеки склад е отпечатана схемата за нареждане на снегозадържането и вентилиращите керемиди, пак ги гледах, че са наопаки.... Питах ги - те само Брамак правели....
Re: За или Против изолация ( саниране) на тухлена сграда
27-04-2007 - 09:38:34
Според мен в момента у нас на тема топлоизолации се вихри рекламна кампания с цел зарибяване на балъци. Не ми се ще нито да съм балък, нито да хистерясвам на тази тема и затова търся други решения. Благодаря на Lanfear за поста му - явно решение има. А сега конкретно:
Относно съмнителната ламбда - Любо, може да погледнеш и това [www.wienerberger.cz]. От друга страна може да съпоставиш итонг, плътност 500-600 кг/куб, 30см зид, с тухли, плътност 800кг/куб, 40см. зид. На мен тези данни ми се струват достатъчно логични и нямам повече съмнения.
В другата тема за балъците се опитах да поканя хората с опит да дадат и количествена и ценова съпоставка на двете решения - тънък зид с изолация и дебел зид без изолация, или кой е "балъка". Темата продължава да ме интересува.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход