Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Строител за къща в Априлци

Публикувано от savichkata 
Re: Строител за къща в Априлци
30-01-2007 - 13:48:13
Порасходи се в районите с такива къщи и виж дали може да намериш скоро строена такава , или в строеж . При всички положения бес да си видял работата на майсторите несе хващай . Тези къщи се изграждат по 2 начина- реално и имитация . При имитацията първо се прави класическо съвременно строителство от бетон и тухли а отвън се облича с камък и дърво . При реалния начин основите и долните стени се зидат изцяло от камък и дървото се вгражда на момента . Втория начин е три пъти по скъп . Питай по мозеите кой реставрира или подържа този район поне информативно за сверка на часовника .
Re: Строител за къща в Априлци
30-01-2007 - 16:43:35
Малко ме е срам да си призная, но и аз не мога да избягам от бутафорията. Не само по финансови, но и по технологични и практични причини.

Не бих могъл да построя къщата си точно като тези от 19-ти век, защото съвремените ни изисквания са други - повече светлина, повече място, баня, тоалетна и т.н.

Все пак ще се постарая бутафорната част да не боде очите. Например няма вместо дъбови греди да направя бетонни колони, обелечени в чамови дъски.

До втората плоча (без нея), къщата ще се строи по съвремена технология - бетонни основи, бетонни колони и земетръсна шайба (стената м/у хола и банята?), тухлена зидария. Върху колоните се поставя бетонен пръстен вместо плоча и в него напречно се вграждат дъбовите греди, които заедно с пръстена ще носят покрива (12-15 тона). Затова казвам, че без покривната конструкция, къщата ми е съвсем стандартна.

В днешно време не мога да си позволя къща върху суха зидария, едва ли има такива майстори. Сухата зидария ще е бутафорна 15 см дебелина пред бетонните стени от основата и лягаща върху самата основа. Отвътре камъните ще са споени с бетон (или някакво циментово лепило)?). Видях така направена зидария в района и на повече от 50 см бетонът изобщо не се вижда между камъните. Кушаците всъщност няма да са кушаци а греди.

Най-трудната задача естествено е покривът и там наистина мисля да поразпитам за майсторите на Етъра, Боженци и т.н.

За пироните в дъбовите греди не се безпокой. Тях просто няма да ги има. Ще се разчита на сглобки и дървени клинове, които мисля няма да е невъзможно да се направят както трябва. Едно време с една тесла са ги правили.

Естествено къщата ще има съвременен дренаж, хидро и топло (10см) изолация.

Накратко, мисля че е възможно къщата да сатне здрава, да изглежда практически "истинска" и да не струва майка си и баща си и две лели отгоре.

Ето идея за покривна конструкция (има много да се доправя по нея):




И малко интериор:



Общ изглед


Дневна


Друг поглед в дневната


Кухненски бокс


Спалня


Баня/тоалетна
Re: Строител за къща в Априлци
30-01-2007 - 16:49:14
Благодаря!

Има поне една такава къща на 10-15 км от моето място. Като гледам как е направена, с няколко стопански сгради изцяло от камък, дувари, вади, двор и т.н., не мога да се меря с парите на собственика, но ще го питам за майсторите. Пипнали са я както трябва! smiling smiley
Re: Строител за къща в Априлци
30-01-2007 - 21:35:40
Според мен тези главните греди от гредореда ги обърнете в посока от 90 градуса така ,че да стъпят напречно на шайбата и другата преградна стена . Да стане покривната конструкция здрава ида издържи тежеста на камъка . Пр. за 100 кв може да отиде със застъпването 120 кв камък по 4см дебела плоча има и такива става към 5 см3 , после всеки кубик камък е средно тон и половина значи над 7 тона .Аз съм за такива къщи , съжалявам че по нашето черноморие несе строят много като исключим малко Созопол по на юг няма .
Re: Строител за къща в Априлци
30-01-2007 - 21:44:21
Според мен главните греди от гредореда ги завъртете в посока напречно на шайбата и другата преградна стена зада са и допълнително подпряни . Камъка е доста тежък 1 кубик е тон и половина .
Re: Строител за къща в Априлци
30-01-2007 - 22:06:59
zdraveite
nikoga spored men niama da namerite brigada koiato da poeme ot zeleno i da stigne do takav etap kakvato e snimkata
moiat savet e:naemete brigada za grub stroej. svar6ete gruboto
dostaviaiki vie materialite ili nai elementarno otivate v sklada za str. materiali kazvate az sam ivan moiat maistor dragan 6de kupi ot tuk materialismiling smiley)))))))))
iskam dokument za vsi4ko oba4e vie po banka po6ta ili drug na4in pla6tate na skladadjiata ne na masitora! kato ne e izklu4en varianta i tam da ima 6a6mi no kato hodite v obekta da vidite kak varvi stroeja 6te vidite,broite i materialite ........ va6ata rabota e pone za 7-8 brigadi izpalniteli grub stroej,kamenari,dulgerin-restavrator ili pone koito poznava tehnologiata na staroto stroitelstvo i e zapoznat sas savremeneta str.nauka i konstrukcia taka i sas stanovi6data na el vik pojarna bezopastnost i tragalnika na 4ove6kiat jivot v stroeja.
ako maistora koito 6de vi stroi ka6data neznae trigalnika ne e ot starata 6kola i nqma ni6to ob6to sas starinnoto stroitelstvo
no ideita i smelosta za gredored i kamenen pokriv mi haresa mnogo
mejdu drugoto sam roden i izrasnal do 16 g vazrast v takava ka6da v edno karjalisko selo
o6te tam jivee diado i baba mi i nese oplakvat ot ka6data smiling smiley stroena predi 170 g.
e spodeliai taka da razmenim malko idei za aventi4nosta i zdravinata
uspeh i pozdravi
Re: Строител за къща в Априлци
30-01-2007 - 22:51:12
Какво точно означава този триъгълник на човешкия живот , моя дядо живееше в друг вид стара къща - керпичена с гредоред който отдоло е покрит с камъш и рабица измазан с вар -кереч и козина от коза - чоп, покрива беше покрит с турски керемиди . В стената имаше внедрено огнище или баджа , стените в стаите бяха в червен глинен цвят а не в бяло , отвън цвета беше в глинено жълто с блестящо от слюда . Много странно едната цветна глина беше в единия край на селото а другия цвят глина в противоположната страна . В двора кладенец 9 метра дълбок , външна тоалетна с септична яма . Дървена дограма с много интересни заключващи устройства с дръжки от порцелан , имаше ток със стара инсталация вкарана в едни черни тръби от бакелит и ламарина кабелите с черна оплетка отгоре . Най интересно беше копчето за включване на лампата - то се завърташе , също много се светеше и с газена лабпа с огледалце и фитил . Вечер до късно не можехме да заспим от цъкането на един може би руски будилник получен като награда на дядо от фронта . Да не споменавам и старата ютия в която се слагат въглени с метално петле , хурката с каделя и вретено на баба или нейния стан за тъкане на шарени пътеки . В новите къщи тая магия я няма .
Re: Строител за къща в Априлци
31-01-2007 - 09:38:24
Благодаря за съпричастието и съветите.

Конкретно покривната конструкция е съвсем примерна. Аз съм пълен лаик в строителството (специалността ми е съобщителна техника). За конструкцията ще се доверя (в рамките на разумното, разбира се) на съответния специалист.

Една от основните грешки, която сам виждам, но ще чакам специалистът да поправи е, че гредите над дневната са дълги над 6м без опора. Явно няма да стане точно така, но както казах няма смисъл да откривам топлата вода.

Покриват ми е с площ 130 кв.м, което при 50% припокриване на плочите (мисля, че е разумно като приблизителна оценка) прави 260-300 кв. м плочи. По средно 4см дебелина са 12 кубика. Минимум по 1 тон на кубик??? = 12 тона. Затова сам писал 12-15 тона.

Освен това там може да падне до 50 см пресен сняг, който на тази площ при 12% плътност прави още 8-10 тона. Леле мале. Но като знам как е направен покривът на бащината ми къща (цигли), а вече 45 години издържа такъв сняг, може би не трябва да се притеснявам излишно.
Re: Строител за къща в Априлци
31-01-2007 - 10:09:46
stroitel

Аз очаквах точно ти да се заинтересуваш от обекта, нали се занимаваш и с реставрация winking smiley

Напълно съм съгласен с коментара ти (само бригадите ще са 2-3, а не 7-8). Аз, бидейки доста сантиментален човек съм и прагматик.

Идеята ми за отделните фази на строежа е следната:

Ще се прави на две основни фази - тази и следващата година, по финансови и технологични причини.
Тази година ще се направи грубият строеж, а като послегне през зимата, догодина ще я довършвам. Надявам се тухлите да не умрат от студ и да се изронят за една зима.

Грубият строеж, без покрива, както казах, е стандартен - изкоп, подложен бетон, хидроизолация, дренаж, основи (бетон), плоча, бетонни колони и противоземетръсна шайба, тухли четворки, бетонен пръстен върху колоните. Това мисля, че може да го направи всяка средно-статистическа бригада за максимум 2 месеца.

Ето картинка от Австралийския ми архитект-консултант, на когото основното, което не му хареса е, ч в 21-век строя къща от 1850-а година. Аз пък го приех за комплимент. smiling smiley



После друга бригада (реставратори от Етъра, Боженци?) прави покривната конструкция - 1 месец.

Под плочите - хидроизолация, топлоизолация, дървени дъски или плоскости. Над (и между) гредите на тавана - топлоизолация (10-15см) и грубо дюшеме.

Плочите са вече на мястото - 300 кв.м - 1200 лв (май е по-евтино от Брамак, или както там беше фирмата за керемиди.

Местен дърводелец (дал Бог) по мой чертеж прави дограмата. Вариант 2 - питам един Тревненец, кой му прави дограмата преди 2-3 години, щото ми хареса. Дограмата ще е пак "бутафорна" щото ще е със стъклопакет вместо единично стъкло. Ако е много студено през зимата (не вярвам), от вътрешната страна може да се окачи втори кат прозорци с обикновено стъкло (~35см въздушна междина). Белким не измрем от студ, като знам как са правени местните къщи.

Импрегниране (не лакиране) на цялата дървения.

Два месеца резерв - затваряме заведението в края на октомври.

На втората година - топлоизолация (не знам дали не е по-добре да се постави първата година - ще и стане ли нещо през зимата като не е измазана?), външно и вътрешно измазване, дюшеме, мебели.

РАННА ЕСЕН 2008 - тестване на изделието, преди Коледната експлоатация.

"Сухата зидария" пред бетонните основи, при наличие на средства, ще се направи втората година. Ако съвсем съм си объркал сметките, ще остане за третата.

Чакам критики, съвети, поздравления - от всичко има полза. smiling smiley
Re: Строител за къща в Априлци
31-01-2007 - 10:18:49
filmatoplo Написал:
-------------------------------------------------------
.....Какво точно означава този триъгълник на човешкия
живот , моя дядо живееше в друг вид стара къща - .......


Много приятна картинка!
Аз съм живял в соц къща, но всяко лято имах по няколко седмици в старите къщи на баба и лелите ми. Друга си е миризмата в такава къща - цял живот се помни. А тук в София, какво - смених 4 апартамента и нямам никакъв спомен от тях. sad smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход