Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Ютонг или тухла четворка?

Публикувано от slanchice__ 
Re: Ютонг или тухла четворка?
18-01-2007 - 22:53:34
blogodaria! no ne vseki vsi4ko 6de razbere v tozi forum
ako tozi forum be6e za medicina vsi4ko li 6diaha da razberat horata koito stradat ot kravno ili diabet i taka n............ nali doktorite 6diaha da si kajat niakoi ne6da s medicinski terminsmiling smiley
no 6dese opitam da bada po preveden i razbran
1. stenata ne triabva dae nose6da i edinna s tregeri i pioasi
za6doto kogato ima trus primer= s epicentar po blizo ot 100km po sklata nad 4 stepen nezavisimo dali horizontalna ili vertikalna i vremetraeneto e pove4e ot 30 sekundi 6de ima 6deti a za da niama jertvi tazi zgrada triabva da e sgifkava a v edna ku6da edinstveniat variant da ima sgifkavost e mehdu dvete nai masivni prisastva6di tela tova sa cimenta i tuhlenata stena triabva da gi razdelim taka 4e pri malak trus da se otdeliat i da padat na van za tova pisah za naklona (govoria za vrazkata mejdu samite koloni i tuhlenata stena taka i za poda taka i za tregeri stenata 6dee zdrava no tam kadeto ima vrazka tuhla s tuhla a vrazkata kam konstrukciata 6dee hlabava)
kakvo se polu4ava tia se saprotivliava s uskorenieto + masata na zgradata no v edin moment se razpada zahsdoto e kato ciala kutia ....... 6de vi dam primer slagame varhu pisaik dve ednakvi tela ednakvi tejki s ednakva kvadratura i viso4ina ednoto tialo e kofa metalna koiato nima zgifkavost a drugoto e ko6nica ima sgifkavost ako vzemem s edna lopata po malko pisak ot tiahnata osnova ili po4va ednoto 6dese naklania a drugoto 6de se sabori............
2. bigla tova e formulata i magiata na armirovkata a zahapkata tova sa dvata krai6da na biglata kadeto se sre6dat i triabva zahapkata dae goliama i ne samo ot edna strana po kolonata adase varti ako vednaj e v desniat parvi prat sledva6data triabva dae v leviat vtori prat kolkoto razstoianieto po blizo tolkova po zdravosmiling smiley))))))
az u4ih 6godini i imam praktika 5g. nemoga davi iziasnia s niakolko redasmiling smiley)))))) no znam 4e v tozi forum ima hora koito mnogo dobre me razbirat kato stefan_b smiling smiley savetvam vsi4ki v tozi forum da spodeliate s nego za va6ite problemi sas stroejite zahsdoto moite nabludenia pokazvat nego kato nai opiten vav vizulnata ni stroitelna plo6datka...........
uspeh i pozdravi na vsi4ki.........



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2007-01-18 23:06 от stroitel.
Re: Ютонг или тухла четворка?
18-01-2007 - 23:22:52
Стеане, Стефанеее.... сбъркал си професията! То и аз друго учех и работех, ама ненадейно ми се появи любов към физическия труд. Още не е късно и за теб!
Re: Ютонг или тухла четворка?
19-01-2007 - 11:32:24
Строител,

Благодаря ти! Сега те разбрах еднозначно.


Калинка,
Признанието ти ме кара да се чувствам по-пълноценен и по-"нормален" :-))).
Щото с течение на времето забелязвам, че и мене ме влече все повече да върша разни неща с ръцете си, но гледам много да не говоря за това :-)))).
Re: Ютонг или тухла четворка?
19-01-2007 - 12:08:30
Stroitel,

Направо ме хвана неподготвен, мерси за добрите думи, но не забравяй, че аз чета на парче, вярно, май повече от необходимото, но за това, което ми се налага да правя на къщата ми, нямам инженерно образование, икономист съм и ако мога да дам мнение, то е за нещо, което са правили при мен и което теоретично съм се подготвил.
Вярно е, че напоследък установявам, че конкретните неща, за които говорим със специалистите нерядко като теория са ми много по-ясни на мен, отколкото на тях, което не значи, че практически мога да ги приложа - не ми се е налагало.
Но все пак определено на строителния пазар има глад за специалисти, иначе би било смешно човек като мен, който просто се интересува да е наистина по-навътре в нещата от тези, някои от тези, които си вадят хляба с това. Това значи, че нещо е сбъркано...
Don
Re: Ютонг или тухла четворка?
19-01-2007 - 13:26:43
Здравей Stroitel,

с интерес изчетох мненията ти и благодаря за полезната информация. Има обаче един пункт, при който не мога да се съглася с теб и това са мерките за намаляване на щетите при земетресение.
Вероятно в Турция нещата се разглеждат по различен начин. Аз лично предпочитам да ползвам японския опит и българските норми за проектиране.

Гъвкавостта, за която говориш, известна под името дуктилност на конструкцията, не се постига като оставяме целенасочено стените да падат - та това ще доведе до много по-големи човешки жертви. Дори напротив - стените се укрепват през определено разстояние с хоризонтални и вертикални пояси, точно за да не паднат и да затрупат някого.

Конструкцията на сградата се подлага на изчисление за земетръс, съпътствано от конструктивни мерки, които имат за цел да преобразуват енергията на земетресението и да запазят цялостта на сградата.

И още една малка неточност - едно земетресение има и вертикална и хоризонтална компонента. Четвърта степен по скалата, която се ползува в България на Медведев-Шпонхойер-Карник е пренебрежимо малка. Може би имаш предвид Рихтер, но той няма скала - при него говорим за магнитуд - стойностно изражение на количеството енергия отделена при земетресението.
Re: Ютонг или тухла четворка?
19-01-2007 - 15:23:09
Don, напълно подкрепям мнението ти.
Re: Ютонг или тухла четворка?
19-01-2007 - 15:28:34
avatar
Ще излезе,че старите майстори са знаели повече от днешните.Има къщи по на 200г.,преживели тежки земетресения и оцелели.Наскоро гледах селска къща на два етажа,нямаше колони,но на всяка стена имаше крастосана дървена конструкция, запълнена с тухли.Хората обясняваха,че при земетресение поемала амплитудите........ smiling smiley
Re: Ютонг или тухла четворка?
19-01-2007 - 22:20:45
vijte ne iksam da sporia vizualno tuk niakoi ot nas naistina mogat da badat po ubeditelni i sladko dumni...........
nali triabva dase sidi po dela..........
a temata z atrusovete bese mnogo naistina povruhnostna ..... ne mise zanimava............. dobriat pehlivbanin nese bori dokato niama dostoen oponentsmiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход