Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Приобщаване на тераса

Публикувано от lorena 
Приобщаване на тераса
15-12-2006 - 01:29:07
Здравейте! Става въпрос за приобщаване на тераса към хола и детската на апартамент. На последния етаж сме и няма покрив отгоре. Искаме да стане тип зимна градина с дограма отпред и отгоре. Питахме в различни фирми и ни казаха че за покрива се слага алуминиева дограма със специални фасадни профили и нискоемисионно стъкло, а отпред обикновена PVC дограма (3 или 5 камерна). Трябва да е добре топлоизолирано защото това ще остане външна стена. Някой правил ли е подобно нещо? Най-много ме притеснява покрива как ще стане..
Re: Приобщаване на тераса
15-12-2006 - 14:36:13
Не мога да Ви помогна съществено, но да споделя.
Казвате "зимна градина" - а за лятната помислихте ли. На един мебелен магазин бяха направили такова нещо. Лятото започнаха да им се цепят мебелите, независимо от климатиците и се наложи да го засенчват!?
А и не само стените ще са ви външни - покривът също!!
Дали да не помислите отгоре да е нещо по-сериозно - най малкото троен стъклопакет. Иска си и сериозна конструкция, защото обикновено наклоните са малки.
Успех!!!
Re: Приобщаване на тераса
23-12-2006 - 19:37:28
zdraveite az sam pravel dosta takiva remonti i nadstroiki moga da posetia na miasto da vidim i da re6im
stroitelna brigada sme
konsultaciata ni ne e platena
e mail etalisa@abv.bg
Re: Приобщаване на тераса
28-12-2006 - 12:36:07
Здравейте, Лорена
Живея в "далаверата на строителя" - мезонет чиито под всъщност е плочата на кота корниз и по принцип от нея нагоре покривът е скатен. Е, точно в този покрив се помещават два мезонета - нашия и на съседа ми. Именно заради тези 45 градуса наклон на покрива естествено не е възможно нашите стени да са по общия контур на сградата, а са на повече от метър навътре и притежаваме със съседа по 40 квадрата тераси - на четирите ъгъла на сградата по една - с размери 3.5/3.5 метра и покраи стените на моя и неговия апартамент по още една дълга и тясна. Бихме могли да си направим и още по една, но не ни се занимава - там си е покрив и ако го разбутаме до плоча трябва да се хидро, топлоизолира, да се облицова, парапет и т.н.
Та тези ъгловите, дето ца по 12 квадрата ги направихме на зимни градини и двамата, преди няколко години, тогава бая рових и това което реших и направих е следното:
1. Конструкцията е от анкериран в бетона на плочата (естествено много прецизно хидроизолирано на мястото) П-образен лайзен, заварен по двойки, така че се получава квадратно сечение, С такъв елемент са направени две цели и две частични колони, като на 3 метра височина са опасани хоризонтално, отгоре на кръст по диагонала и в центъра има метален поп, като от него до четирите края има своеобразни "била". Така се очерта метално скеле тип беседка със скатен покрив - четири триъгълника.
2. Покривът е изпълнен от ОСБ, като от вътрешната страна има топлоизолация. Отвън е с битум на тегола 2 пласта, плюс битумни керемиди същите като на сградата, към чиито покрив практически е приобщен. Отвътре сложих гискартон по ребрата плюс вата и хоризонтално окачен таван на Хънтър Дъглас. В най-високата си точка - от върха до основата (пода на тераасата) конструкцията е над 4 метра висока, иначе с окачения таван височината на помещението става към 3 метра. Има 30 см стрехи с улуци, обковани със сачак отдолу с отвори за естествена вентилация на подпокривното пространство
Колоните които описах както и хоризонталните елементи за облечени с пластмаса - от Тисен го направиха. Стените са от пластмасова дограма на Тисен, като до 90 см е неотваряема, а нагоре с механизми Фолксваген , защото исках да има минимално оребряване с профил, а на страна 3.5 метра с фолксвагена постигаш плъзгане съчетано с херметичност на затварянето на крила по 1.75.

При вас разбира се няма да е квадратна формата, а п-образна, но не слагайте отгоре стъкло и дограма, мисля, че ще съжалявате. Красивите остъклени отгоре зимни градини според моя опит може да стават за Германия и Холандия, но не са за нашия климат - дори при мен, дето съм с описания изолиран покрив с отвори за вентилация, лятото, ако оставя затворено и не пусна външни щори, температурата може да мине 50 (петдесет) градуса. Верно, че изложението е юг-запад-север специално на единия балкон, другиея е север-изток и юг и там е съвсем друго, но просто предупреждавам.... Затова пък как виреят на жена ми кактусите там, не е истина - цъфтят по два пъти - лятото и зимата...

Ако пък държите на стърлото - предвидете щора, но обезателно външна - вътрешната не върши работа и температурата ще ви изпече, тя пази сянка но не спира топлината. В германия има и специални сенници отвътре съчетани с механизън на плъзгане отвън, но ще се убедите, че не си струва да го плащате тук.
Да не говорим, че конструкцията с метал и дърво ще ви излезе доста по-евтина от специалните профили и противоударния стърлопакет, а като добавите и навика на масата български монтажници да мажат със силикон, който на слънце държи не повече от година и протича обикновено под снега през зимата(пак от опит ви казвам), мисля, че не си струва да рискувате.
Re: Приобщаване на тераса
29-12-2006 - 02:12:28
Здравейте, StefanB
При нас терасата е дълга (около 8м) и тясна (разделена е на 3, като в широката си част е 96см, а в двете по-тясни - по 42см). Едната по-тясна и широката част ще се приобщят към хола, а другата по-тясна част отива към детската стая. Височионата идва към 2.40. С една дума получава се съвсем не много като приобщена площ (към 6-7 квадрата), но иначе няма как да я използваме тази тераса. Апартамента е със изложение от тази страна северозапад. Та понеже не сме сигурни дали си заслужава да правим покрив за толкова малко пространство отгоре, затова мислехме за вариант стъкло. За покрива може да е в зависимост от фирмата с гръцка алуминиева покривна система ETRIO със стъклопакет /триплекс 3/1/3 и 6 мм. прозрачен флоат/ и козирка AL160 мм или алуминиеви гръцки профили “ЕТЕМ”, система “Е-6400” – за окачени фасадни стени. Казват че не трябва и няма да има конденз и мухъл. Има три години гаранция.
Челата ще са Koemmerling”, система “FUTUR CLASSIC” - ширина на касата 70мм.Стъклопакети (24мм) от две плоски обикновени прозрачни стъкла (4мм), на фирмата “GLAVERBEL” или Немски шесткамерен PVC профил GEALAN 40 със 74мм. каса и 40мм. стъклопакет
Предполагам че при всички положения като последен апартамент лятото доста ще напича независимо какъв ще бъде покрива. Май решението тук ще е климатика.
Re: Приобщаване на тераса
29-12-2006 - 08:18:26
Lorena, с размерите трябваше да започнете! Получават Ви се 5 м2 площ при разход на материали 27 м2 - твърде неефективно. За сравнение, ако терасата Ви беше само с метър по-широка, съотношението би било 13/40 м2, за два - 21/53 и т.н. Скромното ми мнение е, че приобщеното ще бъде нефункционално и не си струва главоболията и парите.
Ако съществува вариант за изнасяне на стените на помещенията до ръба на терасата, работете по него.
Re: Приобщаване на тераса
29-12-2006 - 11:43:44
Kalinka целта е терасата да мине към площа на хола, стените на помещението ще бъдат стените на терасата. Затова искаме да я приобщим, иначе не можем да я ползваме функционално.
Re: Приобщаване на тераса
29-12-2006 - 12:18:03
Сигурна ли си, че армировката на терасата ще издържи натоварването на стените в такъв случай, следва да го провериш, да не ти тръгне терасата надолу в един момент... Ако е нужно се подсилва. Но щом тавана на терасата става таван на стаята според мен, още повече аз лично бих бил предпазлив с решението стъклен покрив, трябва да си супер сигурна в материалите и хората които изпълняват. Защото практически рискуваш да ти прокапе в стаята , както и тавана на стаята ти е стъкло - зимата студено с конденз, лятото жега. Просто ако навън е -10 единственият начин да нямаш конденз е да имаш радиатор отдолу, под стъклото, който ти говори за гаранции - да гаранцията покрива продукта, но няма да ти гарантират че няма да кондензира по него.... Аз не знам такава гаранция... А влагата е страшно нещо.
Твоя воля, дано съм бил полезен с мнението си.
Re: Приобщаване на тераса
29-12-2006 - 12:40:02
Всички сте ми полезни с мнението си, затова и пиша тук. За армировката на терасата архитектката на блока каза че ще издържи, незнам дали трябва да питам някой друг и кой. За покрива се обърнахме към 2 фирми, които ни дадоха оферти - "Агнесика" и "Братя Градеви", незнам дали ти говорят нещо като имена. Аз много не разбирам, но ни казаха че има специални конструкции с някакви улеи или нещо подобно, което е точно за да не протече, да няма влага и конденз, да се проветрява и прочие. А всъщност за нормален покрив трябва да извикам строителна фирма предполагам. Когато прави терасата, някъде узаконява ли я, по общината или някъде другаде?
Re: Приобщаване на тераса
29-12-2006 - 12:42:38
Толкова много пари и ядове за да спечелиш 5 квадрата? Струва ли си наистина? А ако няма друга тераса, ще почувствате липсата и, повярвай ми.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход