Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Препоръчайте архитект и проектант

Публикувано от teo_urban 
Препоръчайте архитект и проектант
24-04-2016 - 21:28:59
Привет драги съфорумци,

Налага ми се да строя сграда в София с около 1200м3 РЗП, със смесено предназначение-офис и жилища, почти изцяло за наши нужди. Сградата ми се иска да бъде над среден клас изпълнение и довършителни работи, но не лукс. По скоро търся практичност и ергономика. Харесвам зелените и открити площи, не съм привърженик на изпъването на един парцел на макс РЗП, за сметка на компромис със зелени площи, височина и големина на помещенията. Да не говорим изобщо за конструктивни компромиси.
Изчетох целия форум но никъде не намерих систематизирана информация по тип проекти и завършена работа кои архитекти, кои проектанти, кои гео/хидро и пр. фирми са препоръчителни и кои не. В западните форуми си има цели секции с мнение за конкретни фирми и обекти а тук това важно инфо липсва.
Аз ще потърся чрез браншовите организации също референции за такъв тип специалисти, но тъй като в този форум забелязвам че болшинството сте практици за мен Вашето мнение е особено важно. Както е казал народа не питай старило а патило.
По отношение на препоръките към даден специалист или фирма нека съдържат и препратка към вече изградени от тях обекти за да проверя обективността на информацията, като особено ме вълнува вашето лично мнение и опит от конкретна работа с този специалист. Държа за мнения на хора, само които са работили оперативно с конкретния специалист или фирма която препоръчват и желателно по такъв тип обект като моя.
Освен това смятам че такава систематизирана и безпристрастна информация би помогнала и на други колеги на които ще им се налага за пръв път да строят. Бизнеса ме е научил че няма нищо по-мотивиращо за една фирма да работи добре от конкуренцията и публичната транспарентност.

Тъй като знам че липсата на добро планиране се плаща жестоко в бъдеще, приемам и мнения за други специалисти извън списъка. Не съм привърженик нито на най евтината услуга нито на най скъпата в дадена ниша, считам че цената която плащаш трябва да съответства на качеството на продукта който получаваш , изисквам същото и от контрагентите си.
Re: Препоръчайте архитект и проектант
30-04-2016 - 01:56:16
avatar
Архитект Димчев - отличен човек, пробивен, разбран, професионалист. 0888 11 05 05
Re: Препоръчайте архитект и проектант
22-05-2016 - 00:51:27
Привет Съфорумци,

Първо да благодаря на Персонел за Архитекта, и да докладвам докъде я докарах.
Парцела които си бях харесал го купиха под носа ми, та се наложи да пазаря друг парцел, оставих капаро, чакам удостоверение за наследници само, мисля че тази седмица ще финализираме.
Този парцел има конструктивен детайл който честно да Ви кажа не знам + ли е или - . Дефакто, това са два парцела от двете страни на една сграда т.е двата калкана. На времето собствениците не са се разбрали и е продадена средната част където е и сградата построена и оставена с два калкана, сега аз купувам от ляво и от дясно и трябва да се застроява по калкана. Предполагаемото РЗП на всеки калкан е по 1050м2 или общо 2100м2. Та това освен че е малко над моите нужди ( аз планирах макс 1200 до 1500) ами и се строи на калкани. Незнам дали с калкани е по-лесен строежа но архитектурно не ми дава голяма свобода. Та по тази причина още не съм ходил при Архитекта по горе или при други специалисти, искам да си избистря по-конкретно аджеба каква да ми е философията. Имам 3 варианта ( така мисля) :
- да се направя че средната сграда не ме интересува и да си направя фасади и решения каквито на мен ми харесват ( ама ще е качамак с тез две сгради отстрани)
- да се съобразя и следвам изцяло построената сграда, но хич не ми харесва като визия, височини на етаж и фасада.
-да премоделирам някак си средната сграда с общи елементи, цветове, съвместни арх.елементи ( след разрешение на живущите естественно) така че комплекса от три части да изглежда като едно цяло.
Дайте мнения и вие, конкретно за този казус и за строежи на калкан. Ще ми е полезно, наистина.

Иначе строежа вече ми се оформи в главата като материали и концепция как го искам, ще поизибистря още малко и отивам да търся архитект и строители.
Общо взето съм решил да направя следното:
- Сградите: Права сграда без чупки и изгъзици, двускатен класически покрив, фасада партер камък и драскана мазилка. Правоъгълни правилни помещения със светла част мин 2.80, спални по 18-22м2, бани по 5.5-6м2, кухня 10-12м2, хол 30м2, тераси 6м2, апартаментите разделени на дневна и нощна част, по високи прозорци за конкретните помещения ( обичам светлината и простора) , функционално по-низполваемите помещения до стълбищата и калкана.
-Изпълнение и материали: - Основи с по-сериозна топло ( поне 12см) и хидроизолация и геотекстил, колони и термомостове изолация с фибран, за покрива още се чудя между Брамак и Тондах, тухли Поротерм 38 ( не знам да слагам ли доп.топлоизолация или не, това ще питам задължително), вътре преградни стени поротерм 12, гипсови замазки и окачен таван, подови настилки паркет, теракот и камък за терасите, фоайе и стълбища травертин, дограма и тук се чудя 3 камерна с повече въздух или 5 камерна, ОВ с климатици си мислех, но мой познат ме навива за термопомпа вода-вода и тук ще питам специалисти.

Ако имате препоръки или нещо не ви се струва наред, споделете приемам всякакви коментари.

Иначе ми възникнаха още доп.въпроси в главата от сорта:
- Дали да не заменя поротерма с трислойна зидария ? как да използвам по функционално калкана? ..и т.н.

Ще се радвам на мнения и препоръки.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2016-05-22 00:56 от teo_urban.
Re: Препоръчайте архитект и проектант
22-05-2016 - 02:36:45
avatar
Ще му мислим по-подробно 2018 пролетта, когато ще започвате да строите. Добре ще е, ако разрешителното Ви излезе преди лятото на 2017 г., но се съмнявам. Ако излезе есента на 2017 г,, се чака да мине зимата и тогава се почва. Иначе хубаво си мислите за къщата. И на мен ми харесват така като ги чета и представям. Вътрешно... Външно съм скептичен с тези съседи и калкани. Аз лично не бих се вкарал в този филм. Парцели без такива усложнения все да има...
Re: Препоръчайте архитект и проектант
31-05-2016 - 22:14:59
Здравейте Тео, :-)
Изчетох Вашите споделяния... Аз съм архитект , консултант , строител. Звучат интересно всичките разсъждения и
планове. Ако искате може да се запознаем и погледнем казусите и възможностите.
Ако Ви е голямо и потенциално може да се включим частично в проекта или което е
изгодно за Вас. Може да ме намерите:
Арх Александър Томов, atomov2000@gmail.com
Поздрави !
Re: Препоръчайте архитект и проектант
13-09-2016 - 20:23:39
Здравейте teo_urban

Вашият случай е доста интересен. Наличието на калкан намалява цената за строителство. Недостатък на този вариант е необходимостта да се съобразите с калканните стени на съществуващата сграда (те трябва да бъдат покрити хоризонтално и вертикално).

Във вашия случай бих направил няколко варианта за фасади на сградата. Ще изпробвам различни материали и цветови решения. Ще тествам варианти без промяна на съществуващата сграда, както и варианти с промяна на фасадата й. Ще огледам добре вариантите, и ще ги забравя за седмица, след което ще ги огледам пак и ще нанеса необходимите корекции. И така - докато се получи впечатляващ проект.

За да обсъдим подробности, ми се обадете на 0887 499 002, или ми пишете на office@arhitekti.bg.

инж. Стоян Димитров - Мениджър проекти

www.arhitekti.bg - Стършанов Архитекти
www.kamis2002.com - Строителна компания Камис 2002
Re: Препоръчайте архитект и проектант
02-10-2016 - 19:21:50
здравейте съфорумци,
започвам строеж на село. реставрирам стара доста голяма двуетажна къща с идея да се запази максимално характера и, но да се отвори пространство на долния етаж за просторна кухня/трапезария. отстрани ще се издигне " мокър" блок на два етажа за бани/ тоалетни. ще има отделен строеж на "барбекю". местото е на лек склон и ще има нужда от терасиране. покривът ще трябва да се реконструира доста основно.
имате ли препоръка за архитект, с който да разработим цялостен идеен проект за местото (3 декара)?
Re: Препоръчайте архитект и проектант
21-10-2016 - 01:14:40
AGIDA https://www.facebook.com/AGInteriorDesignArchitecture



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2016-10-21 01:15 от AGIDA.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход