Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Имам нужда от помощ - КОНДЕНЗ

Публикувано от stilian avramov 
Имам нужда от помощ - КОНДЕНЗ
07-02-2011 - 09:48:23
Колеги, нуждая се от компетентен съвет.
Ето проблема: построих малка къща /70м2/ по традиционна технология - ивични основи, плоча, зидарий с тухли четворки, плоча и скатен покрив. Върху тухлите имам изолация - 5 см. стереопор. Втората плоча също е изолирана - от двете страни с по 10 см. вата.
Не съм сложил изолация под първата плоча - кота 0 и не съм изолирал ивичните основи. Възможно ли е от това да се получава конденз?
Къщата е съботно - неделна, т.е. не се обитава постоянно. Имам газ и съответно парно на газ. Настроил съм го да подържа 22 - 23 градуса събота и неделя, а през останалото време 10 градуса. Дограмата е ПВЦ. Конденза го образува ниско долу - до 20 см от пода. Самия под е ламинат, като под него съм сложил подложка 5мм.
Външно цокъла е налепен е камък, но ако трябва ще го къртя за да сложа изолация.
Ще сложа и няколко снимки малко по-късно.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-02-07 09:49 от stilian avramov.
Re: Имам нужда от помощ - КОНДЕНЗ
07-02-2011 - 10:17:55
avatar
Със сигурност от неизолацията на фундамента отвън.

______________________________________
Истината в строителството е горчива, груба, неприятна и най-вече непонятна за непросветените, които обикновено чуват това, което искат да чуят, а не това, което ще им свърши работа - самата безкомпромисна истина. А тайната на просвещението в строителната истина се крие в много труд и пот за съответното образование, както и в безмилостния опит, на притежаващите го.
Re: Имам нужда от помощ - КОНДЕНЗ
07-02-2011 - 10:37:10
И аз така мисля, но исках да се консултирам. Ще къртя камъка.
Re: Имам нужда от помощ - КОНДЕНЗ
07-02-2011 - 14:48:50
Не мога да кача снимки



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-02-07 14:51 от stilian avramov.
Re: Имам нужда от помощ - КОНДЕНЗ
07-02-2011 - 15:15:27
Стиляне, ти хубаво ще го изкъртиш, но с изолацията на външната и видма част - дето е лепен цокъла, няма да решиш проблема, ако той е капилярна влага идваща от частта на основите положена в земята... Ще трябва и да копнеш кажи-речи до стъпката...
Ако, обаче, конденза е резултат на по-студената стена в стаята в частта падаща се на гърба на цокъла, дето няма ЕПС залепен отвън и по тази причина водните пари получени при съботно-неделните ви ходения да кондензират там (както на студените стени на чаша), тогава ще постигнеш успех само с изолацията отвън... Макар че пак би било по-добре поне на 50 см под нивото на основата на цокъла да се сложи освен хидро и топлоизолация, тогава няма да имаш влага.
Пак казвам, при положение, че няма вода (подпочвена) и имаш отвеждане на водите от улуците в дъждовна канализация - тръби покрай къщата.
Щото, ако водата се лее на земята и влиза където й падне, включително и покрай стените и цокъла (какво ли не правят хората - разчитат, например, че имат циментова пътека...) , то тогава, ако няма хидроизолация и топлоизолация на тези стени и основи - ако не от фундамента, то поне от точката на замръзване - минус 50 минимум, а най-добре от котата на фундиране, то няма да се пасят от влага....

Не съм строител, но съм патил....Затова си позволявам съвети. Ако греша, тук има специалисти, ще ме поправят....
Re: Имам нужда от помощ - КОНДЕНЗ
07-02-2011 - 15:58:17
Влагата в долната част на стените не може да бъде конденз,тъй като конденза е резултат на наситени водни пари,достигнали точката на оросяване ,а щом са пари трябва да са някъде по-високо! Това е капилярна влага и почти е сигурно,че е строителна влага ,щом обекта е нов,вероятно скоростно изграден и пакетиран със стиропор отвънка.Тухлите пият свободната вода от основите и плочата и я пускат от вътрешната страна зида на височина 20-40 см.от пода, понеже там съпротивлението и е по-малко от външната ,страна заради лепения камък и лепения стиропор. Несвързаната вода на тази плоча и основи може да се изчисли лесно,като се знае обема на използвания бетон,но при всички случаи става въпрос за много стотици литри,които не могат да се изпарят ей-тъй набързо и ще отиде много време докато това стане. Къртенето на каменния сайдинг би могло да ускори изпарението, но поставяне сега на допълнително топлоизолиране ще влачи влагата от вътрешната страна на стените поне още 1-2 години .
Re: Имам нужда от помощ - КОНДЕНЗ
07-02-2011 - 15:59:39
Макар заглавието да е категорично - "КОНДЕНЗ", струва си, да не кажа задължително, да се препровери.
Дали е конденз или просмукваща се почвена влага.
При второто сценарият се изменя рязко, със сериозен ПРЕДВАРИТЕЛЕН етап на хидроизолиране и/или дренаж, импрегниране на бетона и т.н.
Диагнозата най-добре да я постави специалист, но има и някои първи ориентири при собствени наблюдения.

Ако е конденз, той се проявява повърхностно - капки, изпотяване върху нехигроскопични повърхности - мозайки, фаянс и подобни. Ако се появява на тези места и изчезва при определени условия. Според мен е малко вероятно да заварите конденза при пристигане. По-скоро ще се прояви след няколко часа битова дейност в обитаваните помещения и евентуално ще изчезна, когато къщата е прогрята.
Ако няма подходящи повърхности, може да се експериментира с парче найлон (ок. 1м2) плътно и херметично залепен до подозрителната стена. Ако се наблюдава оросяване отвън, а отзад стената и найлона остават сухи - най-вероятно е конденз. При обратен резултата (влажна стена, сух найлон) - влага. При внимателно разглеждане на стената би могло да се различи посоката на процеса, макар в случая най-вероятно, влагата пълзи отдолу.
Това е много ориентировъчно, защото наличието на влага в стената, може да предизвика и конденз.
И обратното - обилен конденз, попил в стената, влошава ситуацията и предизвиква още по-голям конденз и мокра стена, което може да обърка тези ЛЮБИТЕЛСКИ изследвания. При трайно влажни стени само специалист може да се произнесе кой точно е първопричината.

При споделения режим на отопление, аз залагам на почвена влага, а писах пространно заради заглавието.

П.П. Писали сме заедно с Фло. Еднакво възможен и вероятен е и неговия сценарий - аз пропуснах "нова къща".
Re: Имам нужда от помощ - КОНДЕНЗ
07-02-2011 - 17:52:28
Решението ти се нарича "влагомер".Те са два влагомера,масово ползвани в строителството -повърхностен и дълбочинен.С едното се мери дали влагата е избила само на повърхностния слой,другото-на дълбочина 25-30 см.Ако е само на повърхноста,значи е конденз.Ако е в дълбочина,се преценява спрямо замерванията в останалите точки на стени и бетонова конструкция-дали е остатъчна строителна,дали е капилярна от основата.
Почти съм убеден,че с тая изолация,всички точки ще са ти извън нормата не с проценти,а с пъти.
Котела за газта къде е?
Re: Имам нужда от помощ - КОНДЕНЗ
07-02-2011 - 18:05:26
avatar
В случая трябва да се инжектира пиритен разствор в рървата тухла и проблема с влагата ще отпадне.....
Касае се в случая точно за капилярна влага - ако имаш интерес от решение пиши на лични!

Чест и почитание
Re: Имам нужда от помощ - КОНДЕНЗ
07-02-2011 - 18:19:55
Благодаря за отговорите. Малко пояснения:
1. Когато отида нямам конденз, всичко е сухо.
2. Капките се появат след няколко часа, когато се затопли къщата.
3. Не съм сигурен, че е конденз, само предполагам.
4. Появявят се на специфични места- зад дивана, зад един щендер с дрехи, зад шкафове.
5. Къщата не е строена набързо и пакетирана. 2007 г. направих грубия строеж. От пролетта на 2010 я ползвам.

За съжаление във всички мнения има резон. Може би ще добре да започна с измерване на влагата.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход