Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ОГРАДА

Публикувано от rockwall 
Re: ОГРАДА
03-12-2010 - 19:30:25
Quote
фло
Quote
Muza


Това, което Фло написа е от ЗУТ, е одобряване на инвестиционния проект (не се изисква). Докато издаването на разрешение за строеж. може да е без такова одобрение. Но, трябва да има разрешение за строеж.

Доколкото разбирам, стъпките са две:
1. Одобряване на инвестиционен проект - не винаги е задължително
2. Издаване на разрешение за строеж. - задължително.


Виж сега колежке! За да ти издадат разрешително за строеж,то трябва да е на някакво основание и закона го предвижда в чл.. 142. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Инвестиционните проекти подлежат на съгласуване и одобряване и са основание за издаване на разрешение за строеж.

Разрешение за строеж издава главния архитект на общината и лично го подписва!За да го направи трябва да има документация-съгласуван и одобрен проект,а за оградата по чл.147 (1) т.7 с височина до 2,20 от прилежащия терен не се изисква проект и съответно разрешение за строеж!
Това е за разрешение за строеж,тоест за техническата страна на въпроса за изграждане на ограда,друг е въпроса,че общината с цел да прибира по някой лев може да изисква друго разрешение наречено май млба за ограждение,доколкото си спомням ,което касае границите на имота ,т.е. техн. служба да замери границите,а самото ограждане се прави съобразно ЗУТ-а!

Виж сега, колега! :]

Днес, е петък и този казус ми излезе също днес. Това означава, че не съм имала време да отида в общината, за да проуча точно.

И за да съм що годе наясно, и да не се чувствам, все едно ми говорят на патагонски, се ровя из нета. Сетих се за rockwall, и за това написах, да си проучи и той, за да няма в последствие проблеми, за нещо, което не би трябвало. Даже, обратното - да го почерпят... smiling smiley

И така, почти всичко написано от теб е вярно, но като че ли с малко изключение.

Разрешението за строеж за ограда се издава с молба? (такса winking smiley ) и със становище от инженер-конструктор с указания за изпълнението на строежа. Без да е необходимо одобрение, проект и тинтири-минтири ...

От мой, скромен опит, при ремонт на едни помещения, са ми издавали разрешение за строеж, с конструктивно становище. Без проекти и предварителното им одобряване!!!

Ще ти бъда, наистина много благодарна, ако ми посочиш текст, където не се изисква разрешение за строеж. *drink1*
Re: ОГРАДА
03-12-2010 - 19:57:26
Quote
Muza

Ще ти бъда, наистина много благодарна, ако ми посочиш текст, където не се изисква разрешение за строеж. *drink1*

*drink1* Посочих ти два законови текста! Отделно извадих да огледам моето разрешение за строеж с какви необходими аргументи е представено ОСНОВАНИЕТО за съставяне на такъв документ от Главния архитект! Ключовата дума е основание! Оградата не е строеж-можеш да си я направиш с всякакви материали,които не са включени в стандартите и изискванията към материалите ,разрешени за използване в строителството!Говоря конкретно за ограда и как ,според теб да ти издадат разрешение за строеж на нещо,което не е строеж?

Всъщност ЗУТ-а е почти изцяло ,да не кажа,че думата почти е излишна ,адвокатско дело и е с доста технически противоречия,защото например изброените в чл.147 неща са включени в шеста категория строежи.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-12-03 20:18 от фло.
Re: ОГРАДА
03-12-2010 - 20:06:19
А, не е така. Строеж е. Много абсурдно ми звучи, но...

38. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г.) "Строежи" са надземни, полуподземни, подземни и подводни сгради, постройки, пристройки, надстройки, укрепителни, възстановителни, консервационни и реставрационни работи по недвижими културни ценности, огради, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, благоустройствени и спортни съоръжения, както и техните основни ремонти, реконструкции и преустройства с и без промяна на предназначението.
Re: ОГРАДА
03-12-2010 - 20:29:17
avatar
Фло, Муза, не се занимавайте с тълкуване на ЗУТ.Гладния архитект вече го е направил и има конкретни изисквания за документи и плащания.Среща, уточнение на тълкуванията на местния архитектгаулайтер, мотивиране и получаване на документите.
На който му харесва и на който не му харесва, минава по този път.
Гадно, дразнещо, унижаващо, идиотско, но единствено работещо.Може на място да не е така, ама надали.Просто проверете дали няма особено нагло нарушение.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]
Re: ОГРАДА
03-12-2010 - 20:30:43
Абсурдно е Muza,щото ако оградата до 2,20 височина е строеж,най-малкото притеснение ще е разрешителното,защото после има цял куб процедури ,строителна документация:протоколи по строителството,декларации за съответствието и т.н.

До тука открихме ,че оградите са 6-та категория строежи и минават без съгласуване и одобрение! Остана да намерим и параметрите на ограничение/свобода/ на 6-та категория!
Re: ОГРАДА
03-12-2010 - 20:34:08
avatar
Quote
фло
Абсурдно е Muza,щото ако оградата до 2,20 височина е строеж,най-малкото притеснение ще е разрешителното,защото после има цял куб процедури ,строителна документация:протоколи по строителството,декларации за съответствието и т.н.

До тука открихме ,че оградите са 6-та категория строежи и минават без съгласуване и одобрение! Остана да намерим и параметрите на ограничение/свобода/ на 6-та категория!

Фло, ама ти разрешението го взимаш преди съгласуване и проект ли.
Ааааааааааа, ДНСК бди.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]
Re: ОГРАДА
03-12-2010 - 20:49:18
Quote
OwnerBG


Фло, ама ти разрешението го взимаш преди съгласуване и проект ли.
Ааааааааааа, ДНСК бди.

smiling smileyАааааа,не! Поддържам перфектна документация с общо тегло/бях споменал вече някъде/към 8 кг.:]
Re: ОГРАДА
03-12-2010 - 20:56:32
Оунърче,

Много си прав! Работата е там, че всъщност задължителността на такова разрешение ми го каза по телефона, позната от общината. И понеже ме заля с куп информация и ми бръмна главата. :] Затова и взех да се ровя.
А, срещата с архитекта, другата седмица.

А, Фло, за тази височина 2,20 ...аз *xxx*. Щото излиза, че няма нужда да се изисква съгласие от комшията, ако е до 2,20 в собствения парцел, НО

ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата

Обаче, това горното ако е спазено, но има офис на партер (гараж станал на офис)?

Quote

Чл. 48. (1) Урегулираните поземлени имоти могат да се ограждат към улицата и към съседните урегулирани поземлени имоти.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Кметът на общината по предложение на общинския експертен съвет определя общите изисквания към оградите (вид, форма, височина, материали и други) съобразно видовете устройствени зони и територии, оформянето на първостепенната улична мрежа и другите публични пространства, теренните особености, предназначението на поземлените имоти и в съответствие с правилата и нормативите към действащите подробни устройствени планове.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота. Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.

(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска при спазване на изискванията на ал. 3, изречение второ, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.

(6) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти над 1,5 м височината на плътната част на оградата е до 0,6 м спрямо котата на по-високия прилежащ терен.

(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.

(8) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Извън границите на урбанизираните територии и в неурегулираните части на населените места се допуска поземлените имоти да се ограждат само с леки огради, съобразени с изискванията по ал. 2.

(9) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Строителството на огради в случаите по ал. 3 и 4, както и в отклонение от изискванията по ал. 2, 5 и 7, се разрешава за обекти на културно-историческото наследство, а в останалите случаи - съобразно предназначението на урегулирания поземлен имот и с оглед осигуряването на архитектурно единство, от главния архитект на общината въз основа на индивидуален архитектурен проект.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-12-03 20:59 от Muza.
Re: ОГРАДА
03-12-2010 - 21:33:12
Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.

Буквално: ако строиш на границата по-високо от 0,6м трябва писмено съгласие от комшията,тогава можеш да строиш до 2,20 от твоята страна на линията ,без да го питаш, обаче ако те гони любов към средновековните крепости и решиш да вдигнеш по-висока от 2,20 м ограда ,то тя не може да бъде по-висока от разстоянието до къщата му без неговото съгласие ,примерно разстоянието до къщата му е 4 м. не може да вдигнеш такава ограда без изричното му съгласие,но ако е навит и подпише няма ограничение във височината.
Re: ОГРАДА
03-12-2010 - 22:02:47
Аааа, ама не четеш сичкуту... :]

(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска при спазване на изискванията на ал. 3, изречение второ, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.

smiling smiley*drink1*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход