Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Колко висока ограда мога да си направя

Публикувано от bulhomes 
Колко висока ограда мога да си направя
06-11-2010 - 11:49:44
Става въпрос за жив плет от кипариси (по точно един модел на западна туя). Комшийката мрънка и вика "ако до 1,50 няма проблеми, ама за по-високо щяло да им засенчи". Питах в общината (те са ми комшии от другата страна) - казаха, че от тях за тяхната страна няма да имам проблеми - да ги слагам където си искам, но по принцип щом расте над 2,20 трябвало да е на 3 метра от границата на имота. Та се чудя мога ли да ги насадя и да ги режа на около 2 - 2,20 метра. Туята е от този модел:


Предполагам, че ако се реже ще може да заприлича на това


но за тази разлика от 1,50 дето иска комшийката и поне 2 метра дето ги искам аз най-вероятно ще имаме пререкания. Някой има ли идея за точните законови разпоредби в такива случаи. А тоя поне 2 метра ги искам точно да не се виждат гостите на вилата ми с въпросните комшии.
Re: Колко висока ограда мога да си направя
06-11-2010 - 12:09:03
Чл. 48. (1) Урегулираните поземлени имоти могат да се ограждат към улицата и към съседните урегулирани поземлени имоти.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Кметът на общината по предложение на общинския експертен съвет определя общите изисквания към оградите (вид, форма, височина, материали и други) съобразно видовете устройствени зони и територии, оформянето на първостепенната улична мрежа и другите публични пространства, теренните особености, предназначението на поземлените имоти и в съответствие с правилата и нормативите към действащите подробни устройствени планове.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота. Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.

(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска при спазване на изискванията на ал. 3, изречение второ, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.

(6) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти над 1,5 м височината на плътната част на оградата е до 0,6 м спрямо котата на по-високия прилежащ терен.

(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.

(8) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Извън границите на урбанизираните територии и в неурегулираните части на населените места се допуска поземлените имоти да се ограждат само с леки огради, съобразени с изискванията по ал. 2.

(9) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Строителството на огради в случаите по ал. 3 и 4, както и в отклонение от изискванията по ал. 2, 5 и 7, се разрешава за обекти на културно-историческото наследство, а в останалите случаи - съобразно предназначението на урегулирания поземлен имот и с оглед осигуряването на архитектурно единство, от главния архитект на общината въз основа на индивидуален архитектурен проект.
Re: Колко висока ограда мога да си направя
06-11-2010 - 12:19:29
Quote
Предполагам, че ако се реже ще може да заприлича на това

КОлкото и да режеш горното, няма да се получи долната картинка!
Трябва да са по на гъсто насяти и шахматно!
А, и кой ще подрязва плета от страната на комшииката? Помисли и за това!
Re: Колко висока ограда мога да си направя
06-11-2010 - 13:48:13
На мен ми предстои това....та,както очаквах,във всяка община е различно.При нас ми казаха,че максимумът е 2,2.Но по изключение от страната на улицата,може до 3 метра стига да не е плътна или масивна.Бодливата тел,шипове и т.н. са абсолютно забранени,поне при нас.
Re: Колко висока ограда мога да си направя
06-11-2010 - 15:25:46
Живият плет не би трябвало да се брои за ограда по смисъла на закона. Сади си туите и хич не го мисли.

Иначе вчера се връщах от Орешака и видях къщата. Много добре стои и се вързва с готовата. Само дето толкова се беше притеснил winking smiley
Re: Колко висока ограда мога да си направя
06-11-2010 - 15:57:59
Quote
slun4o
Живият плет не би трябвало да се брои за ограда по смисъла на закона. Сади си туите и хич не го мисли.

:]Сади си туя, да те хване общината за .....следвай римата!
Тя, община Троян трябва да се намира в "другата " България,щом строиш без одобрен технически проект "Паркоустрояване", проектиран от ландшафтен архитект с проектанска правоспособност!
Един такъв проект ще ти излезе 350-400 лв. и ще ти гарантира бъдещо спокойствие,щото съвета да си садиш туйя ,може да ти докара и на съседа ...............римата!:}
Re: Колко висока ограда мога да си направя
06-11-2010 - 17:29:14
Фло от де ги вадиш веднага тия закони? Имам проект за озеленяване в купа с документите, но нито ме е питал някой дали и как искам да е.

Слънчо, благодаря за хубавите думи. Откак ми каза, че всички строители са така се успокоих. Гледах и едни снимки от строежа на къщата на една моя братовчедка (Евтим я беше правил) - и по-зле бяха нещата там.
Re: Колко висока ограда мога да си направя
06-11-2010 - 17:45:27
Quote
bulhomes
Фло от де ги вадиш веднага тия закони? Имам проект за озеленяване в купа с документите, но нито ме е питал някой дали и как искам да е.

.

Е ,ами иди тогава да ти направят промени по време на строителството в проекта по озеленяване,като ти включат туя:] по оградата и си готов!
Re: Колко висока ограда мога да си направя
06-11-2010 - 19:05:55
Фло, по-сложничка е задачата. Двора е от 2 парцела разделени само по документи....
Re: Колко висока ограда мога да си направя
06-11-2010 - 21:09:17
Б-Хомс,
Потърси начин да се разбереш или убедиш съседката в някакви предимства - (офф) например, като нагло уринираш на границата, жена ти простира по бельо/монокини пак край границата - може съседката да е моралистка/ревнивка и да не иска да гледа това "безобразие".
Иначе е много вероятно да умори туите, а ти да си намразиш "мечтите" заради разправии.

В наше село напоследък се разпространи един лек вариант - поясче, колове, мрежа и върху нея една зеленикава мрежа (като зебло - някъде ок. 1,60м). Почти непрозрачна е, евтина била и изкарвала няколко години. Мяркам я и по строежите.
Вижте дали това не минава по науките и пред съседката.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход