Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

проблем с комин

Публикувано от Abu 
Abu
проблем с комин
12-11-2009 - 01:28:15
Помолиха ме да помогна за следния проблем:
Седем етажна кооперация, двама ползватели на общо коминно тяло от блокчета - един на втория етаж и един на шестия. Този на шестия се опушва редовно от този на втория. Качвах се два пъти на покрива, но без инструменти нищо не мога да установя (в смисъл дали е запушен коминът между шестия етаж и покрива не се вижда ). Обгазеният е сменил ширма си с по-мощен и е поставил допълнителни жалузи на розетката, но пак връща яко. Има основание да се мисли (предвид лошите им отношения), че този от втория етаж е правил нещо по комина отгоре, за да опушва съседа си.
Ако става въпрос за кълчища, гипсова торбичка, "шапка" или от сорта, някой има ли представа как се отстранява подобен проблем без къртене?

Аз ще направя топуз, и четка на тел ще намеря, но ако е мека тапата, нямам идея с какво да я премахна...

ПП Като бонус, ако се установи злонамерено вмешателство, лично ще нацепя каната на простака от втория етаж, но по-важно е първо да намерим решение, така че помагайте!
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 08:16:57
Abu Написал:
-------------------------------------------------------
> Помолиха ме да помогна за следния проблем:
> Седем етажна кооперация, двама ползватели на общо
> коминно тяло от блокчета - един на втория етаж и
> един на шестия. Този на шестия се опушва редовно
> от този на втория.


Обикновено при високи сгради 7-10 етажа комините са няколко т.е. 1-2 или 3 последователни етажа ползват един комин или ако е проектирано и изпълнено както трябва няма как втория и шестия етаж да са с един комин!В тоя случай ми се струва ,че шестия етаж си е включил неправилно кухненската вентилация към комина на първите етажи!Няма "скроена шапка"ами шестия етаж трябва да потърси друг вариант за въздуховод !
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 08:41:57
avatar
Малко нафталин увит в парче вестник ,запален в коминната розетка /която се запушва/ би свършил работа ако комина е натрупал катрани и смола.....
Действа идеално,не прекалявайте с нафталина - гори силно и с висока температура....
Успех...
Другият вариант е да се шпаклова коминното тяло с термоустойчива смес - тъй като по време на строителството едната страна към стената е напълно възможно да не е подлепена или някое от телата да се е разместило..... *yes*

Чест и почитание
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 09:41:09
avatar
Eй по-леко с нафталина - да не викате пожарна smiling smiley

фло е права - ако не действа вашия комин, вижте къде е съседната кухина и дупчете кум нея, сигурно няма да е запушяна smiling smiley

това е най-лесния и евтин начин, няма нужда да палите блока smiling smiley
Abu
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 10:56:29
Фло, не знам как е изпълнено, но ако съдя по покрива и други части, не е както трябва... Обясниха ми, че тялото е едно, а всеки етаж е с връзка на 45 градуса, т.е. общ за всички по трасето. Някъде средата на 90-те (а оттогава е кооперацията) строителите някак си решиха, че комините не се ползват и много ги занемариха. Преди време аз имах същия проблем, но просто си запечатах розетката, а тези искат да проветряват кухнята някак... Самият факт, че са им набутали кухнята на 5 м от прозорец в общо с трапезария помещение говори достатъчно за качеството на проектирането, но поне вентилацията да беше добре направена. Потърпевшите твърдят, че са се включили към съществуваща розетка - дори и да има грешно свързване, то е от строителя.
А допускам ненормално поведение от долните, щото ти би ли вкарал няколко чувала пипер (чушки ли им викаха по Оня край?) да ги печеш в къщата си на чушкопек? Или да си изведеш мръсен канал от таванската стая по фасадата до втория етаж и там да го заустиш??? Съдили са се, заплашвали са се, имало е закани... не съм решил прибързано, че има опасност от умишлено запушване...

ПП И все пак мисля, че става дума за комин, поне така се вижда от покрива - стандартни комински блокчета, а надолу не знам с какви тела е изградена вентилацията.
Понеже разстоянието до покрива не е голямо (етаж и половина), има ли вариант да се пусне тръба в комина до кухнята на шестия и там да се върже ширмът? Какво минимално сечение върши работа и с каква принудителна тяга? Примерно Ф80 има ли как да тегли на 5-6 метра?
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 11:14:19
Abu Написал:
-------------------------------------------------------
Самият факт, че са им набутали
> кухнята на 5 м от прозорец в общо с трапезария
> помещение говори достатъчно за качеството на
> проектирането, но поне вентилацията да беше добре
> направена.
Потърпевшите твърдят, че са се включили
> към съществуваща розетка - дори и да има грешно
> свързване, то е от строителя.
..............................................................................

Нещо не ми е ясно - за какво използват комина обитателите от втория етаж, за печка/камина ли? И за какво тези от шестия - за вентилация?
Я поясни!


Re: проблем с комин
12-11-2009 - 12:49:04
avatar
защо направо не си викнеш някой продесионалист?
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 13:41:12
Абу, няма сложена шапка.
Така както е направен "комина" ще пуши! Този от втори и този от 5-ти етаж са включени директно към общото коминно тяло. Пушека от първия етаж докато стигне до 5-ти се охлажда и вместо да отиде нагоре, натежал тръгва през отвора на 5-ти етаж. За да не се случва това, комините се правят с така наречените преливници.
Представи си двойно коминно тяло, с широк отвор (общия комин) и по-малък отвор.
Малкия отвор на всеки етаж се прекъсва. Т.Е. всеки се включва в собствен малък комин, който един етаж по нагоре се включва в общото тяло. Така изпълнено опушването спира.
Щом като има само етаж и половина, твойте хора трябва да намерят начин да си направят собствен комин. Ф110 например - добре сте го намислили вкарайте метална тръба в общия комин и ползвайте нея. за да я укрепите и монтирате все пак ще се наложи да ракъртите отвор при вас, може би и някъде на горния етаж за да монтирате и там една скоба.
За съжаление в днешно време всеки си вкарва абсорбатори, вентилатори и кюнци както му падне и дори нещо да е направено като хората пак спира да работи.
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 13:53:35
Потръпевшия от 6-ти етаж не е редно да се включва към вентилациония отвор на сградата, имам предвид този за баните. Както е с мощен вентилатор ще набива миризливи газове даже и на тези под него.
Може да се ползва общия комин, но за съжаление не му е направен преливник (преливника всъщност трябва да се направи в съседа отгоре, а той никак няма да е щастлив, мисля)
winking smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-11-12 13:58 от Ivo.NovDom.
Re: проблем с комин
12-11-2009 - 14:06:06
Ivo.NovDom Написал:
-------------------------------------------------------
> Потръпевшия от 5-ти етаж не е редно да се включва
> към вентилациония отвор на сградата, имам предвид
> този за баните. Както е с мощен вентилатор ще
> набива миризливи газове даже и на тези под него.
> Може да се ползва общия комин, но за съжаление не
> му е направен преливник (преливника всъщност
> трябва да се направи в съседа отгоре, а той никак
> няма да е щастлив, мисля)
..........................................................................................


Какъв пети етаж, какви "бани", какви полицейски - авторът на темата е заявил, че човекът от 2-я етаж "опушва" този от 6-ия, който пък си ползвал комина за........"проветрение"!
Накратко : ако става дума за сифонен КОМИН - няма начин някой да го ползва по предназначение / т.е. - да е включил печка или камина/ и другият, включил се с цел "проветрение", да не получава своите дози от изгорели газове. Няма начин коминни отсеци да се ползват едновременно за евакуиране на дим и за проветряване на помещения.
Ако, обаче, иде реч за проветрителен отвод - има си решения взаимните мирисни влияния да се елиминират!

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход