Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Необичайна къща-охлюв у нас

Публикувано от bulhomes 
Необичайна къща-охлюв у нас
25-10-2009 - 17:57:21
Не знаех, че у нас има такива смелчаци. Дайте впечатления, ако сте я виждали на живо. Това къща за живеене ли е?

Re: Необичайна къща-охлюв у нас
25-10-2009 - 17:59:47
Щяло да бъде детска градина.Това е моята информация.
Re: Необичайна къща-охлюв у нас
25-10-2009 - 18:04:40
avatar
За живеене е :) Има и прозорци от другата страна
Re: Необичайна къща-охлюв у нас
25-10-2009 - 18:05:16
avatar
Това е сегашното обиталище на бившия шеф на СИТИКОМ.
Симен Досев Симеонов е известна личност и голям любимец на огромен брой собственици на недовършени жилища.
Re: Необичайна къща-охлюв у нас
25-10-2009 - 18:07:32
avatar
Строителна пирамида измами 120 новодомци
В-к "Монитор" 31.5.2004 г.

Ако някой в България все още не е наясно, че може да бъде "ужилен" от "строителна пирамида", дълбоко се лъже. Най яркият пример е фирмата "Ситиком", прекръстена неотдавна на "Ситидом", чийто доскорошен управител бе ексцентричният бизнесмен Симеон Симеонов. Освен че се сдоби с популярност с девиза "Строим до дупка", той стана известен и с това, че излъга над 120 новодомци, които 10 г. чакат да получат новите си жилища.

Сега единственият изход на излъганите от строителната пирамида е

да поискат несъстоятелност на фирмите на бившия строителен "бос".

Делото по иска за несъстоятелност на "Ситидом" ще се гледа утре в Софийския градски съд. Като се имат предвид някои "особености" на съдебната ни система, е възможно делото да се проточи с години , притесняват се излъганите клиенти. Част от тях вече са подали и жалба до прокуратурата срещу бившата фирма на Симеон Симеонов.

В същото време на "паметника" на строителната безотговорност на улицa "Кутловица" в столичния квартал "Слатински редут" все още е закачен яркожълт транспарант, на който пише, че се продават свободни площи от недовършената сграда. За повече информация са дадени и два телефона стационарен и мобилен. Условията за кандидатите на пръв поглед са изгодни те трябва да платят 60% от стойността на имота, като се разсрочва остатъкът, който се дължи след получаване на документа за одобрение на обекта.

Любезни служителки на "Ситидом" обясняват, че се предлагат боксониери от 30 кв. м. до сараи от 150 квадрата.

Как започва сагата на "ужилените" от строителната пирамида?

През 1994 г., Симеон Симеонов сключил договори за строителството на жилищна сграда с площ от 18 000 квадратни метра. Шефът на "Ситиком" кръщава обекта с гръмкото име "Боримечката". В нея се планира да се настанят както офиси на фирми като "Риск електроникс", така и граждани, които освен, че са предоставили земята си за строеж, са предплатили предварително на Симеон Симеонов крупни суми от 20 000 до 300 000 долара. Симеонов обещал сградата да е готова за 18 месеца . През 1997 г. обаче на мястото на бъдещата сграда обаче има огромен изкоп. Част от собствениците на земята по това време живеят под наем, в очакване да получат новите си апартаменти.Освен че не получават жилищата си, те не получават и средствата, необходими им за заплащане на наемната цена, както е предварително уговорено.

През 1997 г. собственикът на "Ситиком" започва да се оправдава, че огромната инфлация е причината да не завърши сградата в срок. Хората, които са му поръчали жилищата проявят толерантност и разбиране, като му дават още 18 месеца отсрочка да си изпълни обещанието.

"Не само аз, но и останалите клиенти, тогава се опитахме да проявим толерантност и да изчакаме прословутите жилища и офиси все някога да бъдат завършени", каза шефът на "Риск електроникс" Йордан Кисьов. В моя договор например бе предвидена неустойка от 400 долара за всеки ден забавяне на строежа. За две години по него се натрупа

грандиозна сума над 200 000 долара.

Жалбата на излъганите клиенти до прокуратурата. След дълги увещания от страна на Симеонов се съгласих да подпишем нов договор, като неустойката бе смъкната на 200 долара на ден. В това ми беше и грешката, която осъзнах, когато тръгнах да си търся правата по съдебен път. Това ми коства много нерви и пари, тъй като 4% от стойността на съдебния иск се внася веднага обяснява "ужиленият" Кисьов. Той вече е спечелил едно дело срещу строителния "бос", като има да събира 140 000 лв. обезщетения и 10 000 лв. разноски по делото.

До момента "Риск електроникс" е изплатила близо 80 на сто стойността на възложените общо около 1000 квадратни метра, складови площи и магазин. Цялата сметка беше около 400 000 долара, а сме платили близо 300 000 долара, каза още Кисьов.

В същото време например "Риск електроникс", която е заплатила авансово за новия си офис, продължава да плаща наем за помещения в БАН и да губи стотици долари на ден заради забавения строеж на офиса. Същата е и съдбата на Христо Тянов, Цветан Божков, Олга Ганчева, Елена Ковачева, Калин Йорданов, Виолета Кирова, Георги Разлогов и още десетки измамени от Симеонов.

След като става ясно, че едва ли ще доживеят да се настанят в нов дом,

излъганите хора започват един по един да завеждат граждански искове

срещу шефа на "Ситиком".

В същото време той обаче продължава да предлага жилища от недовършената сграда. Средствата от продажбата им обаче не са вложени в довършването на обекта.

"Строежът на този гигантски блок се забави, заради огромната инфлация през 1996 г. и фалита на "Туристспортбанк" и "Минералбанк" където фирмата ми държеше големи суми. Въпреки всичко не сме спирали да строим блока, той вече е приет от Дирекцията за национален строителен контрол, коментира Симеон Симеонов. Той добави, че въпреки, че е продал дяловете си в "Ситиком", не е избягал от отговорностите си към хората, които чакат жилищата си. "Дали те имат прави или аз съм бил изрядната страна, ще се докаже в съда", категоричен е строителният предприемач.

Той обаче призна, че срещу него вече има заведени дела за несъстоятелност от три фирми, без да спомене имената им. "Въпреки това спя спокойно, защото не съм излъгал никого. За това говори и фактът, че докато съм бил собственик на "Ситиком", не съм загубил нито едно дело", каза още Симеонов.

Фактите обаче говорят друго, защото за да се спаси от лавинообразно нарастващите съдебни искове, Симеонов предприема още един ход. Той прехвърля дяловете си от капитала на "Ситиком" ООД на Ивайло Борисов Вачев.

В брой 15 от 24 февруари 2004 г. е публикувано решение на Софийския градски съд, с което "Ситиком" е прекръстена на "Ситидом" а Симеон Досев Симеонов и Мария Иванова Балджийска са заличени като съдружници. Тези съдебни "игрички" не са случайни, тъй като

бизнесменът, който се прочу и с безумната игра "Големи яйца"

излъчвана по БНТ в края на 90-те години на миналия век, е съдебно преследван и от Националната телевизия за неизплатени суми по договора за спонсорство за "Големи яйца" още от 1999 г.

Ако магистратите открият процедура по несъстоятелност, "примката" около шията на излъганите новодомци със сигурност ще се поразхлаби. Този вариант да си търсят правата е значително по-добър, отколкото да се завеждат индивидуални искове. Така на практика ще се изясни и към колко души са задълженията на строителния предприемач и какво е реалното му имущество, коментираха юристи.

Сега едва ли някой в държавата е наясно какво притежава Симеонов. Справка за актуалното състояние на "Ситидом" показва, че тя е ООД

и отговорността е в рамките на капитала є 5000 лв.!

"Присъствах в съда като свидетел и според вещото лице активите на "Ситидом" са значително повече от пасивите є", твърди Симеон Симеонов.

Ако излъганите бъдещи собственици на "Боримечката" успеят да осъдят Симеон Симеонов, те ще могат и да възложат обекта на друга строителна фирма, която да го довърши в обозримо бъдеще, а на "Ситидом" ще бъде забранено да участва в търгове за обществени поръчки, твърдят юристи. Според тях, ако "Ситидом" бъде обявена в несъстоятелност, ще се открие и възможност имуществото на фирмата да се осребри, а кредиторите да бъдат възмездени. И не на последно място ще се спре "зарибяването" на още наивници, които да плащат авансово и да чакат с десетилетия да се нанесат в жилищата си.

Сагата с "Боримечката" обаче едва ли ще завърши в полза на измамените хора, защото по всяка вероятност "Ситидом" отдавна е източена, въпреки твърденията на Симеонов, че тя е в "добро финансово здраве". В противен случай жилищата им отдавна щяха да са построени и този казус нямаше да се разплита с искове за обявяване в несъстоятелност.
Re: Необичайна къща-охлюв у нас
25-10-2009 - 18:22:57
Много хора изгоряха в края на 96-та. Чудя се на законите ни - отговорен до 5000 лв. И аз осъдих една фирма, която освен на мен дължи и на държавата над 10000 и най-вероятно и на други. Е и? Той си е на свобода и продължава да лъже други и нищо не могат да му направят....
Re: Необичайна къща-охлюв у нас
25-10-2009 - 19:28:23
Quote

"Реших на върха на моята строителна дейност да направя нещо по-необичайно. Идеята е с много силен философски заряд, защото аз и моята съпруга сме хора с чувство за хумор и естетика. Човек цял живот мъкне къща на гърба си и всъщност е един съвременен охлюв."
Собственикът споделя, че всичко по къщата си има практическо предназначение. Рогцата на Охлюва например служат за гръмоотводи. Майсторите на строежа вече са преживели две гръмотевици, но поради добрата изолация не са пострадали. На връхчетата на рогцата има и прожектори, които светят вечер. Обзавеждането вътре ще е предимно със старинни предмети, останали от баба и дядо – ракли, станове, огнището на баба, фурната - всичко, което е запазено през годините. Мебелите обаче ще се съчетават отново с различни животинки. Дръжките на мебелите ще бъдат във формата на пеперуди, таралежи, делфини, калинки. Камината ще прилича на мишок. Самият собственик определя дизайна на мебелите и ги изработва, тъй като в къщата не може да се постави стандартна мебел. Между етажите собствениците ще могат да се придвижват с асансьор, а по стените ще бъде изписано родословното дърво на семейството.
Re: Необичайна къща-охлюв у нас
25-10-2009 - 19:35:51
тясна е границата между модерното и кича... тук според мен преобладава второто...
Re: Необичайна къща-охлюв у нас
25-10-2009 - 19:36:11
къде го намери това?
Re: Необичайна къща-охлюв у нас
25-10-2009 - 20:09:38
Цитата е от тук:

[www.geodesy-bg.net]

иначе като напишеш в Гугъл "къща охлюв симеоновско" и излизат 12345 резултата.Явно доста е обсъждано. *yes*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход