Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Термопомпи

Публикувано от Мишо 
Термопомпи
04-05-2006 - 22:26:38
Здравейте!

За термопомпите се беше поизписало в една много голяма тема навремето (http://imoti.net/phorum/read.php?f=28&i=1088&t=1088), но сега, когато се разтърсих за оферти се оказа, че много от информацията е остаряла. А и е минало вече доста време и сигурно някой, който си е изградил климатизация с термопомпа, може да даде и отзиви. Говореше се и за български производители с доста по-приемливи цени, но аз не мога да открия такъв. Примерно никой не отговаря на телефоните за контакти в този сайт: [heatpump-geotok.hit.bg]

Така че, моля ви, който има информация или впечатления нека ги даде в тази тема, защото в перспектива изглежда, че това наистина е най-евтината и чиста система за отопление и климатизация.

Благодаря!
Stefan
Re: Термопомпи
08-05-2006 - 16:16:50
Мишо,
звънях на Геоток, бяха страшно нелюбезни... Аз също се интересувам живо и ще се радвам, ако някой сподели патилата си в тая област, защото сме в България и по правилото ''Защо да е просто, като може да е сложно'', очаквам какви ли не изненади.
Stefan
Re: Термопомпи
09-05-2006 - 17:54:02
E. micho, may nikoi ne iska da spodeli opit.. ili moje bi nyama takiva vav foruma...
Re: Термопомпи
09-05-2006 - 18:18:19
Здравейте. Като начало е интересно защо тези от Геоток са били толкова нелюбезни, какъв точно е проблема. Иначе те са един от трите БГ производители за които знам. Тия дето внасят направо ги забравете, цените са такива, че става безсмислено.
По тази тема за газификацията и аз съм писал, там се споменава и за Васил Коликовски, има и негов телефон, той няма сайт. Аз съм говорил с него, любезен е smiling smiley. Обадете му се и той ще дойде на място да види, мисля че ще ви заведе и до негови клиенти да ви кажат доколко са доволни. Третите са тези:

Един познат с който контактувам по icq е по напреднал от мен със строежа и е обикалял активно да проучи кой какво точно предлага... То са доста нещата които могат да се обсъждат, ако искате дайте някакъв ориентир какво ще се отоплява, има ли сонда с достатъчен дебит или достатъчно двор за тръби в земята и т.н....
Georgi B
Re: Термопомпи
09-05-2006 - 21:56:21
V Pazardjik ima firma,koito sushto predlaga termopompi.Cenite sa po4ti indenti4ni s tezi na GEOTOK.Rabotiat s hubavi kompresori(koeto mislia she e nai-vajnoto v edna termopompa).Mislia she kazah KOPILAND....ili neshto podobno.Az se biah zapalil mnogo po tezi termopompi,no se okaza she te sa efektivni samo ,ako ima vodno podovo.Pri konvektorite se iska temperatura na vodata pone 55-60 gradusa,a pri podovoto moje i s 34-35.Ottam idva i efektivnostta na termopompata.Pone az taka si go obiasniavam....s moito neprofesionalno mislene.Hodih da gledam kushtata na shefa na firmata zimata.Otvun be -10 gradusa,a toi s edna termopompa 2.8 Kw (el moshtnost)podyrjashe na 2 etaja po okolo 100kvadrata 25 gradusa.A poda ,kato go pipnesh ne useshtash she e topul.Haresa mi mnogo.......Te izpolzvat za podovoto medni trubi obashe i kato she li tam e po goliamata investicia.Az se spriah na variant vodno podovo ,obashe kotleto shte e na prirodna gaz.Ot kondezacionnite.Imam gotovnost i za termopompa......sondata e napravih predi stroeja oshte.A podovoto shte mi go napraviat tia ot RUVEKS......s drugi niakakvi trubi....imam gotova oferta i ot tiah!Izliza okolo 45 lv kv metyr......!
Мишо
Re: Термопомпи
10-05-2006 - 08:57:27
Благодаря на всички, които се отзоваха до тук!

Ние трябва да отопляваме/охлаждаме с около 110 kW агрегат малко блокче. Системата ще е с дълбок сондаж (около 70 м.). Дебит има достатъчно за такава термопомпа (пиково около 4.5 л в секунда според производители, които съм видял до сега). Работната температурата трябва да е около 45 градуса. Като гледам това явно си е и стандарт. Видях решения и до 60 градуса, но според мен е по-ефективно и евтино да дозатопляш водата за водопровода с газово котле.
Re: Термопомпи
10-05-2006 - 11:18:02
Марката е Copeland - Copeland Corp.
Наистина се водят водещи, както разбрах, но за по-малките термопомпи е възможно да някой да използва друг, Коликовски например мисля че използва LG за малките.
Иначе от тази диаграма на Геоток се вижда как ефективността при 40 градуса изходна температура е с 50% по-голяма от тази при 55 градуса:
Диаграма
Аз също предпочитам подовото при това положение, но 45 лв. на м2 за изпълнение и материали ми се вижда страшно много. То в съседна тема за подовото отопление един беше дал ориентир че излиза към 30 лв с медни тръби, а с PeX или ППР би трябвало да е много по-евтино....
Ще трябва да се проучват тия неща.
Stefan
Re: Термопомпи
10-05-2006 - 11:40:18
Сега отварям историята да търся тел. на Коликовски. Аз се обадих на геоток в офиса говорих с няква кака, която ми даде тел. на един неин колега - Димитров маи, които набързо ме отряза, явно не му беше до мен, абе нямаше виб на човек които иска да те направи клиент...
При мен площта за отопление е около 450 квадрата, по ОВ са ми предписали 32-40 КВ котел които да е с електронно управление и да подгрява и топлата вода, като е предвидено и соларна система на покрива, съответно боилера да е двуконтурен, но ми се иска да го види специалист и да си каже думата.
Място за тръби в земъта имам, но ми се ще да видя първо дали има условия с кладенец, чета че е по-ефективно...
Re: Термопомпи
10-05-2006 - 11:47:38
Разбира се че е по-ефективно, а и доста по-евтино, освен ако нямаш голям двор да го разкопаеш с багер и да положиш хоризонтално тръбите. Дори и така, водата от сондаж е за предпочитане, тя си е с постоянна температура ако е на дълбочина 10 м и повече. Но трябва да имаш къде да изкарваш водата - някаква канализация или дере наблизо.
Консултирай се и с Ренерджи - основателя и е човека проектирал първата термопомпа в БГ - тази на резиденция Перла, преди 20 години някъде.
Re: Термопомпи
10-05-2006 - 12:39:27
Malko poqsneniq otnosno sistemata

za izpolzwane voda ot sondaj vi trqbva razreshitelno ot MOSW koeto veche predpolaga i dopylnitelni razhodi i burokraciq.
za horizontalni trybi se iziskva dosta golqm dvor - edin primer za 50 kw termo pompa ili okolo 1000 sq m vi trqbva okolo 1 dekar v zavisimost ot pochvata/skalite

treti variant i nai udoben ako nqma mqsto sa vertikani sondaji sas zatvoren krug na cirkulaciq i sravnitelno dalag jivot okolo 20 godini bez poddrajka

Problema pri povecheto takiva proekti e ne termo pompata (heat pump) a podzemnata instalaciq - nujno e mnogo dobro proektirane i togava za Bul usloviq se dostiga do 50% po golqma ikonomiq ot obiknovenna klimatichna sistema.
За съжаление, не можете да отговорите на тази тема. Тя е затворена.