Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Отпление с пелети - струва ли си!

Публикувано от mtodorov 
Отпление с пелети - струва ли си!
28-09-2009 - 11:42:11
Здравейте. Отварям тази тема и се надявам всеки който има опит и реални данни за отоплението с пелети да ги сподели. Добър вариант ли са за отпление на къща. Наистина ли е толкова скъпо както много хора твърдят. Аз трябва да отоплявам 380 квадрата и все повече се замислям за този вариант. Дървата и въглищатата са супер хамалогия тока е много скъп а газификация нямаме. Благодаря предварително на всички за отговорите. Знам че тук има доста подобни теми и е писано по въпроса но все пак реших да отворя нова тема.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
28-09-2009 - 12:51:04
Тодоров, имаш няколко алтернативи:
- газ
- дърва
- пелети
- термопомпа
- камина
- ток

Най-ефективния вид отопление, от гл. точка на ефективност е с пиролизен котел. Но има неудобството да се зарежда един път в денонощието.

Пике, ще си слага котел на дърва, на вратичката ще монтира горелка за пелети. Т.е. ще можеш да гориш или пелети или дърва. 2 в 1. Монтирай смело.

Най-доброто към момента е отопление с термопомпа. Нямаш контейнер, резервоари за пелети...не се занимаваш с доставки на гориво, освен ако не сложиш и каминка...

Re: Отпление с пелети - струва ли си!
28-09-2009 - 13:06:11
Иво, има ли някакви ограничения при поставянето на термопомпа? на всеки терен и на всяка къща ли може да се сложи?
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
28-09-2009 - 13:46:30
Аз искам да разчитам основно на пелетите. Много хора твърдят че като цена излиза колкото с природен газ. Не ме притеснява бункера за гориво. Имам специално котелно 6 7 квадрата и до него маза 10 квадрата. Има къде да се разположи техниката стига дас е убедя че е ефективен и не безбожно скъп вариант. За термопомпа мислихме много още в началото но отворената система е сложна защото разчиташ на дебита на водата от сондаж а и някой ден може да те накарат да я плащаш на кубик. За затворена система със вкопани тръби ми трябват 400 метра поне. Второ отоплението вътре най често го правят с конвектори. Няма го комфорта на парното. Водното подово сякаш не е много добър вариант. При мен вече е свършило имам тръби за радиатори и отделно за климатици. Просто обмислям какъв да е котела.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
28-09-2009 - 13:49:30
Аз също се интересувам от отопление с пелети.
Казаха ми, че за 150кв. м отпляема площ 3 тона стигали годишно, като 1 тон струва около 370лв. Имало и по евтини, но не били качествени и вървели по бързо... тоест ще ти трябват повече - което пак си вдига цената, но и взема и от твоето време да ги сипваш.
Чувала съм, че имало и различни размери, което също е важно - едни котли(камини) работели с един размер други с друг размер.
Ако някой се отоплява с пелети, моля да даде информация...
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
28-09-2009 - 23:09:17
Някой си имал да отоплява "380 квадрата" !
Ако е зеленчукова градина има решение.
Ако е басейн има решение.
Ако е изложбена зала има решение.
Ако е магазин има решение.
Ако е склад има решение.
Ако е подземен гараж има решение.
Изобщо, за всичко има решение и е най-добре да се вслушаш в мнението на Иво от Нов дом....там е истината. По-конкретен отговор няма, но и въпроса ти си го бива!
Остава да ни споделиш, че тези "380 квадрата" с в Саудитска Арабия и са изпълнени само от мрамор!
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
28-09-2009 - 23:32:29
чакам оферта всеки момент за къща 450 м2 рзп от бг фирма като напарво четене излиза 4е трябва кам 50-60 кв котел.
излиза доста пари особено ако е от хубава фирма от рода na HARGASSNER над 30 000 лв.
ще споделя офертата до 2 дни като я получа.
Мен ме инетресува и дали някой е сравниавал каква е надценката на представителите тук сравнено да речем цените на същая продукт в станата производител.Ако някой е сондирал това нещо нека сподели.
За камините на palazzeti znam че разликата е дубъл поне.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
29-09-2009 - 00:08:40
Тодоров, за да е ефективна термопомпата трябва действително да работи на температури до 40-45 градуса, т.е. може да си направиш парното както си го започнал, но ако е ниско-температурно, ще трябва да слагаш по-големи радиатори, по малко делта Т, по голяма площ (при нормално парно температурата на водата е нещо между 60-75 градуса поне аз не бих я слагал на по-висока)...при класическия вариант ще ти стане много инертна системата. Ама има едни гъзариики, последния хит в отоплението - ниско-инертни радиатори, приличат на тръбичка с оребрение като на пчелна пита, радиатор с 2 литра вода, върши работа като обикновен радиатор с...30 литра вода. имат невероятен топлообмен Т.Е. системата става много по-прецизна на регулиране. Представи си, че нещо изключи подаването на радиатор с 30 литра вода - ще грее още 10-ина минути. Аналога му реагира почти веднага.
За термо-помпите обърни се към ЧАРО, много е в час, даже и със сондажите ще ти помогне (ако имаш къде да връщаш водата мисля не се брои за водовземане) - ще ти направи сонди, ще ти излезне по-евтино от който и да било друг.
Утре ще потърся линк за тези радиатори - стават само за отопление, не са с вентилатори, но имат и опция да се слагат такива, почти никакъв шум...Закачат се към връзките за обикновен радиатор, това което ти вече имаш направено. Би могъл да спретнеш доста ефективна си-ма с термопомпа или котел какъвто си избереш.



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2009-09-29 00:46 от Ivo.NovDom.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
29-09-2009 - 09:04:22
koxx интересна ще ми бъде цената. Погледнах го този котел изглежда супер но ако струва 30000 лева егати цената smiling smiley На мен ми дадоха оферта за котел на ерато с горелка 45 киловата и бункер 650 кг плюс управлението за 7000 лева. Добри ли са тези котли някой знае ли нещо.
Re: Отпление с пелети - струва ли си!
29-09-2009 - 10:02:52
Щом един котел е 30 бона,а друг е 7,явно има разлика,дори и с надценката.На Ерато котлите са едно прилично средно ниво, но в никакъв случай не са лукс.А бункера за пелети можеш и да не им го плащаш,а да си го направиш сам.Елементарно е.Нещо ми се върти,че беше над 500лв. *xxx*.
Впрочем в момента е апогея на цените на отоплителна техника.Един мой познат от бранша казва така:"тея работи се купуват на Ивановден...".
Заради намалялото потребление цените бяха върнали доста назад,но в момента някои фирми пак ги надуха заради сезона,говорим за една и съща стока.Котела,койта аз следя миналото лято беше 1500лв,есента-в сезона можеше да се намери за 1100-1200,сега пак е 1500.Незнам,мисля си че е малко некоректно...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход