Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Каква е реалната себестойност(цена ) на строителството и какво би следвало да плати клиента

Публикувано от Stan 
Nasko.Stoykov Написал:
-------------------------------------------------------
> Тука става интересно. Стоя си кротичко и си чета.


Интересно е, Я !
Той ЦИРЕЯ или трябва да се изстиска докрай или да се изреже!
Лошото е, че нешенеца си го носи "во веки веков"!
Re: Каква е реалната себестойност(цена ) на строителството и какво би следвало да плати клиента
09-09-2009 - 01:15:23
То аз от кога престанах да пиша...Сега чета,че НАСА имали някакъв проект за обитаема станция на Марс и щели да я правят от термоблокове...покрай кризата им орязали бюджета отново и могат да си позволят само 100Е на м2. *book*
salvador Написал:
-------------------------------------------------------
> То аз от кога престанах да пиша...Сега чета,че
> НАСА имали някакъв проект за обитаема станция на
> Марс и щели да я правят от термоблокове...покрай
> кризата им орязали бюджета отново и могат да си
> позволят само 100Е на м2.


Не си прав да иронизираш.
По мои изчисления тези термоблокове са идеалния вариант за гаражи, малки производствени помещения, дори магазинчета.
Бързо, евтино, експлоатираш и хвърляш.....даже не ти трябва собственост върху земята!
Имам една количествено стойностна сметка за кандидатстване пред ........банк .Инвеститора искаше максимално раздуване за да тегли кредит за сградата 2058м.кв. седем нива с подземните гаражи и да му останат да строи две луксозни къщи.При положение чебеше купил земята отдавна на 40 евра квадрат.Та най раздутата ми количествено стойностна сметка е 345 евра на квадрат за шпакловка и замазка като съм включил и озеленяването дето се вика всеко перо дето се появява по разходи и то по две почти.Банките разбират от строителство колкото коча на Курдисания от изобразително изкуство и му го отпуснаха.Човека с тези пари дигна сградата построи две луксозни къщи и си купи голема джипка на която после и направи и визуален и силов тунинг и доинвестира във собсвен имот.Та сещайте се кой е балъка май тоя дето дава па 800-900 за апартаментче дето вътре като влезнеш се чувстваш като наказан.

Сещайте се...
Re: Каква е реалната себестойност(цена ) на строителството и какво би следвало да плати клиента
09-09-2009 - 09:24:54
avatar
Я колко се е нароила темата!!!

Интересно четиво, докато си пия кафето. Истинско удоволствие ми доставиха няколко поста, което ме обнадежди,че все още има разумни хора, а хора като Стан не са мнозинство. Щото по неговата логика ако на гара Север при Норд желязото е 300лв на тон то една 3-тона джипка трябва да е на себестойност около 1000 лв плюс 200лв печалба. Аз предлагам Стан да оглави гражданско движение - "Искаме GL-и по 1200 лв!!!". Защото така е "справедливо". :] :] :] :] :]

Едно малко въпросче - смятат ли сметкаджиите тука, че себестойността на жилищното строителство в Барселона е много по-различна от тази в София? Разлика сигурно има, ама едва ли е няколко пъти по-висока. А там - в Барселона - в момента все още масовите цени са около 2800-3000 евра за квадрат и да ви споделя - не мисля, че е кой знае колко по-качествено или пък е по-функционално като разпределение. Лично наблюдение.

Няма два еднакви имота. Няма и как да се сравняват, освен по субективен фактор - това ми харесва , а това - не. А там (при субективизма) няма абсолютни параметри (разбирайте пари и цени). Понеже тия дни обикалям да си закупя селски имот ето какво наблюдавам. Има много имоти, които са изгодни (за мен). Но не ми харесват. Има и няколко, които ми харесват и пак са ми изгодни. Има и такива, които не ми харесват и не са ми изгодни. Има и такива, които ми харесват, но не са ми се вписват в бюджета. За мене е по-важен въпроса едно нещо да ми харесва, а не колко струва. Ако ми харесва и ми е по джоба - го купувам. Ако не е - не го купувам. Не купувам нещо, което ми е изгодно, но не ми харесва или нямам нужда от него.

И нещо много важно - не купувам "на квадратен метър". Ако ми хареса терена като стъпя на него е без значение дали е 950 или 1050 квадрата. Абсолютно аналогичен е случая и с високото строителство. Ако влезна в един апартамент и той отговаря на моите усещания - не питам колко е цената на квадратен метър, а колко е цената на апартамента. Защото искам да си купя продукт (апартамент), а не някакви измислени категории - цени за квадратен метър и себестойности и други дивотии.

______________________________________
Истината в строителството е горчива, груба, неприятна и най-вече непонятна за непросветените, които обикновено чуват това, което искат да чуят, а не това, което ще им свърши работа - самата безкомпромисна истина. А тайната на просвещението в строителната истина се крие в много труд и пот за съответното образование, както и в безмилостния опит, на притежаващите го.
Re: Каква е реалната себестойност(цена ) на строителството и какво би следвало да плати клиента
09-09-2009 - 09:26:33
Напротив, клиентите не включват всички пера в себестойността.
Ето ти пример за плочки - майстора взима 20лв., допълнителните разходи върху труда са 100% - още 20лв., плочки плюс лепила и фуги 25лв. на кв.м. - 20% доставно складови разходи - 5 лв. на кв.м. - себестойност 70лв. на кв.м. При плочки от 18лв. на кв.м. Върху тази себестойност се начислява 10% - 7лв. Офертна цена 77лв. на кв.м. В допълнителните разходи върху труда се включват всички машинки и инструменти, техническо ръководство, подръжка на офис, автомобили, телефони....
И тъй като трудно в момента се договаря цена от 70лв. на кв.м. фирмите оферират на загуба, с по-малко допълнителни разходи върху труда, което води до невъзможност да се инвестира в нови инструменти и машини, както и да се подържат старите.
Stan , от имоти не разбираш, от български език - също. С имотите е видно, че няма как да ти се помогне, ще опитам с българския. Безмислица е :
- такощигохткогихохпан.
Безсмислица е :
- каква е реалната себестойност на кило домати и какво БИ СЛЕДВАЛО да плати клиента ?
Разбра ли ? Дано съм помогнал.
4ovek Написал:
-------------------------------------------------------
> Напротив, клиентите не включват всички пера в
> себестойността.
> Ето ти пример за плочки - майстора взима 20лв.,
> допълнителните разходи върху труда са 100% - още
> 20лв., плочки плюс лепила и фуги 25лв. на кв.м. -
> 20% доставно складови разходи - 5 лв. на кв.м. -
> себестойност 70лв. на кв.м. При плочки от 18лв. на
> кв.м. Върху тази себестойност се начислява 10% -
> 7лв. Офертна цена 77лв. на кв.м. В допълнителните
> разходи върху труда се включват всички машинки и
> инструменти, техническо ръководство, подръжка на
> офис, автомобили, телефони....
> И тъй като трудно в момента се договаря цена от
> 70лв. на кв.м. фирмите оферират на загуба, с
> по-малко допълнителни разходи върху труда, което
> води до невъзможност да се инвестира в нови
> инструменти и машини, както и да се подържат
> старите.

А бе я се съвземи.
Майстора може и 25лв да вземе, ако го поканиш да ти смени плочките в къщи. Може така да начисляват разходите и строителите, но ... в строителна фирма никой не плаща на плочкаджия тези пари. Проверено - питах хора, които това работят.
Какви 100% машинки, инструменти ... Та те на всеки 5 квадрата сменят машинките и инструментите ли.
Тъпо е да коментирам доставно складовите разходи.

Изобщо при подобни калкулации излиза истината.
А тя е, че майстора на мен ми взема 20-25 лв на квадрат за труд, като инструментите са си негови, а плочки от 18лв, заедно с материали и транспорт ще пристигнат за до 20 лв. Гранд тотал: 40-45 лв.

Това за една баня - при по-големи площи, цената е по-ниска, а дори доставката на материалите е без пари.




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-09-09 09:44 от 1.9.
Re: Каква е реалната себестойност(цена ) на строителството и какво би следвало да плати клиента
09-09-2009 - 10:24:35
avatar
Издръжка на предприемача?

Интересно перо.

Какво се прави по света?
Ако издръжката(разходите) надхвърлят приходите, орязват една голяма част от разходните пера ( заплати, офис наеми, консумативи т.е. всячески се стремят да си оптимизират дейността ) или си фалират.

Но тук, в Булгаристан няма такова нещо, дори напротив!
По тази и причина, един мръсен мангал бе със заплата над 1000 лева без да плаща осигуровки, а будалите купуваха кварата за по 3000 лева с чужди пари.

За разумна норма на печалба е малко късно да се говори вече според мен.
По-актуално на фона на събитията е да се говори за разумна норма на загуба.
Тоест, с колко може да си позволи един инвеститор да слезе под себестойността, ако не иска да фалира.

Защото, това се очертава на хоризонта при пренаситен пазар и безброй строителни маймунки на клона.

20% е идеалната печалба за нормалният свят.
У нас тя е поне 500%, та и за това у нас се карат луксозни коли на глава от населението повече от колкото в далеч по-развити държави като Германия например.
С малката разлика, че за Германия кризата скоро ще свърши, а за нас тепърва започва и ще ни тресе в близките 20 години.

И при положение, че няма да има търсене, което да спаси от фалит непродалите, то.. за каква разумна печалба ще може да се говори въобще, след като просто няма да има сделки?

За разумна печалба се говори когато няма спекулативен пазар и са отшумели последствията от сриването му. За близките 5 години е просто безсмилено.
Re: Каква е реалната себестойност(цена ) на строителството и какво би следвало да плати клиента
09-09-2009 - 11:26:54
avatar
1.9 , примерът ти е вярен, но тази логика и начин на поведение толерират сивата и черната икономика. Не е проблем, че постъпваш по този начин. Но сетне не би трябвало да изискваш определени граждански права, защото не си работил за тях, а за бандитизма в сивата и черната част на този бранш. Нямаш гражданското право да казваш - майстора ми го направи калпаво, или пак ми тече в банята и куп още произодни.
Всяка печалба е разумна, що е резултат от пазара. Голямо търсене - голяма норма на печалба, малко търсене - малка норма. Много е просто.
Гледам , че тука по презумпция се взима, че фирмата си има инструменти и механизация. А откъде са се взели? Ей така от нищото ли? Или пък не се износват.

Аматьорски приказки от хора, които не рабират от процеса.

______________________________________
Истината в строителството е горчива, груба, неприятна и най-вече непонятна за непросветените, които обикновено чуват това, което искат да чуят, а не това, което ще им свърши работа - самата безкомпромисна истина. А тайната на просвещението в строителната истина се крие в много труд и пот за съответното образование, както и в безмилостния опит, на притежаващите го.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход