Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Проблем със сонда.

Публикувано от kolonal 
Проблем със сонда.
21-06-2009 - 14:52:30
Здравейте. Тези дни "бих" сонда. Водата излезе на осмия метър, но момчетата продължиха до десетия, за да може водата да си направи резервоар. Оказа се обаче, че отдолу е баластра, която постоянно свлича. Цял ден продухваха баластрата, но ефект нямаше. Т.е. вода има, но като пуснаха бибото се оказа, че 10-15 минути изкарва вода, 5-10 минути няма. После пак така. Иначе казано нямам дебит. Съветват ме да си направя кладенец. Така било най-добре, за да може да имам постоянен резервоар. Аз се чудя дали да не си направя надземен резервоар, но не знам дали има помпи които да включват и изключват когато има/няма вода. Какво ще ме посъветвате?
Re: Проблем със сонда.
21-06-2009 - 18:21:32
Отгоре е лесно.В пустинните и полу-пустинни региони само така вадят.Огромен резервоар и система с поплавъци.Т.е. два поплавъка.Един задейства помпата(при падане на нивото в резервоара),другия я изключва (като се вдигне до горе).Управлението е аналогово,да не кажа,че никаква електроника няма.Сменят се релета само...на 2-3 години...щото нагарят.

Проблема със сондите ти е ясен.Останеш ли без ток,оставаш и без вода.Отделно проблемите с дебита.За това наистина помисли сериозно върху идеята за кладенец.
Re: Проблем със сонда.
21-06-2009 - 20:10:12

Kolonal,

от това , което си написал се разбира че си ударил десетката с водата. Не се шегувам ни най-малко . Идеалният вариант за сонда е водата да излезе на плитко и да е в баластра , или пясък. Радвай се че свлича, това значи че има приток и водата е практически неизчерпаема. Ако е глина , няма да свлича, но няма да има и дебит, т.е помпата ще "шмръкне водата като цигане сопол" и след това ще чакаш да се събере с часове. Сондьорите са ти "аджамии" щом не знаят какво да правят, или се правят че не знаят, защото нямат необходимото оборудване. С две думи, търсиш по обявите сондьори , които копаят с "обсад" . Така , както си го описал, на такава бригада и трябват няколко часа , за да слезе 2 метра във водата . При такъв терен копането на кладенец с обезмисля, защото :
1. кладенеца вече ти го е направила природата-масива от чакъл.
2. при вкопана в чакъла тръба водата , която ще черпиш е филтрирана и чиста, а не застояла като от кладенеца.

Успех



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-21 20:25 от Спиридон Тепавичаров.
Re: Проблем със сонда.
22-06-2009 - 11:10:52
Спиридоне,
Какво точно имаш предвид под "обсад"?
Иначе доколкото аз знам като лаик, е точно така - бластрата е де факто средата, през която тече водата над водонепроницаем слой - глина. При мен водата беше излязла на около 12 метра (в баластра) и копаха до около 14 метра където попаднаха на слой глина. Дебита е може би около 4 кубика на час, което може да го държи месеци наред (изпробвано). Това е достатъчно за термопомпата, дори вече помпата смуче по-малко заради съпротивлението на топлобменниците на термопомпата - мисля под 3 кубика на час. Въпросът ми е че съм сложил и още една хидрофорна, пак потопяема веднага над тази за термопомпата. Тя има по-голяма мощност и дебит до 6 кубика на час, но само пиково, и де факто само при поливане работи за малко повече време на максимален дебит. Скоро я сложих и като пробвах поливане, за 10-на минути почна да засмуква и въздух. Принципно мислехме преди за резервоар в мазето един кубик, от който да черпи хидрофора, но ни притесняваше застояването на водата, затова решихме да черпи директно от сондажа. Питам се колко е "резервоара" около самия сондаж?
Re: Проблем със сонда.
22-06-2009 - 17:21:52


Обсада представлява метални секционирани тръби (горе-долу на по метър) с резби. Диаметърът е различен. За предпочитане е от Ф-220 мм нагоре. Те се навиват една с друга докато стигнат чакъла или пясъка, който е във водата. Сондира се вътрешно в тях и те падат под собствената си тежест , образувайки кладенец . Без тях да се копае в пясък или чакъл е все едно да се копае дупка в морето. Виждал съм малки деца да копаят на плажа във водата, ама не стигат доникъде! Като се стигне желаната дълбочина в чакъла -2, 3 , 5 метра(зависи от джоба на клиента) в обсада се спускат етернитови или пластмасови тръби(постоянните) и обсада се изважда....
Re: Проблем със сонда.
22-06-2009 - 17:48:39
Ами чиляците точно с такива тръби работеха - целия сондаж 14 метра на ръка. Фи 300 метални тръби, а вътре пъхнаха фи 200 ПВЦ тръби за постоянно.
Re: Проблем със сонда.
22-06-2009 - 19:09:05
При теб да, но при Колонал не са работели така-виж му поста.
Отговорът ми беше за него, но така или иначе се разбъбрихме.
Ако си искал по-дълбоко в този обсад се пуска втори с по--малък диаметър и така до 20-на метра, след това трети и така до 30-на метра, но всичко това се отразява зле на джоба......

Пак прочетох поста ти и не се сдържах да редактирам. Пишеш "копаха на ръка до 14 метра и стигнаха глина ...... и след това пуснаха пластмасовите тръби "

Това е малката хитринка , която "чиляците" са ти хлъзнали. Достигайки до глината обсада спира, а да се пробива глината на ръка е убийствен труд-на тази дълбочина глината има плътността на желязо. Казали са ти че не трябва повече защото дебита е достатъчен. Ако са били с машина, пробиването на глината е играчка -1, 2, 5 метра- не повече от час, а от долу бликва воден стълб , който често дори е под някакво налягане( не разбирай обаче , че ще минеш без помпа) и тогава с дебита можеш да захраниш софийската пожарна....Аз си мисля че и сега не си зле, но все пак за друг път да го знаеш
Айде стига че ще досадим на другите



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-22 19:55 от Спиридон Тепавичаров.
Re: Проблем със сонда.
22-06-2009 - 20:35:26
Тепавичаров, изобщо не досаждате...
Много хора ги вълнува технологията по "биенето" на сонда. Мен също ми предстои тая операция, но поради финансовата криза обмислям сам да се захвана( с помощта на половината махала де *drunk* )
...таа ще е полезна всяка информация и всяка тънкост- не само на мен.
Ако не е тайна, кви пари е на метър сондирането в момент на криза ? smiling smiley
Re: Проблем със сонда.
22-06-2009 - 20:59:17

Чаро написал::

> ...Ако не е тайна, кви пари е на метър сондирането в момент на криза<

Чаро, това е все едно да питаш каква е тарифата на околовръстното.....

Зависи от терена, а терените са различни. Единствения съвет, който мога да ти дам ако ще го правиш с махалата, а не с машина, е пак да прочетеш горния ми пост преди да започнете и поне един от махалата наистина да има понятие за какво става дума, т.е да го е правил, за да не си преразкажете вица за Иванчо и козата:

Приятел на Иванчо го попитал къде е повел козата, а Иванчо отговорил:
- На пръч.
- А баща ти не може ли да свърши тази работа?-попитало пак приятелчето , защото искало да си играят.
- И тате може, и аз мога, ама козата си иска пръч- бил отговорът.

Успех
Re: Проблем със сонда.
23-06-2009 - 00:20:13
Всъщност опцията да слизам още надолу дори не ми е минавала през ума smiling smiley
Защото предварително знаехме от съседите че първата вода е на 7-8 метра, а втората на 12-13 метра (хубавата). Наистина и на 7 метра имаше баластра, но почти нямаше вода. Във всеки случай ако не стига дебита някой ден може да търсим и още надолу тогава, де да знаеш smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход