Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Хидроизолация на основите

Публикувано от mavro 
Re: Хидроизолация на основите
17-05-2009 - 11:26:10
др. Иванов Написал:
-------------------------------------------------------

> При - 2,30 това мазе ли е или сутерен? Ако е мазе
> преправяй поректа.


Да,това е мазе. Но аз не съм споменал,че горната плоча е на +0,60.

Re: Хидроизолация на основите
17-05-2009 - 14:03:18
avatar
Др.Иванов - моля,преориентирайте си професията - видно е ,че от нашата нищо не разбирате.....
Нищо лично,но се изказвате особено компетентно за нещо в което най - малко Ви бива.....
Сори ако съм Ви засегнал..... *yes* *huh*

Чест и почитание
Abu
Re: Хидроизолация на основите
17-05-2009 - 14:58:42
Няма значение сутерен ли е или мазе. Др. Иванов поне за едно е прав - без подложен бетон не ми е ясно как се прави хоризонтално хидро. Също бих го подкрепил по отношение издържливостта на водоплътния бетон и кристализиращата хидроизолация при слягания, ама да не се главозамайва - то на мен ми е доста мътно, пък какво остава за неспециалист (макар очевидно да има някакъв опит)...

mavro,
ако дадеш малко повече подробности, може и да измислим поносим детайл за вертикалното хидро. За хоризонталното вече казах - без подложка нямам вариант. Кажи приблизително какъв бюджет си предвидил за целта и какъв експлоатационен срок очакваш.
В частта на калкана най-вероятно кофражът ти ще е оставащ - на същия принцип може да се монтира хидроизолацията.
Връзката с изолацията на кота -2,30 става хоризонтално над ивичните основи. И тука изниква най-голямата въпросителна пред съвременните строители - не се ли нарушава носимостта на шайбата от това прекъсване на бетона с водонепропусклив слой. Този въпрос го отнеси към конструктора, да си сметне пак железата и ако ти каже "не", послушай го, но значи аз съм в голяма грешка (макар всички колони да се леят на практика на части между различните коти)... Според мен, това е правилният начин.

ПП Питай конструктора си и за допустимите слягания на сградата - според отговора търси коефициент на еластичност на хидроизолацията. Сега, ако Гогол каже, че кристализиращата е и еластична, няма да споря...
За комфорта в помещенията вътрешната хидроизолация може и да върши работа, но за защита на конструкцията... Няма ли прекъсване във вертикала на бетоновия елемент с водонепропусклив слой, няма отърване от капилярната влага.

Не се притеснявай! Не е толкова сложно, колкото изглежда на пръв поглед.
Re: Хидроизолация на основите
17-05-2009 - 15:23:28
Да,това е мазе. Но аз не съм споменал,че горната плоча е на +0,60.

Да, това е сутерен. Редно е било да ти го изкарат на +1,20, щеше да ти е по-светло и да копаеш по-малко, освен това когато е + 60, от улицата ще ти гледат през прозорците.

Гогол не си ме засегнал, защото няма как нито ти, нито много други да разбирате повече от мене, защото аз в Сл.бряг съм на като минус 3 и ми е сухо, а все разбирачи са на минус 1-1,2 и отглеждат шарани. Не става въпрос за влага, а за сутерени пълни с вода. И това е така, не заради хидроизолациите, защото навсякъде са еднакви или поне еднакво добри, а защото на 5 етажа сме с 1,50-1,60 м. фундамент и сградата не мърда и с милиметър. Каква изолоция ще потесе даже 2-3 мм. цепнатина? Я си бъркайте бетона и не давайте акъл на началството!

Няма значение сутерен ли е или мазе. Др. Иванов поне за едно е прав - без подложен бетон не ми е ясно как се прави хоризонтално хидро. Също бих го подкрепил по отношение издържливостта на водоплътния бетон и кристализиращата хидроизолация при слягания, ама да не се главозамайва - то на мен ми е доста мътно, пък какво остава за неспециалист (макар очевидно да има някакъв опит)...

Аз опита си го плащам от джоба. Щом съм казал нещо, значи е така, без допълнително обсъждане. Не знам чисто техническите неща, защото за това си има служители, но знам какво става с хидроизолациите, без значение как се казват и без да се интересувом от подробности.

Единствената изолация, която може да понесе някакво слягане е около 25 лв./м2 и е вид течна гума, която след нанасяне става като вътрешна гума на кола и се разтяга до сантиметър..
Re: Хидроизолация на основите
17-05-2009 - 19:31:18
avatar
Ха ми кажи как ще я положиш на мокро тая изолацийка бе Иванов.....
Как ще я предпазиш при обратния насип? ит.н.
Целта при изолацията с кристализация е това,че виждайки вода насреща си тя прави кристална решетка и спира течове....и така доживот -практически при обмазване си давате добра гаранция и за конструкцията и за себе си.
Уви хидрото не е еластично - едва 0,4 мм може да скрие,но ако това се получи ,ако всичко потъва това едва ли ще е най наболелият проблем.....затова вече си има материали за спиране на локални течове от вътрешна страна на конструкцията....
Др.Иванов,
Уважаеми Работодателю,Началнико мой,шефе......
Кажи поне кой хотел визираш на Слънчев бряг бе човече,за да имам база за сравнение с другите "съборетини" непостроени от Вас и Вашата фирма......
Дълбок поклон пред Вас..... *ok* *rose* *write*

Чест и почитание
Re: Хидроизолация на основите
17-05-2009 - 20:13:51
Quote

Да, това е сутерен. Редно е било да ти го изкарат на +1,20, щеше да ти е по-светло и да копаеш по-малко, освен това когато е + 60, от улицата ще ти гледат през прозорците.


Кота +0,60 е към вътрешния двор и няма да има проблем с прозорците. Към улиците(къщата е на ъгъл) на кота 0 са магазин и гаража. Избата е само под кота +0,60.
Под кота 0 ще се зарива обратно. Но толкова по този въпрос. Аз обаче до тук нищо не можах да разбера. Постнах един проблем във форума,като се надявах да намеря отговор,а то се получи една препирня и заяждане от което никой няма полза. Моля, ако желае някой да ми обясни кратко и ясно решението на проблема,ако има такова.
Благодаря!
Abu
Re: Хидроизолация на основите
17-05-2009 - 22:05:08
Разбирам, че в неделя не можеш да се консултираш с конструктора си (за слягането и прекъсването на бетоновите елементи), но без негово одобрение не може да се изпълни детайлът.
Споменах вече, че на високи подпочвени води не е редно да се строи без фундаментна плоча, която да се хидроизолира - това също е решение на ниво проект.
Най-грубо мога да ти го обясня така:
1. За подпочвените води ти е необходима хоризонтална изолация на кота -2,30, която да е хваната и за вертикалите на стените на сутерена, като стените се изливат върху нея (само железата преминават през, ама те не превеждат вода капилярно).
2. За дъждовни води и екстремни нива на подпочвените води ти е необходима вертикална изолация поне до кота +0,30 (пак повтарям - хоризонталната и вертикалната са едно цяло).
3. В частта, където нямаш достъп отвън на стената, още при кофрирането поставяш изолационния материал и така заливаш бетона. Според мен това най-лесно ще стане с битумна мембрана с посипка, обърната към бетона, като предварително е залепена в основата върху хоризонталната. Може дори да се залепи за външния кофраж и така да се налива. Естествено, не трябва да се пробива при разпъването на кофража, ама за това говори с кофражистите. Ако се дупчи, всяка дупка да се дообработи с подходящо лепило преди заливането.
4. Приблизителна цена - до 20 лв./м2 за един пласт приличен материал с монтажа (при мен излиза 16 лв., но едни 20% презапасяване не са излишни). За пода и останалите стени, където има изкоп, цената би била по-ниска, защото не е необходимо мембраната да е с посипка. Производителите дават трайност мин. 25 години.

При варианта с мембрана избягваш риска от нарушаване на изолацията при слягане. Ако такъв въпрос не стои (според конструктора ти), сравни с цената на водоплътния бетон и прецени кое ти е по-изгодно. За по-лесно е ясно - с добавка в бетона. Аз бих промазал дори и водоплътния бетон, където имам достъп, с какъв да е лак/грунд просто за още малко сигурност...
Бих ти препоръчал да разгледаш по-подробно и предложението на Гогол, но не ми е ясно с неговите как ще се изпълни калканната стена, а доколкото разбирам, материалите не са съвместими с битумните.
Re: Хидроизолация на основите
17-05-2009 - 22:12:47
mavro Написал:
-------------------------------------------------------
Постнах един проблем във форума,като се
> надявах да намеря отговор,а то се получи една
> препирня и заяждане от което никой няма полза.
> Моля, ако желае някой да ми обясни кратко и ясно
> решението на проблема,ако има такова.
> Благодаря!

Аз ще опитам!
След като изкопаеш основите преди да си залял бетона пусни в изкопа последователно два водни разтвора! Първия разтвор е 2-4 % калциев хлорид във вода и втория разтвор е 2-4% водно стъкло във вода.След като попият може да повториш и потретиш упражнението!Целта е почвата да стане водонепропусклива в основите! После лееш бетона и след разкофражирането с газопламъчен способ се облепя отвън с воалит-битумна хидроизолация или се маже на две три ръце с битумен грунд,което е по-евтиния вариант.Всичко това от външната на сградата страна!Под плочата-хидроизолация! Сега има разни пласмаси ,битуми и т.н.
Успех!
Re: Хидроизолация на основите
17-05-2009 - 22:22:34
Нали ти казах: Правиш вана. Изкопаваш дупката, бетонираш така, че да се получи формата на басейн, слагате изолацията след което вътре в това нещо работиш. Естествено това се прави по проект, но при калкан се строи почти винаги на вана. С дренаж и фундамент нямаш проблеми. Не знам защо са се ослушали строителите.

Гогол, как се полага гумата не ме интересува, има си персонал за това - инжинери и дюлгери. Като имаш път към комплекса ще ми пуснеш съобщение и ше ми дойдеш на гости. По принцип трябва да идвате тук по-често за да се учите на качествено строителство.
Re: Хидроизолация на основите
17-05-2009 - 23:03:36
За хидроизолация на битумна основа ни бяха дали оферта 250 хил.лв.за 56 вили,ние
използвахме добавки и ни излезе около 15 хил.лв.материали.Ни влага ,ни вопъл,ни стон.На 200 метра от морето .Добавката си действа капилярно.
Дайте адрес да Ви пратя мостри.Цената на добавката е 1.26 лв. без ДДС -заводска.
А другата е малко по-скъпа,но пък се използува само за връзката между ивичните фундаменти и вертикалните стени.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход