Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Цени и изолация на покрив

Публикувано от arm2arm 
Цени и изолация на покрив
09-05-2009 - 08:14:55
Здравейте!
Тази седмица ще почвам таванския етаж и покрива. Намерих майстори при цена 35лв на квадрат. Около 300кв е конструкцията, доста начупен. За ламперия слагам платната от кофража, а циглите са Марица. Въпросът ми е за изолацията. Няколко човека ми препоръчаха армираната изолация на Брамак за под циглите, а не черната хартия и мисля от нея да сложа. Вие на какво мнениете сте? Някой, който е слагал да сподели, ако може. Това за отгоре, отвътре мисля под ламперията вата да сложа и да затворя с гипс-картон. Тавана ще е обитаем.
Re: Цени и изолация на покрив
09-05-2009 - 23:22:16
Аз сложих подпокр. фолио на Беткерс/аналог на Брамак/,само че от дебелото-Corotop strong-140гр/м2-3лв/м2.Скъсах се да ходя по него-нищо му няма.Няколко пъти го валя порой-не пропуска.Тествах го на протъркване-трудна работа.С тея черни хартии не се занимавай-верно,ефтино е,ама....
Abu
Re: Цени и изолация на покрив
10-05-2009 - 09:45:51
Казваш доста е начупен покривът - тия бандове имаш ли представа как се кроят? Че и керемидите... бая рязане ще падне! За 35 лв./м2 едва се вместваш в цената на качественото изпълнение. Не че има връзка цена-качество, но има минимум, под който не може да се постигне добро изпълнение. Но пък квадратурата е добра, може да им излиза на сметка. Наглеждай си хората, ти или някой, който разбира.
Черната хартия просто я забрави! Вярно, има разлика в цената - 50-60 ст. срещу 3 лв. (или 6-7 за битумна полиестерна 3 мм), обаче това нали е твоята къща и искаш покривът ти да изкара повече от година-две? Мембраната е хидроизолацията ти, а керемидите просто я предпазват от атмосферните влияния и ограничават количеството вода, което достига до нея. Фолиото на Брамак не е най-доброто решение, но е достатъчно (и правилно са те посъветвали, сравнено с хартията), за да нямаш проблеми следващите 10-15 години.
За топлоизолацията сме писали многократно, поразрови се във форума или пък, като й дойде редът, пусни отделна тема. Решения много, зависи при теб какво ще е най-удобното.
Re: Цени и изолация на покрив
10-05-2009 - 10:52:57
Да, определено я изоставям черната хартия. Сега ми предложиха и друг вариант - каменно брашно. Циглите да се лепят с него. Запълвало всяка фуга и нищо не минавало. Дядо ми смята, че това било най-добрият вариант. Каза, че навремето с кал залепили циглите и 40 години не е пропуснало вода.
Re: Цени и изолация на покрив
10-05-2009 - 12:09:12
arm2arm Написал:
-------------------------------------------------------
> Да, определено я изоставям черната хартия. Сега ми
> предложиха и друг вариант - каменно брашно.
> Циглите да се лепят с него. Запълвало всяка фуга и
> нищо не минавало.
Дядо ми смята, че това било
> най-добрият вариант. Каза, че навремето с кал
> залепили циглите и 40 години не е пропуснало вода.


Ако искаш да си провериш дали пуска и колко пуска вода каменното брашно си вземи едно оградно бетонно блокче /петнайстица/и си го поливай с маркуча известно време от едната страна!Тези блокчета в масовия случай се правят от каменно брашно и цимент в съотношение 1 торба цимент от 50 кг. и 4 колички каменно брашно.Стените на кухотелите блокчета са 3 см дебели ,много близко до дебелината на залепване на керемидите! Това като опит ! На мене ми се струва,че ако керемидите не са подведени и наредени добре "лепилото" от каменно брашно въобще няма да свърши работа!Освен това ,ако ще слагаш хидроизолация под керемидите защо ти са керемиди въобще?Лепни му върху ламперията два хидроизолационни слоя Есха Диен4 кг./кв.м,като втория е с посипка и готово!Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-05-10 12:10 от фло.
Re: Цени и изолация на покрив
11-05-2009 - 13:41:43
Точно същото щях да питам...след такава инвестиция в хидроизолация на покрива...за какво са тия керемиди там изобщо?
Abu
Re: Цени и изолация на покрив
11-05-2009 - 17:18:59
Ами тя е проста сметката, salvador!
Ако някой ти даде 100% гаранция, че керемидите няма да пуснат вода - откажи хидрото. Нямам нищо против дядото - щом казва... по-добре на него да се довери, отколкото на непознат във форум. Аз такава гаранция не мога да дам. Същото важи и за хидрото - без защитата на керемидите или трябва друг защитен слой, или пиши го бегало след година-две.
Само имай предвид, че за ремонт на покрив с лепени керемиди и евентуално увредена от течове дървена конструкция може да му искам почти колкото за направа на нов. Но по принцип не поемам такива ремонти. Отделно може да има поражения по тавани, стени, инсталации...
Лошото е, че дори и това, което най-често предлагам, е някакъв компромис. Но все пак се съобразявам с възможностите на хората и все гледам нещо по-тънко да излезе, ама с някаква гаранция. Който иска красиво и сигурно, да приготви х3 (и повече) пари за материали и х2 за труд и по ще се получат нещата. Ама напоследък не съм попадал на такива клиенти.
Re: Цени и изолация на покрив
11-05-2009 - 18:12:13
Е как за какво са ми циглите? Трябва ли да ви обяснявам за какво служат? Събирам мнения и го реших - слагам на Брамак изолацията под циглите. От долу вата, която затварям с гипсо картона.
Re: Цени и изолация на покрив
11-05-2009 - 19:03:14
Тия скъпи изолации едва ли съществуват повече от 10-15 години.В смисъл...от доста по-ново време са,в сравнение с обикновените хартии,напоени там с някакъв битум.Те се ползват от 60-те някъде (преди това идея си нямам какво са слагали) и срокът им на експлоатация е 30-40 години.Т.е. сградите,правени тогава и направени както трябва-с 2-3 застъпващи се слоя хартия,с междини за отводняване между напречните летви (на свой ред така напоени с масло,че нямат гниене десетки ходини)...едва след 30-40 години започват да дават някакви проблеми.
Няма лошо да се сложи най-качествената за времето си изолация.Ама с тия маркови системи,дето са си цели системи-от циглите до пироните..малко пресилена ми се вижда работата.
Abu
Re: Цени и изолация на покрив
11-05-2009 - 20:35:37
salvador,
по-скоро е обратното - първо са били висококачествените, но и безбожно скъпи естествени продукти, а после сравнително евтините синтетики. И все-пак, става дума за периода преди ІІ-та Световна Война.

И друг път съм споменавал, че най-качествената обшивка е от листи цветни или (дай Боже!) благородни метали. На практика са вечни. А за мембраните - ако се не лъжа Гудиър е вулканизирал каучук средата на 19-и век, а руснаците синтезират изкуствен началото на 20-и. Вече за промишлено производство на мембрани за строителството, май е от края на 30-те на миналия век. Аз лично съм демонтирал 35-годишна каучукова мембрана (ама това беше преди повече от десет години) и си я пазя за последваща домашна употреба - абсолютно нищо й няма, но при демонтажа трябваше да разрежа слепените застъпи и малко се стесниха рулата. Обаче такава изолация никога не е поставяна на жилища на простосмъртни. За обикновените хора най-достъпни са първо битумните материали на основата на полиестерна мрежа, а после и паропропускливите мембрани от рода на Брамак. Те вече наистина са само от 15-20 години на нашия пазар, но пък и дума не може да става за сравнение с едновремешните, да ги наречем бедняшки материали.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход