Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Предварително напрегнати греди

Публикувано от vipltd 
Re: Предварително напрегнати греди
28-04-2009 - 09:57:03
Аз мисля че разбрах, какво има предвид vipltd, но със снимки и схема ще е по-ясно, а и лично ми е интересно. Иначе дали предварително напрегнатите елементи имат обратна кривина зависи от това как са проектирани. На горната снимка която съм публикувал, Т-столиците са с обратна кривина, като в най-високата си точка, отклонението от хоризонталата по проект трябваше да е 3-4см, а в действителност се получиха 7-10 см. Това доведе до определени трудности при монтажа на покривната ламарина и покривните прозорци, но това е друга тема. При натоварване със сняг например, тази кривина би се компенсирала, дори столицата е възможно да провисне. При дължина на елементите над 17 метра, вертикално преместване от 5-6-7 см, води до образуване на микропукнатини, които така или иначе се образуват и при конвенционалните стоманобетонни конструкции в напрегнатото им състояние.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-04-28 10:01 от hrabar.
Re: Предварително напрегнати греди
28-04-2009 - 17:34:50
salvador Написал:
-------------------------------------------------------
> Еее...събрахте се сите бетонджии у една тема...

Поправи се - КОНСТРУКТОРИ е правилното определение !
Ти се бъзикаш , ама сигурно не си сърбал попарата на бетонджията (имам предвид длъжност бетонджия ) !? В какъв филм може да те вкара един бетонджия при наливането на бетона само ! Уж простичко изглежда отстрани , ама може и шпилки за стягане на кофража да скъса този баш майстор !

*beer*
Re: Предварително напрегнати греди
28-04-2009 - 19:50:00
В тази технология същественото не е предварителното напрягане. Същата технология с хурди (така им викаха на керамичнит еелементи между гредите по времето, когато учех във ВИАС) е стара и я има и без предварително напрегнати напрегнати греди.
За АБУ - има и спироли , които са изпълнени с предварително напрегната армировка, има и Т образни покривни панели. Това , което казваш, че си видял са струните, който са опънати преди бетониране и след набиране якост на бетона се освобождават като се отрязват от стендовете, които ги опъват.
Re: Предварително напрегнати греди
28-04-2009 - 19:58:14
Бибисе - разгледай си лекциите и обясни как може елемент в който си вкарал напрежения да няма деформации. Естествено, че при елемент,в който вкарваш огъващ момент ще има провисване.
И следващия път по-внимателно с професионалните обяснения.
Re: Предварително напрегнати греди
28-04-2009 - 20:12:09
vipltd Написал:
-------------------------------------------------------
> Ако има производител на гредите в БГ,системата
> заслужава внимание.
> За 45 дни построихме 23 вили.Печели се много
> време,кофража е наполовина на
> традиционния,едновременно се осъществява
> звукозолацията и топлоизолациятя между
> етажите,отпада зависимостта от арматурния
> двор.Групата беше 18 човека и двама
> бригадири.Кофража се прави само под главните
> креди,останалата част е празна.


..За 45 дни построихме 23 вили. :}
Кога успяхте бе? Нали стоманени сглобяеми къщи правехте и тоест една в хасковско? Много бърз преход към бетона нещо! :g:
Re: Предварително напрегнати греди
28-04-2009 - 20:20:39
4ovek, точно за хурдите се сетих но мисля, че ценното в случая са тези предварително напрегнати греди, които всъщност трябва да играят ролята на предгредите(от аналогията с хурдите). Интересно доколко материал(бетон най-вече и арматура) се спестява, и дали това което се вижда на снимката са най-обикновенни тухли, или са със специфична форма(пак аналогия с хурдите).
Re: Предварително напрегнати греди
28-04-2009 - 21:57:03
Както няколко пъти се опитах да кажа - Няма тема което да неуспеете да оспамите и като цяло да превърнете този полезен форум в говорилня.Визирам в случая ЧОВЕК - на който основната функция е да се заяжда преиначавайке думите на другите.В поста никъде не съм споменавал деформации.Но аз няма да запея твоята песен.Точка.
Re: Предварително напрегнати греди
29-04-2009 - 12:39:33
Re: Предварително напрегнати греди
29-04-2009 - 12:56:32
Re: Предварително напрегнати греди
29-04-2009 - 13:01:18
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход