Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

изчисляване квадратура покрив при груб строеж

Публикувано от ani 
Много моля, ако някой знае, да ми отговори как се изчислява квадратура на покрив за груб строеж. Майсторите ми твърдят, че това става по следния модел: 55 кв.м /толкова е/ плоча; веднага над нея дървена конструкция и керемиди - 55кв.м. плюс стрехи, умножено по 1,3 - 105 кв.м. Значи общо за покрива трябва да се плащат 155 кв.м. Принципната договорка за плащане на труда е върху квадратен метър плоча плюс зидарията отгоре. Аз си мисля, че за покрива би трябвало да важи същото - плоча, плюс това над нея. Каква е практиката? Спешно се нуждая от съвет!
Re: изчисляване квадратура покрив при груб строеж
08-03-2006 - 13:40:27
Не знам каква е практиката, но по формулата на майсторите Ви може да излезе 105, но чак 155 не виждам как ще стане за нормална къща. Като площ около 100 е истината математически.
R. Velchev
Re: изчисляване квадратура покрив при груб строеж
08-03-2006 - 13:49:37
При мен етажа беше 157 м2, покрива излезе около 200 със стрехите, а не е двускатен или четирискатен, а доста сложен. Стрехите са около 70 см навън.

Интересувам се каква е орентировачно цената на кв.м за направата на дървена покривната конструкция?
Много благодаря, че ми отговаряте. Аз вероятно не съм го написала добре - това, за което искам да се ориентирам е следното: като се стигне до етап "покрив" отделно се плаща за труд за квадратурата на подпокривната плоча /при мен 55 кв.м./и отделно - за дървената покривна конструкция /105 кв.м./- така ли е? Или общо за етап "покрив" трябва да платя за 160 кв.м.? Цената им е 35 лв за кв.м. за цялата къща, същата цена искат и сега - за 55кв.м. плоча х35лв , плюс 105 кв.м.х35 лв. Такава ли е практиката? Въпросът на Петър ми показва, че цените биват различни за плоча и за дървена конструкция. А аз очаквах, че като се дойде до равнище "покрив", ще плащам за една квадратура, както е при плочите надолу - плочата върви със зидарията над нея, а тук - плочата с дървената конструкция над нея. Май не е така?
Стефан
Re: изчисляване квадратура покрив при груб строеж
08-03-2006 - 16:37:45
Ани, не съм строител, но имайки предвид необичайното разнообразие от бригади и майстори си позволявам да коментирам.

Аз преди няколко месеца си приключих с проекта и взех оферти от строители. Навсякъде офертаите бяха във вида, и с колоните които исках, а именно :

наименование СМР / ед.м / к-во / труд и механизация / материали
ед.цена / общо ед.цена / общо

ТАка за нулев Цикъл, и двата етажа поотделно. На края на всеки един етап искам разбивка за стойност по перо труд и механизация, и перо материали, 12-те процента ДСР , печалбата им - обикновено е 10 процента и ДДС на материалите.
Уверявам те, че навсякъде в етапа покрив влизаше само покрива, плочата под него е елемент от втория етаж.
Значи в нулевия цикър има две плочи - подложния бетон, основата и кота нула, после на двата етажа по една плоча - на първия кота + 2.95 и на втория +5.95
Самият покрив при мен е от дървени столици, попове , изобщо е дървена конструкция.
Виж, ако е бетонен и ще ти го леят е друга песен...
Re: изчисляване квадратура покрив при груб строеж
08-03-2006 - 18:12:17
Обкновено като се пазари грубия строеж на кв.м. има отделна цена за фундаментите и покрива. НЕ влизат в тези 35лв. на кв.м. Ама всичко е въпрос на пазарлък, койт отрябва да е направе в началото.
Благодаря много на всички, които ми отговориха - помогнахте ми да си изясня нещата. А трудът за правене на дървената конструкция за покрива обикновено колко струва спрямо цената за плоча - примерно 1/4 по-евтино? Много ще се радвам на всякакъв отговор - и приблизителен.
Re: изчисляване квадратура покрив при груб строеж
09-03-2006 - 10:08:29
Има една поговорка - инвеститорът се минава в изкопа, а строителят в покриваsmiling smiley Ама това, когато пазарлъкът е бил направен предварително.
Иначе грубите сметки са такива 1,5 за нулев цикъл с първа плоча и 1,5 за покрива. Като се смята квадратурата на плочата. 1,5 за покрива винаги са е оказва малко и строителите искат повече - към двеsmiling smiley Слред като не сте имали уговорка вече си е въпрос на пазарлък и сте в слаба позиция - ако смените бригадата покривът ще ви излезе златен. Покрив и нулев цикъл никой не се натиска да правиsmiling smiley
В крайна сметка всичко това са относителни неща - хубаво е да се правят пазарлъците в началото, аз лично предпочитам да дам много пари за покрив, но да работят на по-ниски цени надолу. Защото така имат стимул да завършат сградата и да вземат хубави пари от най-сложнотоsmiling smiley
има и друг вариант, който се практикува - процент от парите се задържат и се плащат след следваща плоча, респективно ако откажат да правят покрива не им се плаща и процент от предишната плоча.
Търся сериозна фирма за извършване на груб строеж а може и до ключ на жилищна сграда РЗП 780 кв.м. в гр. София. Имам разрешение за строеж и може да се започне работа почти веднага. Моля, за предложения.
Христо.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход