Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Еретично за топлоизолацията

Публикувано от Petar 
Re: Еретично за топлоизолацията
12-04-2008 - 21:13:52
Добре де Любо, отказвам се от "отпадни" продукти. Просто това ми се наби в главата като пътувах по околовръстното и гледах що "PVC-та" са складирани там -то не са бидони, то не са фургони, "къщи" и какво ли още не... А торбичките по дърветата станаха повече от листата....

За останалото - съгласен! Моето "лекарство" в случая е мнооого консерватизъм, и като материали, и като изпълнение, разбира се и малко повече пари за проектиране, щот съм труден. Ще постна едно мнение от една стара раздумка с теб, струва ми се, че ще е полезно и тук:

"Re: За или Против изолация ( саниране) на тухлена сграда
Изпратено от: Lanfear (IP съхранено)
Дата: April 26, 2007 11:52AM


StefanB Написал:
-------------------------------------------------------
Немците,..., изобщо, развитите държави да не са прости да изолират ако няма смисъл...

И аз не вярвам да са прости. За това МНОГО се учудих, когато тази година в началото на април, при дълго пътуване в Австрийските алпи, не видях нито една къща - ново строителство, да се изолира цялостно! Изолират само бетона. Тухлите обаче са около 40 см на око, отгоре обличат с дърво втория етаж и измазват първия. Наблюденията ми са от много градове и селца в разстояние на 2000 км пътуване с кола, на надморска височина 600-800 метра.
Мислех даже да питам във форума на какво се дължи това, ето че тази тема ме подсети.
"

ПС Гогол, вадиш "железни аргументи"! Евалла!
Re: Еретично за топлоизолацията
12-04-2008 - 21:15:35
asdf123 Написал:
-------------------------------------------------------
> Sorry,
> в горния пост не бях достатъчно ясен. Коефициента
> на топлопреминаване U показва какво количество
> топлина преминава през 1 м2 за 1 час при
> температурна разлика от 1 градус. Практически този
> коефициент се използва по следния начин:
> U*24h*DD = количеството топлина преминало през 1
> м2 за един отоплителен период за съответна
> кливатична зона. За да се изчисли стойността в
> лева се взема предвид вида на енергоносителя,
> неговата зена [лв./kWh] и КПД-то на отоплителните
> уреди. Просто е нали???

ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ asdf123 !!! smiling smiley

Сигурно е просто, ама нещо не МИ беше.
Значи, който чете внимателно, моля да ме извини. В по-горен пост сметките ми заради този показател НЕ са верни - аз май го казах там, че DD са ми измислени .

Обаче, възникват нови въпроси:
- Какво правим с периода на "климатизация". Все повече ни се иска да се "охлаждаме" през лятото, особено без ТИ, което влияе на иконом. ефективност?
- Защо в размерността на U (W/m2K) не виждам "време", а в "определението" се говори ".... за 1 час". Другаде съм го срещал "секунда и единица време"? При това определение бих очаквал U (W/m2Kh) ...... Сигурно пак нещо се литкам sad smiley

За Фаренхайт градусите ще си го погледна сам. Важното е, че е разлика и нулата не играе, а съотношението май беше оС/оF - 1,8, което ще си даде доста разлика и май обяснява техните числа от 5-6000. Бях решил, че е друг параметър/методика.
Пак благодаря.
Re: Еретично за топлоизолацията
12-04-2008 - 22:21:14
Любо - основателни въпроси. Само една поправка - май не е фаренхайт ами Келвин аз така като гледам единиците. Ама какво беше Келвин ...не ми се рови сега.
И в другия форум не го изяснихме добре времевия фактор
И мене това ме притеснява малко, пък и в турския саит не намерих задоволително обяснение на този компонент на формулата им там.

Както и да е - аз имам още една ерес, Цанков по-горе ме подсети за нея с наблюденията си за Швейцария. Всъщност най вероятно става дума за строителство с двойна стена в която се оставя въздушна междина около 10см. Това се прилага от много десетилетия в Обединеното кралство например, като доскоро е било само с въздух,а напоследък препоръчват в някои през дупки на външната стена да се впръскват вътре ТИ материали.
Та ми идеше на акъла да направя под еркера на южната и изто4ната стена на къщата 2-ра успоредна на основната стена с дебелина около 11.5 см (имам останали 3 палета такива тънки тухли Поротерм, нищо 4е са главно за вътрешни стени.
Още не съм се отказал, ама главно по естетични съображения се въздържам, понеже ще ми се развали приатната гледка на еркера, от 50 см ще стане 25-30 само.
Колко работа иначе, малка основа и за 2 дена ще ми го иззидат.
Въпроса е че не знам каква въздушна междина да оставя. В UK май го правят 10-10-10 с обща дебелина на двойната стена около 30см.
Ама аз имам вече 25 см от Поротерма. Ако оставя 5 см въздух дали ще стигне ?

Колко е всъщност U-то на неподвижния въздух ??? confused smiley А да видим някой знае ли ?spinning smiley sticking its tongue out

Нали уж казват че въздуха е най добрия изолатор .... smoking smiley
Re: Еретично за топлоизолацията
13-04-2008 - 10:13:41
Уф, има едно предаване "Това го знае всяко хлапе" ...
Келвин е мерна еденица в Европейската СИ за температура, както е метър, час, килограм и т.н. Целзий е скала /1 метър профил, 1 кг. цимент/, а 1 градус по тази скала е равен на 1 Келвин.
Формулата за пресмятане на разходите според коефициента на топлопреминаване U е така като ви я давам и по нея се работи в Европа, като не съм сигурен как всичко това е преведено на български.
Въздушните междини се проветряват!
Re: Еретично за топлоизолацията
13-04-2008 - 10:45:39
asdf123 - усещам леко раздразнение.....така е, гъби сме, ама благодарение на тебе малко взе да ни просветлява.
Все пак нали съм нахален - още 1 мнение please, ти на какво би се спрял от долните 3 варианта за двойна стена и защо ?

1) само с въздушна междина 10 см
2) с 5 см ЕПС с ниска плътност и 3-5 см въздушна.( Шпакловка на ЕПС-дали е нужна ?)
3) с 5 см каменна вата и 3-5см въздух. (шпакловка на ватата?)
4) само 5см вата без въздух (невентилирана фасада) - евентуално да се разчита само на малки предварително оставени отвори в зидарията на външната стена за да "диша" ватата и стената.

благодаря
Re: Еретично за топлоизолацията
13-04-2008 - 19:50:45
Петър,
Както asdf123 каза Келвин и Целзий са с еднаква стъпка 1оС=1оК. Разликата е че нулата 0оК=-273оС. Което обаче в тази тема няма значение - нас ни вълнува разликата вътре/вън, за което се оказа че има и норматив - денградуси.
При Фаренхайт нещата са по-други - там 0оF=-17,8оС, като 1оС=1,8oF, т.е. F-скалата е почти 2х по-стръмна от К и С.
Това вече сигурно влияе върху денградусите при американците, които все още ползват оF. Питах дали е така, защото дд при тях са бая големи числа, а съм срещал доста добри указания къде какво да се прави според тези денградуси, ама хич не можах да направя аналогия с нашите райони.
Май нещо се литкаш с този въздушен слой. Според мен след някаква дебелина НЯМА неподвижен въздух - той почва да се "врътка" и да пренася топлината чрез конвекция май - (децата знаят smiling smiley ).
Едва ли ще е хубава стена от две тенекии с 30см въздух между тях.

asdf123,
Можем ли да твърдим, че размерността на денградусите е (оК х ден) ???
Или във формулата по-горе това е отчетено чрез множителя "24h", който замества "ден"??
Хайде изкоментирай ги тези "времена", че да мирясаме (виж и предишния ми пост).
10х !
Re: Еретично за топлоизолацията
13-04-2008 - 20:34:03
Quote

Май нещо се литкаш с този въздушен слой. Според мен след някаква дебелина НЯМА неподвижен въздух - той почва да се "врътка" и да пренася топлината чрез конвекция май - (децата знаят ).

Хич не мисля че се литкам. А и зависи от степента на "връткането"на въздуха явно. Много къщи в UK и Ирландия са с двойни стени с 10 см междина.
Може и други дебелини да има ама 10см само съм срещал по сайтовете.Предполагам тамошните проектанти добре са запознати с конвекцията и физичните процеси.

Виж тук за Typical cavity wall [www.arca53.dsl.pipex.com]
Има и методики за изчисления.
U зависи май от съпротивлението Rа - Air gap resistance на въждушната междина,ама не мога много да му хвана логиката....и как се сътнася към дебелината и. Може би има таблици за това.

Ето и един цитат от наш сайт: [fasada.bg]

Quote

Вентилираната фасада се състои се от външна облицовка, въздушна междина, носеща конструкция (основно алуминиева или дървена), която е фиксирана към стената и изолационен материал от външната страна на сградата. Разпространени са по-слабо от контактните фасадни системи главно поради по-високата си себестойност. Вариант на вентилируема фасада е и двойната зидария с вътрешна носеща част, въздушна междина (с или без добавена изолация) и външен зид от фугирана декоративна фасадна зидария (клинкерни тухли). При този тип са предвидени малки отвори диагонално горе и долу по външната стена за въздушна циркулация.
Re: Еретично за топлоизолацията
14-04-2008 - 11:21:08
Коефициента U [W/m2K] - какво количество топлина преминава през 1 м2 при температурна разлика от 1 Келвин или 1оС. /Келвин = Градус, не миже да се каже градус по Келвин/. Тъй като цените на енергоносителите са в лева/kWh ще е необходимо да докараме загубите на топлина в същата дименсия - kWh. Денградусите е разликата между заложената вътрешна температура и среднодневната температура на атмосферния въздух - външната за 1 отоплителен период /зима, година и т.н./. 1 ден е от 24 часа и затова ги умножаваме 24h*dd.
U*24h*dd/1000 = загубите на топлина [kWh] за 1 отоплителен сезон през 1 м2 ограждаща конструкция. Като си знаете квадратурите, просто умножавате и с тях.

когато говорим за съпротивление на топлопреминаване R дебелината вече е взета предвид. R на 1 слой е равен на 1/ламдата*дебелината на слоя [m]. Rsa на въздушната междина при вентилираните фасади е 0,17 [m2K/W].
Пример: Тухла 4-ка има ламда = 0.52 и дебелина 0.25 м. R = 1/0.52*0.25 = 0.48
EPS с лабда = 0,040 и 5 см дебелина. R = 1/0.040*0.05 = 1.25
U = 1/(сумата от R)
Аз май се поувлякох малко spinning smiley sticking its tongue out
2v6
Re: Еретично за топлоизолацията
14-04-2008 - 12:37:38
Quote

Petar Написал:
-------------------------------------------------------
> Цитат:Май нещо се литкаш с този въздушен слой.
> Според мен след някаква дебелина НЯМА неподвижен
> въздух - той почва да се "врътка" и да пренася
> топлината чрез конвекция май - (децата знаят ).
>
> Хич не мисля че се литкам. А и зависи от степента
> на "връткането"на въздуха явно. Много къщи в UK и
> Ирландия са с двойни стени с 10 см междина.
> Може и други дебелини да има ама 10см само съм
> срещал по сайтовете.Предполагам тамошните
> проектанти добре са запознати с конвекцията и
> физичните процеси.
> ...

Що не питате тукащните проектанти?
Старите кооперации отпреди 40-50 години са направени точно така - единична тухла - въздух 5-10 см - единична тухла. Въздуха е най-добрия топлоизолатор, но при конвекцията се получава топлопреминаване, доста по-силно от най-обикновен стиропор или вата. Всъщност ватата и стиропора съдържат главно въздух.

Re: Еретично за топлоизолацията
14-04-2008 - 20:45:21
Добрутро! След петдесет страници с формули за топлоизолацията крайно време беше да споменем, че именно въздухът, който се съдържа в топлоизолационните материали придава топлоизолационното им свойство.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход