Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

търся мнения за сглобяемите къщи

Публикувано от toniko 
inj
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
23-11-2007 - 16:31:20
Относно фундамента - за дървените къщи не е необходим тежък такъв. То си зависи пак де. Ако здравата основа е на 1.5 или на 2м, няма как да се избегне. Иначе един фундамент с рандбалки излиза към 50-60 евро при равен терен.

e-mail: inj@injener.net
ICQ: 46741990
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
23-11-2007 - 17:15:37
Понеже сега правя фундамента за 36 РЗП 7 М3 бетон 830лв за коритото
Желязо 600лв.

Обратен насип 14 кубика 300лв.
Плочата предполагам ще е още 5-6 кубика.

Най-гадно е куфража защото купуваш куфраж с който може да вдигнеш цял блок.
Аз лично намерих от приятел 3 кубика (120 метра) греди + 70 платна (метални) 35 метра. Иначе си е набутване.

Но при мене на 50 см излиза камък даже багера счупи зъб. Та за цената ако ми излезе 3000-3600лв с труда на майстора ще е е много добре.

А и гледам че не калкулирате облицовката на фундаментра а гранитогреса е скъп 20лв М2
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
24-11-2007 - 20:26:27
Привет на всички!
Днес направих първото си теренно проучване на сглобяема къща или барака, според различните мнения, с така наречената "митична цена" от 180 евро. Да я наречем засега Обектът Х.
Обектът Х се намира в пределите на София. Площта му е 72.15 кв.м. Изграден е от външни стени със следната структура, отвън навътре: гипсофазер, OSB, найлонова изолация, минерална вата, OSB, гипсокартон. Такива са и вътрешните стени. По принцип Обектът Х се предлага с покрив ондулин и дървена дограма и врати, но клиентът е предпочел свои варианти, което му е било отбито от общата цена. Фактически в митичната цена (+10% за труда) влиза изграждането, дограмата, стъклопакетът и вратите. За да се постигне завършен вид, остават ВиК и ел. инсталациите, вътрешна замазка (шпакловка), външно измазване (може и да се санира и пр.) и настилката на пода (замазка + да речем, ламиниран паркет). Тези неща си ги поема клиентът, естествено заедно с бетонната плоча и ето как цената се доближава до разумно ниски стойности. Подготвянето на панелите е траело около 25 дни, самото построяване е отнело 10 дни. Общата цена до също така митичното "състояние до ключ", според клиента, ще достигне 29000 лв. На мен ми звучи доста добре.
Сега за това дали Проектът Х е барака или къща. Аз съм средностатистически лаик в строителството, ала никак не ми заприлича на лека дъсчена постройка. Тайничко се опитах да я съборя с рамо smiling smiley , но тя си остана непоклатима. Може би стадо бизони ще има повече успех, не знам.
На следния линк може да откриете снимки от Обекта Х:

[picasaweb.google.com]


inj
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
24-11-2007 - 21:51:44
Ами отвсякъде като го погледна, си е напудрена барака. Съдържанието на стените не осигурява необходимата изолация. Няма довършителни работи???? Приготви се за още 180 евро за изолации отвън, настилки, шпакловки, ел, вик и т.н. Не си мисли, че като е барака, трябва като се опреш, да мърда.

Сега да сравним с тези 700-750лв на м2

[www.injener.net]
[www.injener.net]
[www.injener.net]

Има мааалка разлика нали.

e-mail: inj@injener.net
ICQ: 46741990



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-11-24 22:04 от inj.
iav
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
25-11-2007 - 10:44:58
Да разлика има и то голяма...но това е сьвсем друго нещо.Аз това което ни показва inj е наистина много хубаво но е сьвсем друго нещо. Между другото как стана 180 евр. за саниране не мие ясно. 72*18лв =1296. за саниране.1000 лв за работа електро и вик= 2196лв. шпакловка около 1.80 на м2. Да не правя пьлна калкулация,но добре аз пак казвам 180 евр е цената на кьщата ,но 4ак пьк 180 евр. може би се престараваш.Все пак това което показваш сам го виждал от немци и австриици и е много хубаво. Нее 4естно да правиш сравнение между двете smiling smiley
inj
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
25-11-2007 - 10:52:56
Това е в България. Тук се прави. Къщата е с дървена трислойна дограма, чамово и акациево дюшеме, дърво по стени и тавани и отвътре.....

e-mail: inj@injener.net
ICQ: 46741990
мнения за сглобяемитe къщи
25-11-2007 - 11:30:16
Дискусията за цените ще зацикли напълно, ако не правим разграничение по технологии и материали.

Както забелязвам разсъжденията се движат така: Виж - това е къща и струва 180 Е м2, а другата - и тя пак къща а струва два пъти повече. И неизбжния праволинеен извод - че някой там товари цената.

МОЛЯ ФОРУМЦИТЕ ДА РАЗМИСЛЯТ ВЪРХУ МЯРКАТА ЦЕНА/М2 - доколко тази мерна единица е изобщо адекватна?

Помислете, 100 м2 къща с две бани и 6 стаи може ли да е равна по цена на 100 м2 с една баня и три стаи? 100м2 на един етаж равни ли са на 100 м2 на две нива по цена? Едно и също ли е 100 м2 покрив за 100 м2 къща и 60 м2 покрив за 100 м2 къща?

Да сравняваме къщи по цена на м2 е същото като да сравняваме автомобилите по цена на тон. В продължение на тази логика един и същи автомобил струва до два пъти по-скъпо с всички екстри от базовия вариант на същата тази кола. Тогава?


Бих си позволил да предложа един съвет.

Ако ще си строите сглобяема къща - първо изяснете за себе си какво искате:

1. Къща за целогодишно живеене - т.е реален дом за години напред
2. Лятна вила.
3. Евтино временно решение.

После решете вечния въпрос - ако сериозното сглобяемо строителство е близко по цена на монолитното какво ще предпочетете и защо като сравнявате реалните параметри на единия и другия вариант като изолации, време за изграждане и много още детайли.

Определете си бюджета, който не искате да надхвърлите и се разходете по фирмите да видите кой какво ще ви предложи като комплексна оферта, като прилагате едни и същи изисквания към всички. Запитването ви би трябвало да изглежда примерно така:

Искам да построя
100 м2 - с две бани и три спални...
на един етаж- на два етажа
искам комплаксна цена от проектиране+фундамент+ изграждане+инсталации+довършителни работи.
Външна дограма - дървена, PVC, алуминиева
Настилки - избирате точно какви
Плочки за бани и коридори - точно какви....
и т.н.
Получавате офертите- сравнявайте и решавайте.

Информационната система една съседка ми каза, че на един неин познат на един от неговите баджанаци му излязло всичко 5 лева... май е доста несигурна.

Освен това много от фирмите работят със скрити цени, а не с комплексни цени. Първо получавата ниска оферта на м2 и после започвате да разбирате какво не се включва в тази цена. И започва объркването.

Затова, преди да говорите изобщо за цена, вижте коя фирма какво е построила и на какво ви прилича на къща, на лятна вила или на барака...и вече питайте за цените...

:}
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
25-11-2007 - 12:13:49
От къде може да се намери специализирана литература на тема дървени къщи на български език? Има ли информационна мъгла на българина в тази област !?!
Re: търся мнения за сглобяемити къщи
25-11-2007 - 12:38:46
Quote

Затова, преди да говорите изобщо за цена, вижте коя фирма какво е построила и на какво ви прилича на къща, на лятна вила или на барака...


Именно това се опитвам да направя. Категорично не може да се разчита на сайтовете на фирмите, вече засякох някои снимки, които минават от сайт в сайт. Да не говорим, че строежа на панелите горе-долу е един и същ, с незначителни вариации.
И може ли някой да ми обясни защо да речем до снимката на готова къща, заедно с площта, не се дава информация и за цената. Би спестило доста усилия и време на всички.
НЕЩАТА СТАВАТ ИНТЕРЕСНИ!
25-11-2007 - 16:17:40
Първо, поздравления за rufinus !! clap:

Малко ретроспекция на тази "рекордна" тема:
Явно интересът към сглобяемото/дървено строителство е голям. Темата наближава своята 2-ра годишнина. Премина през различни фази - интерес, теория, надежди. Някой каза "няма какво повече да се дискутира", друг "няма фирми", трети "трябва да се работи на високи цени", четвърти "конструктивът да е от метал" и т.н.
Да колкото си спомням, rufinus е потърсил, намерил, разгледал и споделил с нас една от митичните къщи (барки, вили), предложена някъде май т.г. от iav на "фантастична" цена и обявена от повечето специалисти за невъзможна, а много от участниците (в т.ч. и аз) успяхме да намерим разни "кусури".
iav тактично си затрая, като каза "скоро ще видите".
Това вече е факт, независимо потвърден от rufinus (разчитам на неговата коректност) и реалния клиент (БГ-2007).
Пак се заформят безсмислени спорове, по етап на завършеност, качество, тип на обекта и др., и затова бих предложил:
Утвърдените и уважани от нас хора с опит в това строителство (по памет) - i malinov, US Builder, inj, Casiopea, 4ovek, SM (извинявам се, ако съм пропуснал) да ни разяснят на база видяната току що постройка:
1. Какво е това (на iav от последните снимки rufinus) - барака, вила, къща и каква е, според тях, съществената разликата и предимства в тези понятия (освен степента на приближение до "монолитното"winking smiley?
2. Да покажат своите СРАВНИМИ предложения, като упоменат СРАВНИМИ цени до същия етап завършеност. За специфичните си отличия (и вероятно по-високи цени) да кажат какво повече получаваме.
3. Ако искат да са полезни (пък дори и реклама да си направят) да престанат с тази "загадъчност" и да кажат техните варианти какви са, и с какви преимущества. Няма да изключвам тук, тези, за чиито предложения знаем (или поне аз) повече - за коректност.
Благодаря.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход