Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Разходи за читачка,градинар и др.

Публикувано от cholakov 
Разходи за читачка,градинар и др.
30-01-2008 - 15:09:37
Живея от скоро в комплекс от затворен тип с около 200 апартамента и имахме събрание на тема наемане на чистачки,градинар и денонощна охрана.Беше предложена цена около 50 лв. на месец на апартамент за такса почистване с консумативите.Имаме около 3 дка.вътрешно пространство, плочки и градинки и 9 входа от по 5 до 9 етажа.
Отделно 15 лв. за наемане на охранителна фирма за денонощна охрана, за да има откого да се търси отговорност при посегателство.
Какво ви е мнението за размера на таксите и ще съм ви благодарен, ако ми дадете примери как е организирано това при подобни случаи и кое излиза по изгодно, наемането на фирма за чистота или самоорганизацията на това?
Re: Разходи за читачка,градинар и др.
30-01-2008 - 21:23:08
Здравейте,
Ние също живеем в комплекс от затворен тип само, че от два блока.
Ние сега сме със фирма, която да обслужва комплекса, но не сме доволни, освен това тя си вдигна цените а качеството е под всякаква критика.
Ние имаме друг основен проблем, като се свика общо събрание единия блок е с болшенство живущи тъй като е с два входа, а другия е самос един вход и обикновенно болшенството взема решения свързани с етажната собственост на двата блока. С други думи първия блок като по голям решава как втория блок да плаща и колко. Което според мен не е правилно защото ако покрива на по големия блок се счупи, ще събират пари и от двата блока, което ще ощети живущите в по-малкия блок. Как се вземат решения при вас относно отделните блокове. За идеалните части като вътрешен двор и гаражи съм съгласна, че на общо събрание трябва да се взема решение и за двата блока, но д ами казват, че покрива на малкия блок е една обща част с покрива на големия блок и закона за етажната собственост важи нещо не бих се съгласила smiling smiley.
Abu
Re: Разходи за читачка,градинар и др.
31-01-2008 - 00:10:08
Пулио, май не питаш за първи път, дано това ти е полезно:

ПУРНЕС:
Чл. 9а. (Нов - Изв., бр. 14 от 1957 г.)
(1) Етажи или части от етажи в отделен блок с отделен вход и с други отделни общи части могат да образуват отделна етажна собственост, макар да са съединени чрез общи стени или да имат общ двор с други етажи или части от етажи или с други етажни собствености.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 76 от 1978 г.) Отделната етажна собственост в тия случаи се създава по решение на общото събрание на собствениците и другите обитатели на самостоятелно правно основание (ако има такива), живущи в отделния блок.
(3) Решение може да се вземе, ако в събранието участвуват най-малко 3/4 от собствениците и наемателите. Решението се взема с обикновено мнозинство.
Чл. 9б. (Нов - Изв., бр. 14 от 1957 г., изм., ДВ, бр. 76 от 1978 г.) За поддържането и възстановяването на общите части между отделните блокове, които образуват отделни етажни собствености (като общи стени, общ покрив, общ двор и др.), решение трябва да се вземе от общите събрания на собствениците на отделните етажни собствености (чл. 4), които трябва да предвидят и необходимите суми за целта.

Демек, трябва да си обособите етажна собственост на Вашия блок и да гласувате заедно със съседния блок въпросите по общите части. По мое мнение етажна с-ст срещу етажна с-ст, а не по брой живеещи.

Не мога да се стърпя: БолшИнство, дори мнозинство.
Re: Разходи за читачка,градинар и др.
31-01-2008 - 07:08:37
Abu, благодаря за извадката smiling smiley.
Просто съм с малко бебе и нямам възможност да чета ПУРНЕС а тук в комплекса ни притискат с някакви решения които според мен не са логични и неоснователни. Въпроса е, че при нас някой си е интерпретирал закона по свой си начин и иска да вземе решение за управлението на парите и в двата блока, не само за общите части между двата блока, с 20 присъстващи собственика от близо 80 собственика в целия комплекс. Ние вече си имаме домоуправител на нашия блок.
Re: Разходи за читачка,градинар и др.
31-01-2008 - 12:10:36
Каква е месечната ви такса към тази фирма?
Re: Разходи за читачка,градинар и др.
31-01-2008 - 19:26:49
Значи, нашият комплекс се отказа от нея. Таксите за апартамет се формираха на база идеални части или брой живущи според зависи за какво ще се събират пари. За нашия апартамент от 112 кв.м. (включва идеалните части), с двама живущи ни излизаше около 22 лева преди нова година, а след нова година 40 и нещо.
Тя поддържаше зелените площи, портиер който наблюдава камерите и записва на целия комплекс, чистачки и някаква абонаментна такса на апартамент. Качеството на поддръжка беше под всякаква критика, не плащаха сметките на двата блок-а за ток, а събираха пари, двата блока са оставали и без ток. Единствено зелените площи лятото ги поддържаха що годе добре. Портиера беше под всякаква критика, не му беше много ясно какви са му задълженията. Имахме случай на вандалство пред входа на единия блок в комплекса и портиера не предприе никакви мерки, а се очаква при такива ситуации да се уведомят съответните органи.
Re: Разходи за читачка,градинар и др.
14-02-2008 - 13:40:39
ne e li ve4e vreme i 4ista4kite da pla6tat danazi za polu4enoto vaznagrajdenie, ?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход