Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Проблем с паркиране в двора на блока

Публикувано от ogo 
ogo
Проблем с паркиране в двора на блока
13-02-2014 - 09:16:27
Здравейте,
Домоуправител съм и в нашия блок има следния казус:
Под блока има гаражи, с изход към задния двор. Дворът де факто представлява алея, на която, ако се паркира, срещу гараж, се възпрепятства достъпа до него.
Срещу задния вход обаче, и на още едно място (да не навлизам в геометрични подробности) има възможност за паркиране на автомобили без да се възпрепятства достъпа до гаражите.
В момента се вихри някакъв скандал кой има (и дали изобщо има) право да паркира на тези места.
Тезите са няколко:
1. Само собствениците на гаражи имат право да влизат съответно да паркират в двора.
(една подтеза, за която съм убеден, че не правилна, е че наемателите на гаражи, нямат същите права, като собствениците.)
2. Всеки, който си поиска може да паркира, на принципа: "Кой превари, той завари", стига да не пречи на собствениците/наемателите да си влизат в гаражите.
3. И моята теза, че ОС на собствениците, трябва да назначи комисия, която да очертае т.н. "свободни паркоместа" и да ги обяви на търг между собственици/наемателите в сградата.

Бихте ли дали мнение, коя теза според Вас е законосъобразна?

П.С.
Според моя нот. акт, както и според другите, предполагам, всички притежаваме идеални части върху дворното място.


Предварително благодаря
Re: Проблем с паркиране в двора на блока
14-02-2014 - 20:49:03
1. Уточнено ли е предназначението на площта на т.н. заден двор? Това може да видите в одобрената на времето проектната документация на сградата. Тя би трябвало да се намира или в Общината или в архива на Сердика 5. Ако сградата е стара, малко е вероятно да има конкретизирано предназначение за ползването на двора. (Напр. ако е споменато, че тази площ е предназначена за озеленяване, нямате шанс да промените предназначението ѝ...) Ако е строена в по-нови времена, би следвало предназначението на терена да е фиксирано в одобрената от съответните власти проектна документацията. Важно е напр. да се уточни, че притежаващите гаражи с достъп до същите през двора, имат право да преминават през двора и паркират в гаржите си, но надалѝ имат право да паркират пред гаражите си или в други части на двора, където това е възможно. Същият е притежание на всички членове на ЕС и следва ОС на ЕС да се занимае с въпроса как да се ползва двора ако това, както вече споменах, не е предварително фиксирано с одобрението на проекта на сградата.
2. Осигурени ли са паркоместа за всяко жилище в сградата? Ако не са осигурени, бихте могли да се позовете на Чл. 18(2) от Раздел V на Закона за устройството и застрояването на Столичната Община (ДВ106/27.12.2006г). Затова именно е важно да се осведомите за предназначението на терена около сградата (т.1 по-горе): ако предназначение не е фиксирано в проектната документация и всички кооператори притежават съотв. ид. ч. от терена, ОС на ЕС може да вземе решение за обособяването на паркоместа в двора и тяхното ползване; ако предназначението е фиксирано и не предвижда обособяване на паркоместа в двора, поискайте от отдел „архитектурен“ (или „инфраструктури“?) в общината виза за промяна на предназначението на двора, възложете изработването на един проект за офомяне на паркоместа при познат архитект или строителна фирма и го изпълнете.
3. Проблем може да бъде постигането на „справедливо“ споразумение на ОС особено ако желаещите да паркират в двора са повече от паркоместата, които могат да се обособят. Ние имахме точно този проблем и го решихме като предложихме да обособим паркоместа с общи усилия и средства, които да дадем „под наем“ на желаещите членове на ЕС да плащат наем (решихме за 30 лв/месец/паркомясто). Парите влизат в касата на ЕС в т.н. Фонд за обновяване и ремонт на сградата. Идеята е да ползваме събраната сума за база – ако парите за боядисване на фасадата например надхвърлят събраната до момента сума, остатъкът се събира съгл. указанията в ЗУЕС. Едно такова решение може да не е юридически издържано, но ако ОС на ЕС вземе това решение с мнозинство и няма наличие на користни интереси, както е в случая, то е меродавно и подлежи на изпълнение. Темата сме съгласува,и и с отговарящия за проблемите по управление на ЕС в нашата община.
ogo
Re: Проблем с паркиране в двора на блока
19-02-2014 - 14:49:58
Fabia
Много, ама много благодаря за подробния отговор.
При нас има част, която е озеленена, но за нея претенции няма. Поне до толкова сме цивилизовани ;)
Претенциите са реално за бетонираната част.
Вече проведохме ОС. Направихме това, което ме съветваш в т.3.
Трябва да съставя комисия, която да очертае местата, да постави антипаркинг колчета и да сключи договори с потенциалните наематели от блока.
Определихме 15 лв. за наем на парко-място.
Сега въпросът е дали ще успеем
Re: Проблем с паркиране в двора на блока
19-02-2014 - 17:48:01
Радвам се, ako съм помогнала. След като сте постигнали съгласие няма причини да не успеете да проведете "мероприятието" до край. Препоръчвам да подходите внимателно при очертаването на "паркоместата" - да не се окаже, че някой се заяде я за размерите, я за разположението на "паркоместата". Слагам ги в кавички защото те не са официално обособени места според проектната документация на сградата, а резултат на ваше решение/споразумение на ОС на ЕС и в този смисъл като една общност можете да се разбирате как да ползвате въпросния общ терен. Добре е да вземете това превид при формулирането на т.н. договори за наем - пак поради факта, че винаги се намират многознайковци, които да се заядат например за юридическото тълкуване на понятията "паркоместа" и "договор за наем". Може би, ако имате познат адвокат , да се консултирате с него или с юриста в Общината Ви, който отговаря за въпросите по управление на ЕС, повдигнати от гражданите. Консултацията с последния е безплатна - това го знам от личен опит .Uspeh!
ogo
Re: Проблем с паркиране в двора на блока
19-02-2014 - 19:17:32
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход