Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Избор на домоуправител

Публикувано от babi88 
Избор на домоуправител
04-11-2012 - 21:34:09
Здравейте,

Живея в апартамент под наем.Голяма част от живущите във входа искат да ме изберът за домоуправител.Интересуваме възможно ли е това след като ние със съпругата ми сме наематели на апартамента?
Очаквам отговор,предварително благодаря!
Re: Избор на домоуправител
19-11-2012 - 10:55:02
Съгласно чл. 5, (2) от ЗУЕС: (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ползвателите в сграда в режим на етажна собственост имат правото по ал. 1, т. 1 и участват в управлението на етажната собственост, с изключение на вземане на решения по чл. 11, ал. 1, т. 7 и т. 10, букви "а", "б", "в", "г", "ж" и "л", освен ако не е уговорено друго между собственика и ползвателя.

Съгласно чл. 19, (5) от ЗУЕС: (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Членове на управителния съвет могат да бъдат собственици и ползватели. За член на управителния съвет (управител) може да бъде избрано и посочено от собственика лице, което живее в сградата и е вписано в книгата на етажната собственост, както и лице, посочено от представляващия юридическото лице или едноличния търговец, когато самостоятелни обекти са собственост на юридически лица или еднолични търговци.

Съгласно чл. 19, (8) от ЗУЕС: (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) По решение на общото събрание, взето с мнозинството повече от 50 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, правомощията или част от тях на управителния съвет (управителя) могат да бъдат възлагани на физически лица, които не са собственици. Договорът за възлагане се сключва от упълномощено от общото събрание лице.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-11-19 12:41 от el.t.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход