Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет за газови котли

Публикувано от petkok 
Re: Моля за съвет за газови котли
14-03-2008 - 15:02:22
> ..............................
> a дали е така)
> много ми е смешно да слушам какви ли не съвети и
> в едно съм прав на 100 процента!!! - да
> предпочитани са котлите с пластинчат
> топлообменник!!!
>
> вие, чистели ли сте битермичен топлообменник?????
> знаете, ли какжо представлява в разрез??? тръба в
> тръба /но не тръба в тръба а вътрешна тръба с
> четери ръба -звезда!!!/
> ...........
> как се прави промивка знаете ли???-посетете този
> адре:
> вече не живеем в онзи век има специялизирани
> препарати и машини - ако го посетите ще видите ,
> че има и преставки за топлообменници!!!!!
> е , лично аз разполагам с такава машина!!!и
> оригинални разтвори!!!!!
> ........................
> а как се прехварля бгв в отопление няма ли
> задвижка??? помпа-горивна камера- изход???колко
> пътна е???? май пак 3???
>
> .................................
> и още нещо : пластинчатите топлообменници са на
> жлеб или с 4-ри холендрови гайки??? - кой
> топлообменник се демонтира по лесно тогава този
> битермичният за които сваляме и разглобяваме
> горивна камера , сонди и прочие????
> ..............................
> наслагването с варовик - интензивно става при t
> над 45гр- знаеле ли колко е бгв ??? на макс при
> пластинчат топлообменник -60гр !!!
> и знаете ли , че там е индеректно запопляне на
> пластините / вода - вода/ ??? а при битермичният
> се затопля постоянно постъпваща
> - да затова примерът със чайник подложен постоянно
> на кипене е обсолютно !!!
> подходящ!
> ................
>


Ами дай да се посмеем заедно:
Ще се опитам да те изкарам колкото се може по малко смешен, ама повярваяй ми много ми е трудно!
Тия битермични "звезди" топлообменници на Имергас дето си ги виждал от коя година са 98- 99..... защото много вода изтече оттогава и технологиите и решенията много се развиха .... Формите и сеченията на Новите битермични топлообменници нямат остри ръбове, имат нанесено силикатно покритие което не позволява на образуваният котлен камък да се залепя на стената на топлообменника а да излиза с потока на водата. Технологията на производство на пластинчатите топлообменници както и устройството им не позволява да се нанасят такива покрития тъй като разстоянията между ламелите са много малки и там се натрупва котления камък.

Относно Промивките:
Уредът който представлява помпа с резервоар и преходници е скъп. Киселините и Основите също. .... Една промивка излиза на клиента около 90-100 лева, но проблемът е че отнема от 3-5 часа. Така.... от друга страна Професоре ти си го каза... Защо аджеба правят закрепванията на тия пластинчати топлообменници със скоби, защото хората знят, че ще имат проблем стия топлобменици и гледат максимално да улеснят сервизите си, за да могат за 10 минути без много зор да оскубят потребителя 200-300 лева. Тя истината е елементарна ама човек трябва малко да помисли а не само като зомбиран да повтаря това което са му набили в съзнанието! Та.... сервизът, за него е много по лесно да убеди клиента да смени топлообменника отколкото да се занимава 3 часа с промивки и да си губи времето. Ако потребителят нама възможност да си смени топлообменника, тогава с го претупват набързо и другия месец пак.

Относно преминаването на режим в БГВ при битермичните топлообленници:
- да Професоре невероятно но факт, няма трипътен вентил;
- няма ел. задвижка
- няма циркулация на топла вода през прехвърлящият механизъм - няма котлен камък;

Това са нови и ситеми и решения и ти едва ли ще ги знаеш, но карай!
Опростено надеждно и ефективно. Изпозва се Flow-switch и Hall senzor. Системата е на входа на студената вода, през нея Не преминава топла вода - няма котлен камък, има си вграден филтър и е напълно разглобяема и лесна за почистване от даровете на ВИК.

Сега тук пак нещо се опетла:
И двете системи, и битермичните и с разделните топлообменници се водят проточни нали?
и при двете NTS датчик подава сигнал на управлението за текущата температура на водата в БГВ кръга. И при двете макс. темп на БГВ е 60 градуса. И при двете имаме топлоотдаване вода-вода. При битермичният също е вода вода защото БГВ е вътрешната тръба - изпозва топлината на водата в отоплителната система за да загрява водата БГВ. При пастинчатия топлообменник топлобменът е същият водата от отоплителната система загрява постъпващата постоянно вода отдругият край на Топлообменника. Така... колко е площа на топлообмен на пластиначатия топлообменник и колко е площа на топлообмен при битермичният топлообменник. В зависимост от моделите и марките двойно по голяма. Така, че то май се оказа че при битемичен топлообменник имаме и по добър комфорт на БГВ а?

Професоре не можеш да впечатлиш никой с изказвания от типа аз какво знам, аз какво съм виждал, аз какво имам. Давай факти логика, замисляй се малко върху нещата а не само оттова което са ти набивали разни хора в главата!

Re: Моля за съвет за газови котли
14-03-2008 - 15:30:29
скъпи мой omaripi - ама , много много си зле!!!
закупи си от най- близкият хипермаркет - ъглошлаф и направи разрез на битермичен топлообменник - може да изполваш и ножовка!!!!
- вси4ки фирми говорят за силиконово покритие - за колко време??
защо правят - закрепвания за такива като теб да го видят къде е , че да не скапят уреда - да улеснят демонтажа и монтажа - ане да оставиш клиента на студено с 4асове!!!!! използват акъл , а не да разглобиш камера!!
колко е една промивка ли ??? при 60 литра разтвор за 40 лева имаш над 120 промивки ти си смятай труда - но май твоят е много скъп!! една промивка се прави на 3 години и е 50 бг лева - пич при пластин4ат топлообменник!!
когато монтираш котли колкото мен ............... ми говори!!!
а забравил си да ми кажеш за да увели4им обема на водата какви радиатори да сложим!!
Re: Моля за съвет за газови котли
14-03-2008 - 16:16:26
От 50 до 60 лв струва една промивка на топлообменник - какви са тези 300лв? Колкото до обема на системата - стремежа е да се намалява, а не да се увеличава изкуствено, което води до преразход - ще обясня защо. При голям литраж системата става инертна - бавно загрява и отначало като се прибере човек се чувства некомфортно на студ, въпреки, че плаща газ (котела гори). Акумулираната топлина съответно се отдава по-късно, когато не ни трябва. Тъй, че колкото по-малко вода - толкова по-добре!
Re: Моля за съвет за газови котли
14-03-2008 - 18:42:09
LazarG Написал:
-------------------------------------------------------
> Каква е тая система с успоредни радиатори - с
> колектори ли си или с хоризонтални щрангове и
> отклонения за всеки радиатор? Вярно, че котелът
> осигурява топла вода на проточен принцип, но
> по-добре е да има бойлер със серпентина - едно, че
> се избягва пулсациите на топлата вода при къпане,
> второ избягваш проблеми с котлен камък по
> топлообменника за БГВ - този за който става въпрос
> за смяна. А камината си я остави - няма никакъв
> проблем да си я палиш от време на време за уют.


"успоредни" - имам предвид термина от електротехниката, а иначе става въпрос за хоризонтални щрангови с отклонения за всеки радиатор.
Ако сложа серпентина на бойлера, само от него ли ще ползвам топла вода или ако има кран, мога да завъртам системата и да черпя вода от топлообменника на котела? Също от фирмата ми казаха, че могат да ми монтират филтър за омекотяване на водата, който струвал около 130-140 лв., а после се сменяли само пълнителите. Удачни ли са тези филтри (омекотители на водата) и вършат ли работа? Иначе съм съгласен, че оптималният вариант е: по-малко нагрявана течност, за по-голяма площ за отдаване на топлината.
Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-03-14 19:46 от Petrovg.
Re: Моля за съвет за газови котли
14-03-2008 - 19:47:20
Значи за разлика от електротехниката тук се говори за последователна система от радиатори :) . Ако имаш бойлер със серпентина можеш да ползваш топла вода и от бойлера, и от котела. Тази схема е много удобна и ако са ти отдалечени кухнята и банята. За предпочитане е когато можеш да ползваш вода от бойлера - да го правиш и само в краен случай - от кръга за БГВ на котела. По моему няма нужда от подобни омекотители - не мисля, че ще е по-евтино.
Re: Моля за съвет за газови котли
14-03-2008 - 20:00:04
Става въпрос за успоредно свързани радиатори, защото при последователно свързаните, всички кранове трябва да са отворени за да преминава топлата вода и да се затвори кръга. И сега се сещам за термоглавите. Има ли смисъл от тях или с обикновен кран мога да постигна същия резултат? Разбира се, с обикновен кран се отнема време за корекция на пропусканата вода.
Re: Моля за съвет за газови котли
14-03-2008 - 21:29:24
Значи няма такава система, при която изходящата тръба от единия радиатор да отива на входа на следващия. Те винаги са вързани успоредно, но системата се нарича последователна, както и да е. С обикновен кран не можеш да заместиш термоглава - забрави! Задължително е да сложиш стаен термостат със седмичен програматор в най-обитаваното помещение, който според мен е достатъчен (без термоглави), но може и с термоглави в останалите помещения. А най-добре е не обикновен Он/Оф термостат, а такъв, който управлява модулацията на пламъка - по-скъп е, но реализира икономии.
Re: Моля за съвет за газови котли
15-03-2008 - 09:32:47
към: Petrovg
LazarG e абсолютно прав за всичко - защото Вие/ Petrovg/ не бихте могли да регулирате t от радиаторният вентил , за разлика от термостатичният вентил/термоглава+вентил/ който реагира на температура /затваря и отваря притока на вода от топлоизточника към радиатора/ термовентилите са с различна пропускливост на t за различните деления обозначени към термоглавата.
термостана и особенно програмен се изплаща за кратък период във времето от реализираните икономии!
относно омекотителите на вода : биват два вида- магнитни /които не вършат работа/ и дозатори за полифосвати- ако си поставите такъв върши работа , но найстина цената която са ви посочили 130-140лв за мен лично е нереална ! такъв струва около 90лв с 6-дози/които се изразходват на база потреблението на бгв/ - но найстина в Търговище пазара прави и цената!
Re: Моля за съвет за газови котли
15-03-2008 - 18:57:27
Има такава система изхода от единия радиатор да подава на друг , нарича се - еднотръбна система с четирипътни вентили и термоглави .
Re: Моля за съвет за газови котли
17-03-2008 - 12:26:42
profesora Написал:
-------------------------------------------------------
> скъпи мой omaripi - ама , много много си зле!!!
>
> закупи си от най- близкият хипермаркет - ъглошлаф
> и направи разрез на битермичен топлообменник -
> може да изполваш и ножовка!!!!
> - вси4ки фирми говорят за силиконово покритие - за
> колко време??
> защо правят - закрепвания за такива като теб да го
> видят къде е , че да не скапят уреда - да улеснят
> демонтажа и монтажа - ане да оставиш клиента на
> студено с 4асове!!!!! използват акъл , а не да
> разглобиш камера!!
> колко е една промивка ли ??? при 60 литра разтвор
> за 40 лева имаш над 120 промивки ти си смятай
> труда - но май твоят е много скъп!! една промивка
> се прави на 3 години и е 50 бг лева - пич при
> пластин4ат топлообменник!!
> когато монтираш котли колкото мен ...............
> ми говори!!!
> а забравил си да ми кажеш за да увели4им обема на
> водата какви радиатори да сложим!!


Скъпи Професоре,
Май нещо си се поизнервил а?
Пак взе да се гъделичкаш по егото си..... котли колкото мен.... по този начин само показваш колко си неуверен в това което правиш и колко зле информиран и неориентиран си! Стига си чел зле преведени брошури на Амакс Газ ами почвай да се замисляш и прочети все пак малко Топлотехника.
Докато режеш с ъглошлайфа топлообменници наред, внимавай че както си се стресирал да не оставиш родната газификация осакатена. Все пак заради такива "видни" експерти и сервизи .. или за каквото там се имаш битовата газификация е на това ниво! Затова потребителя се дърпа защото го съветват хора като теб!

Сега по същество:
Силиконът няма нищо общо със силиката.... пак нещо си в грешка... В зависимост от твърдоста на водата и режимите на ползване на БГВ производителите дават от 8 до 15 години безпроблемна работа, като при редовна профилактика тоя топлообменник може да те погребе. Още малко за силикатното покритие... дебелината му е 1,2 милиметра, равномерно разпределено чрез сухо впръскване, изпича се на 500 градуса целзий. Устойчиво и резистентно на киселини и основи което означава че промивките не го разяждат. Пак ти казвам това са нови неща и няма как да ги знаеш, пък и доколкото разбирам с твоя промит мозък не искаш и да разбереш.
Пак ти повтарям:
- по-голямо сечение и повече площ на тоблообмен - това позволява на битермичният топлообменник да постига желаният дебит и делта на водата по-бързо, по-прецизно и без големи температурни натоварвания на външният топлообменник!

Относно закрепването на пластинчатия:
Абе Пич, за какво ще го сваляш тоя пластинчат топлообменник като е толкова префектен и се промива напълно от котлен камък? Ти като правиш промвки горивната камера ли разглобяваш? Ако решиш да сменяш какъвто и да топлообменник клиента ти пак ще седи на студено с часове, защото това мероприятие включва: източване, манипулация, пълнене, обезвъздушаване, настройки и т.н. Оттук ми става яснокакъв сервиз си!
Промивка на топлообменника не се прави когато клиента изкрещи, че няма топла вода или, че няма дебит или, че няма отопление. Промивката на уреда се прави извън отоплителният сезон тъкмо за да не се получи тая ситуация зимата клиента да е притеснен!
А, иначе наистина са използвали акъл за по-бързо скубане на клиента. О друга страна хората наистина си пазят уреда, само че от хората които им го обслужват.... то няма как да е с тоя наличен потенциал у теб :}

На три години - промивка казваш?
Може, примерно в Добрич хората точно така правят, само дето котела от три години е работил само шест месеца :}
И понеже са удивлени от пластинчати топлообменници ....просто не си връзват БГВ.

Сега относно литражът:
Ще се опитам да ги обясня възможно колкото се може по-просто като целта не ми е ти да го разбереш (при теб няма как да стане) а хората които наистина се ги интересува да разберат!

Всяка една система която се управлява по температурата на водата е инертна, независимо от литражът. Литражът на системата обаче има значение върху работата на котела - продължителност на работа и мощност на която работи!

Така.. когато имаме малък литраж система (три радиатора и лира, независимо какви са - алуминиеви чугунени, панелни) водата се затопля много бързо до желаната(зададената) температура т.е. температурата на водата подаващата става равна на връщащата и котела изгасва. Имаме загрято количество вода в радиаторите което обаче е недостатъчно да топлоотдава, като тук има значение типа на радиатора. общо взето картинката е следната: котела не работи, радиаторите са горещи, обаче е студено! Следващият етап на тази система е! Водата изстива бързо котела пали, работи 2-3 минути отново гасне.
Всички много добре знаете (поне се надявам) че котлите не палят на пълна мощност!
Много добре знаете че най-добър КПД имат когато работят на Пълна Мощност, т.е. съотношението на вложената и приетата топлина е най-оптимално по отношение на разхода на газ и отдадената реална енергия във водата.

При малолитражната система се получава следното нещо бързо загряване, бързо изстиване, работата на котела е много кратка и много начесто пали и гасне. Това води до:
- котела пали на минимална мощност и работи две три минути в неблагоприятен режим без да достигне максималната си мощност а оттам и най-ефективният си режим;
- всяко палене и гаснене е преразход на газ;
- дискомфорт на потребителя, независимо от радиаторите;

Когато увеличим литражът на системата (после съвсем грубо ще ви кажа с колко) целта ни е да увеличим времето на работа на котела в най-ефективният му режим( на пълна мощност) за да имаме най - оптимален разход на газ, както и да съкратим и намалим циклите на палене и гаснене.
Една такава система с допълнителен буферен съд (водосъдържател ) независимо от типа на радиаторите има следните характеристики:
- Котелът работи по-дълго време в най-оптималният си режим (по-голямо количество вода за загряване), температурата на циркулиращата през радиаторите вода е постоянен;
- Цикълът на палене и гаснене е сведен до минимум - оттук и липса на преразход на газ.
- разходът на газ е много добър а комфортът е налице!

С две думи, ще направя аналогия (специално за Професора , щото съм сигурен че нищо не е разбрал)
Кога разходът на автомобила е по добър за сметка на изминатото разстояние:
- когато караш на първа с 50 км/ч и спираш и тръгваш през 2-3 минути
- когато караш на пета с 100 км/ч

Още една аналогия специално за професора щото той обича чайници и други съдини!

Ако имаш вода с еднаква температура, но в едният случай имаш една чаша а вдругият имаш тенджера със същата температута коя по-бързо ще изстине?

Тоя пример само показва че ведмъж акумулираната топла вода се циркулира през системата без да работи котела, или изводите са при системи с по- голям литраж на водата се получава следното, когато работи котела работи при най-високото си КПД, системата по бавно изстива и паленето и гаснененто са сведени до минимум.

Малко за инертноста: за да се избегне инертността на системите! това става само когато тя се управлява не по температурата на водата а по температурата на стаята, това е!

Относно обемът: най- елементарното нещо е да се изчисли според обемът на Разширителният съд на котела! Обикновенно е 8 литров който предразполага безпроблемна работа в системи от до 120 литра вода! Изчислява се литражът на радиатоите на системата и се добавя допълнителният буфер с подходящият литраж. Това е най- елементарното което може да се каже.

Така че, професоре обратно в първи клас! clap:
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход