Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет за газови котли

Публикувано от petkok 
Re: Моля за съвет за газови котли
11-01-2008 - 22:22:19
Зоринка - външни сонди има всякакви, въпросът е котелът ти да може да се върже към такава.
Моята е Unical, а пък котела е Мотан. Програматорите също се продават отделно - аз купих този който ми продаде фирмата с котела - марката е Computherm, но по-горе май ти препоръчаха по-добър за добра цена. Хубаво е да е седмичен, а не само дневен.
Общо взето принципът е следният, въпреки че не съм специалист:
1. Външната сонда чрез различни методи (при мен се нарича коефициент на трансформация) подава данни за външната температура на котела, който по формула изчислява с каква температура да работи кръга за отопление.
2. Програматорът задава на котела дали да работи или не - т.е. - ако кажеш че температурата в стаята трябва да е 23 и температурата е 23,5 то котелът не работи без значение каква е температурата на водата в отоплителният кръг. Ако тя падне на 22,5 котелът ти започва да работи докато достигне температурата за отоплителния кръг изчислена въз основа на данните от външната сонда. Когато достигне изчислената температура за водата, но температурата в стаята е по-ниска от зададената от програматора, той ще се изключи за малко (1-2 мин. според настройките на котела) и ще се включи отново и така докато достигне зададената от програматора температура.
3.Спори се къде да е програматора (Трябва ти само един, а не няколко), дали да е в най-студената стая или в най-използваната. Според мен трябва да е в най-използваната. НО ИМА И РАДИО ПРОГРАМАТОРИ - струват около 200 лв. доколкото знам, но с един такъв няма да имаш никакви грижи и ти препоръчвам да е такъв, въпреки че е по-скъп. През деня сте в дневната - програматора е в дневната и командва котела спрямо нея, вечерта отивате с децата в спалните и го занасяте там, настроен според температурата, която искате да поддържате в спалните.
4.. Ах защо никой не ми каза ма..... му че има Радио програматори преди 3 месеца. сега щях да съм цар. :g:
5. Четох че имаш термоглави навсякъде. Когато имаш и програматор, за стаята, където е програматора общото правило е главите да са поне на 4 (или на 5, но не по-ниско)
6. Лазар на няколко места споменава, че ако има програматор, няма нужда от термоглави, а секретните кранове на изхода на всеки радиатор трябва да се регулират внимателно. Според мен, в 90% от случаите е много, много прав. На моменти си е излишно главоболие само да въртиш главите. За останалите 10% имам следният довод - през деня ти трябва по-висока температура в дневната, и по-ниска в спалните(ако никой не влиза там), през ноща обаче дневната не те интересува, а те интересуват спалните. Ако обаче искаш равномерна температура навсякъде - слушай Лазар и си гледай кефа. Така или иначе и през деня и през ноща спирателните кранове могат да се настроят да поддържат температурата в някакво съотношение дневна/спални(е дневната, да кажем, ще остане с 1-2 градуса по-топла и през ноща). Още повече има някои доводи в едно жилище да се поддържа равномерна температура навсякъде по отношение на енергийната ефективност.
Следва да кажа обаче че това с настройката на крановете направо хммм .... не го вярвам. Не заради нещо друго, ами този дето ги настройва трябва да се позаседи у вас, да дойде няколко пъти, да знае какво прави и чак накрая да вземе парите. Това май елиминира 95% от прочее самообявили се специалисти и фирми уж специализирани. Дано в този случай да попаднеш на кадърни хора.

Сега искам да попитам и нещо странично, въпреки че не съм специалист и не си ме молила за съвети:
1.можеш ли да дадеш данни за квадратурата на стаите, които отопляваш, за всяка поотделно заедно с инсталирания брой ребра и височината им? Прочетох нещо за 40 ребра и 70 кв. но много зависи от начина на броене на квадратите - един коридор напр. няма чак такава нужда от ребра.
2. Системата ти с колектор ли е или радиаторите са свързани на кръгове, един след друг с тройници?

Когато ми даваха оферти навремето, гледах че повечето залагат приблизително по 1 ребро с височина 600(мисля че са най-високите) за 1 кв. отопляема площ. При теб май видях нещо за 10-12 ребра на 16 кв. стая. Което навежда на мисълта за дисбаланс (пак казвам, аз съм от тези pain-in-the-ass потребители, дето просто държат да знаят какво не им се казва).

2v6
Re: Моля за съвет за газови котли
11-01-2008 - 23:13:17
Quote

LazarG Написал:
-------------------------------------------------------
> 2v6 Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
> > С по-прости думи - кокото е по-студен
> котела,
> > толкова изходните газове са по-студени.

> Колкото
> > по-студени са изходните газове, толкова
> повече
> > топлина от тях е преминала в котела. Колкото
> > повече топлина е преминала в котела, толкова
> > повече топлина от котела е преминала в
> > инсталацията и оттам в стаите.
>
> Хе хеее - колкото е по-студен котела, толкова е
> по-топло в стаите . Ами дай тогава да не палим
> изобщо котела!

Става въпрос за топлина получена от изгарянето на едно и също количество газ.
Когато котела е по-топъл, по-голяма част от тази топлина излиза през комина.

Quote

> И понеже ме упрекна, че не съм четял назад, ще те
> цитирам от преди ден, когато твърдеше точно
> обратното, което пък беше в основата на тези цифри
> 555° и 575°:
>
Цитат:Колкото е по-ниска температурата на
> топлообменника, толкова е по-голяма температурната
> разлика между него и газовете.

>
Цитат:Няма проблем да се проектира инсталация,
> която да работи на 55/35.Това не се практикува
> често, защото ако се използват радиатори ще трябва
> да се сложат двойно повече!
>
> Няма проблем, но няма и смисъл - това е основата
> на моята теза и се радвам, да видя у тебе наченки
> на разбиране по въпроса!

Бате много добре си го написал с дебелите букви. Оплете се като пате в калчища. Що не се опиташ да обясниш къде е противоречието? Това с дебелите букви ще ти го напиша в едно изречение сега: Колкото е по-студен котела, толкова изходните газове са по студени (Т2) и толкова температурната разлика (Т1-Т2) е по голяма.
Ако не ти е ясна математиката от 8 клас ще ти помогна:
Т1 - температура на газовете, приемаме я за постоянна при дадени условия на горене (вид газ, температури на въздуха и газа, съотношение)
Т2 - температура на топлообменника (котела). За още по-просто може да се приеме че като настроиш котела на 80 градуса, Т2=80. Като е на 60 - Т2=60.
А сега ми кажи кое е е по-голямо Т1-80 или Т1-60?
Ако те затруднява ще ти сложа Т1=1000.
Сега пак се пробвай: кое е по-голямо 920 или 940?

Вече по 10 начина ти го обясних, ако искаш пак да почнем отначало?

Нищо не коментира за фактите за работа на котлите?

Аз говоря принципно за работата на котела. Ти за нещо друго ли говориш?
Къде си прочел че котлите се проектират за висока температура? Няма такова нещо. Само тези които са правени едно време от черна стомана не могат да работят на ниски температури, защото гният бързо заради конденза. Новите са от неръждавейка или мед и конденза не им пречи.

Пак виш какво съм написал на November 19, 2007 09:25AM:
http://forum.imoti.net/read.php?15,40399,page=16

Още тогава правя уговорката, че работата на котела на ниски температури е възможна само ако инсталацията позволява (ако инсталацията е проектирана да може да грее с нискотемпературна вода).
2v6
Re: Моля за съвет за газови котли
11-01-2008 - 23:43:48
Quote

zorinka Написал:
-------------------------------------------------------
> Здравейте,нямам външна сонда ,ако трябва да е
> монтирана някъде отвън,а и с котела не съм
> разбрала да има нещо такова,нямам и стаен
> термостат.Аз не разбирам и се доверих на
> фирмата,която прави инсталацията всичко което е
> необходимо да направят.Мисля,че не е проблем
> термостат да купя,но въпрос?-за всяка стая ли
> трябва да купя термостати,без такава сонда може ли
> да работи или трябва да купя и сонда и продават ли
> се отделно или са в комплект с котлите/говоря за
> сондата/ и при положение ,че купя всичко
> необходимо и се монтира,пак ли трябва да регулирам
> котела или го настройвам на определена Т / и на
> колко градуса трябва да е тя/ и да чакам на
> термостата да си свърши работата.При Вас какъв е
> дневния разход на газ?

Още миналата година те питах, ама още не си отговорила - каква мощност ти е инсталацията. Ако ребрата са по 200 вата, това грубо означава 40х200=8000вата или 8 кВ. Тази мощност ще може да се отдаде в инсталацията, ако водата от котела е 90 градуса и всички радиатори са отворени! Явно при теб в момента не става.
Котела ти на минимална мощност е около 10 кВ, което прави работата му с твоята инсталация по-описания от теб начин - пали, гасне и харчи много.

Външната термосонда няма да ти помогне. Целта и е да намали заданието на температурата на водата в котела при по-топли дни, с цел икономия. При теб това ще влоши още повече работата на котела!

Задължително е да добавиш ребра към радиаторите.
Един стаен седмичен термостат за 45 лева е напълно достатъчен, за да изключва котела когато те няма, да го включва преди да се прибереш, да пести газ.
Температурата на водата на котела трябва да я увеличиш докато започне да работи без прекъсване при радиатори на 5. В стаята със седмичния термостат термовентила на радиатора се оставя на 5.

Re: Моля за съвет за газови котли
12-01-2008 - 10:40:38
Здравейте,много Ви благодаря за съветите,не зная каква мощност е инсталацията.Като чета по документи виждам мощността на котела-10-24,що се отнася до радиаторите те са алуминиеви височина 60 см,сложени са в стаите.Имам кухня 12 кв.м.-8 ребра,стая 16 кв.м-12 ребра, и 24 кв.м /дневна и спалня преходни /с по 10 ребра.Радиаторите са свързани на кръгове.Първия радиатор е в кухнята/имам остъклена кухненска тераса и там е монтиран котела/ поне на мен ми е интересно и нямам обяснение,защо първия и последния радиатори /единия е 8 ребра,а другия 10/ са на 3,5 и са топли толкова колкото двата средни радиатора, които са с повече ребра и са на 5.Радиаторите са разположени на буква Г.Ако намаля средните радиатори на 3,5 те са много по студени от първия и последния.Разбира се доста отдавна съм ги оставила на 5 ,но ще купя стаен термостат и дано ми се реши проблема.Благодаря Ви
Re: Моля за съвет за газови котли
12-01-2008 - 13:40:14
А проектанта на системата, изпълнителя и доставчика на котела една и съща фирма ли са?
Това 3,5 и 5 са съответно градусите, при които термоглавите ти трябва да затворят. 3 е приблизително 20 градуса, 3,5 е 22 градуса, 4 е 24 градуса и 5 е около 28 градуса. От това което пишеш ти така и не ги достигаш тези градуси и термоглавите ти почти не затварят.
Пълненето на радиаторите се регулира от крановете на изхода на радиаторите. Първият се пълни добре просто защото е първи, последният се пълни добре защото сигурно там са го оставили по-отворено кранчето за да е по-бърза циркулацията на водата, междинният (или вторият) не успява да се напълни, защото котела ти се включва за много кратки периоди от време. Ако му се поотвори кранчето на изхода ситуацията може и да се подобри.
Според мен обаче имаш нужда от допълнителни ребра, може би не повече от 10-15, ако се гони съотношението, което е при мен.
Освен това за да ти включва и изключва толкова често котела сигурно не е намален максимално. Дори и 10 квт са много за апартамент като моя и твоя.

Ако ходиш да купуваш програматор - то някой ще трябва да дойде да го монтира. По-добре първо накарай някой от тази фирма да дойде да огледа на място и да ти препоръча решения и за останалите работи. Естествено, според мен в случая е добре да попиташ на повече от 1 място, желателно е не там където са ти проектирали системата... winking smiley
Re: Моля за съвет за газови котли
12-01-2008 - 17:24:29
Фирмата,която изгради системата е една,тя е във връзка с друга ,която направи проекта и във връзка с трета от,която купи котела.Дълга верига, но аз съм имала връзка само с тези дето изграждаха инсталацията,а сега и стези от които е купен котела-те само идваха пуснаха котела, после след много телефонни разговори ,в които им обяснявах , че много често включва и изключва пристигнаха погледнаха,казаха,че всичко е точно и си заминаха.Радиаторите са на 5,котела е бил на 50,60,70, градуса,но температурата в стаите не е била повече от 20 градуса,изключение е кухнята,може би защото е най малка.Не съм си позволявала лукса да работи на 70 градуса повече от едно денонощие защото на час гълта по 1,30 куб. газ.Може би най-дълго 10 дни е работил на 50 гр ,а в стаите е 18гр.,иот всички опити,сигурно най икономичен ще е през лятото като остане само на топла вода.Сега го оставям 3-4 часа на 70 гр. и през останалото време или на 30 или го изключвам, защото не мога да издържам финансово на тези суми.
Re: Моля за съвет за газови котли
12-01-2008 - 18:21:40
zorinka Написал:
-------------------------------------------------------
> Фирмата,която изгради системата е една,тя е във
> връзка с друга ,която направи проекта и във връзка
> с трета от,която купи котела.Дълга верига, но аз
> съм имала връзка само с тези дето изграждаха
> инсталацията,а сега и стези от които е купен
> котела-те само идваха пуснаха котела, после след
> много телефонни разговори ,в които им обяснявах ,
> че много често включва и изключва пристигнаха
> погледнаха,казаха,че всичко е точно и си
> заминаха.Радиаторите са на 5,котела е бил на
> 50,60,70, градуса,но температурата в стаите не е
> била повече от 20 градуса,изключение е
> кухнята,може би защото е най малка.Не съм си
> позволявала лукса да работи на 70 градуса повече
> от едно денонощие защото на час гълта по 1,30 куб.
> газ.Може би най-дълго 10 дни е работил на 50 гр ,а
> в стаите е 18гр.,иот всички опити,сигурно най
> икономичен ще е през лятото като остане само на
> топла вода.Сега го оставям 3-4 часа на 70 гр. и
> през останалото време или на 30 или го изключвам,
> защото не мога да издържам финансово на тези суми.


При нас средният дневен разход за м. декември е 4.9 дневно (заедно с топла вода и готвене), но отопляемата площ е по-малка - около 45 кв.м. (имам предвид чистата вътрешна площ на помещенията). Нощем го държим с около 1.5-2 градуса по-ниска температура от дневната чрез седмичния програматор, и само от това се постига една икономия от около 10-15%, независимо, че разликата в темтературата не се усеща докато спим, защото се включва на по-високата температура сутрин в 6 часа.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-12 18:24 от Zhimi.
Re: Моля за съвет за газови котли
12-01-2008 - 20:05:29
zorinka, най-важно от всичко е да добавиш ребра, както казаха колегите по-нагоре. В момента имаш 40 ребра х 190Вт -> по-малко от 8кВт. Котела ти просто прегрява и изключва, преди да достигне зададените температури в стаите, а разхода е висок, поради честите паления Добави 12-15 ребра - може като отделен радиатор или пък да добавиш към съществуващите по някое ребро. Чак тогава има смисъл от стаен термостат и външна сонда.
Re: Моля за съвет за газови котли
12-01-2008 - 20:29:59
Твоят случай още повече затвърждава мнението ми, че като се прави отоплителна инсталация всичко от проекта и изграждането до доставката трябва да дойде от едно място. Сега каквото и да направиш всеки май ще си прехвърли топката.
Тези за котела ще кажат, че не знаят какви са ги мътили тези преди тях, монтажника ще каже че не му е работа да разсъждава по проекта, а проектанта ще каже че не е могъл да знае какъв котел ще избереш накрая.
Кога тез фирменца ще разберат, че така само губят, ама .... те си мислят вземай парите и бягай...
Тъжна работа е това наречено България.
При мен за вторият месец - декември - средната консумация е 9,67 куб.м. на ден или 0,402 на час, но това е усреднено, иначе когато котела работи предполагам че харчи около 0,8-1 куб на час, но реално той не работи цял пълен час никога.
Отоплявам 80 кв.м(РЗП 94,5 кв) нов апартамент с изолации и ПВЦ, поддържаме температура 23 градуса през деня, и 21 през ноща. Имаме малко дете на 1 год. и парното е включено непрекъснато. Готви се доста, а и по-малко от 20 куб.метра вода не съм платил досега - бая топла вода заминава, а когато ти трябва БГВ разхода е 2,6 куб.метра на час.
И на мен ми се вижда повечко - бях се приготвил за по-ниски сметки, но още не съм си поиграл с инсталацията и пак ми излиза по-евтино отколкото миналата година с единия радиатор в дневната- страх те е да отвориш и пак имах сметки между 250 и 290 лв през декември и януари.
Честно казано, чудя се с инверторни климатици дали нямаше да е по-малко, но от приятели знам, че средно 9-ка инвертор докарва по 50-60 лв на месец, на мен ми трябва аналога на 4 такива - за трите стаи - пак щеше да е поне 250 лв сметката, но нямаше да е така топло, да не говорим че на студено някои климатици като се обледенят става много-много лошо и още по-студено(живял съм на климатик и говоря от опит).
2v6
Re: Моля за съвет за газови котли
12-01-2008 - 21:40:18
Quote

zorinka Написал:
-------------------------------------------------------
> Фирмата,която изгради системата е една,тя е във
> връзка с друга ,която направи проекта и във връзка
> с трета от,която купи котела.Дълга верига, но аз
> съм имала връзка само с тези дето изграждаха
> инсталацията,а сега и стези от които е купен
> котела-те само идваха пуснаха котела, после след
> много телефонни разговори ,в които им обяснявах ,
> че много често включва и изключва пристигнаха
> погледнаха,казаха,че всичко е точно и си
> заминаха...

Проект за отоплителната инсталация имаш ли? При газифицирането се прави проект за няколкото метра газова тръба. Не говоря за него.
Избора на котел се прави в зависимост от проекта за отоплителната инсталация.
Може да пробваш и вариант да ти сменят котела с по-маломощен. Ако фирмата е свясна може да стане.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход