Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет за газови котли

Публикувано от petkok 
Re: Моля за съвет за газови котли
09-01-2008 - 13:45:17
Малко глупав вапрос относно секретните вентили,те на вход ли трябва на радиатора да се сложат или на изход, а темоглавите.А Стефане котела има програма седмична и по часове и програма за работа по температура стайна ,но не сме си купили външна сонда и вътрешен сензор(стаен)датчик.мислехме да скасим по този начин с цената.Ще трабва да се обърна към достав4ика на котела.Благодаря на тебе и на ЛАЗАРG за инфото.
Re: Моля за съвет за газови котли
09-01-2008 - 13:48:41
Стефане този разход само за отопление ли е?
Re: Моля за съвет за газови котли
09-01-2008 - 15:06:05
Това е разхода за всичко - отопление, топла вода и готвене.
А пък ние специално разходваме доста топла вода - имаме дете на 1 год и там доста нещо заминава.
А пък котела ти щом има програматор - къде е разположен - може да се настрои работата му според него. Моя програматор има отделни часови диапазони за всеки отделен ден от седмицата, за всеки от които определяш желаната температура в помещението.
Външният датчик задава на котела с каква температура на топлата вода в отоплителния кръг да работи. Според мен си струва, но някои отричат нуждата му-
мисля че ЛазарG някъде из форума беше казал, че от него няма нужда(може и да греша).
При мен т.нар. секретни вентили са на изхода и те регулират оттока, според фирмата монтажник. А пък термоглавата спирала и пускала достъпа до радиатора (монтирана е на входа)- поне на теория.
Сега, в мойта проста главица smiling smiley се върти едно правило от физиката за 10-и клас че ако приложиш налягане то обемът вода е винаги един и същ, но преминаващ през различните сечения със различна скорост , и как действат тези секретни кранове при условие че тези котли са със затворен кръг винаги с налягане около 1,5 бара един господ знае, но ... май по-добре да не се бъркам толкоз навътре.
:crazy:
Re: Моля за съвет за газови котли
09-01-2008 - 15:18:56
Секретните вентили се монтират на изхода на радиатора , и служат единствено за балансиране на дебита преминаващ през него - без да го променят по време на по нататъшна работа . Секретноста му е в това че , се завива и отвива само с ключ шестограм и има педпазно капаче да не се пипа повече от собственика на системата или по обществени сгради - болници , училища и офиси .Баланс на око трудно се постига трябва електроника да се закачи , това в частен апартамент няма да стане дори фирмите малко го практикуват . В смисъл такъв регулиране на око че, ако имаш 5 радиатора в системата и пуснеш котела да топли и отвориш термоглавите докрай - то с секретните вентили нагласяш всеки радиатор да топли еднакво в отделните стаи - по горещите ги притваряш, по студените са отворени . След това си нагласяш термоглавите -( които са монтирани на входа на всеки радиатор ) на желаната мощност от 1 до 5 .
Re: Моля за съвет за газови котли
09-01-2008 - 16:34:36
Аз имам въпрос към LasarG.
Предполагам, че имаш основания да залагаш на температура 80/60, обаче всичките тез производители на външни датчици и на котели защо все пак я предлагат тази опция.
По мои наблюдения при тези ниски температури отвън през последните няколко дни консумацията е около 9,5-10 куб.метра на ден, при условие че е нагласен на 25% и топли водата дори до 82-83 градуса (коеф. на трансформация е 14).
При по-високи външни температури пак ми харчеше горе-долу толкоз, но водата я топлеше до 60-70 градуса(но пък беше нагласен в началото на 100%, а после на 40% мощност).
Т.е. твоята теза поне в моя случай на пръв поглед излиза вярна, въпреки че, за да имам сравнителни данни ще трябва да изчакам докато се постопли, за да сравня с данните за ноември. confused smiley moody smiley:
Re: Моля за съвет за газови котли
09-01-2008 - 20:42:39
stefan_nankov , мисля че не съвсем добре разбрах въпроса, но ще отговоря някак си. Ако системата е сметната на температури 80/60, това не значи, че постоянно работят на тази температура - напротив, тази температура се достига само в най-студено време, а нормално се работи на по-ниска. Отоплителна система с кондензен котел се смята на 60/40 или 50/30 и колкото на по-ниска температура работи, толкова е по-икономичен, за разлика от конвенционалния.
Re: Моля за съвет за газови котли
09-01-2008 - 21:06:34
Малко неясно съм го задал наистина...
Въпросът ми беше- Защо производителите на котли включват опцията за работа с външен датчик, ако работата при режим 80/60 е най-икономична?
Ако работата при режим 80/60 е най-икономична, в такъв случай излиза че динамичното регулиране на температурата на отоплителният кръг чрез външен датчик е излишно и в такъв случай просто човек трябва да си има седмичен програматор с термостат и всичко е о`к.
Но доколкото разбирам от отговора ти, касае се преди всичко за изчисляването на големината на радиаторите, така че те да функционират в този режим, когато е най-студено. А иначе допускаш че при различни външни температури температурата на отоплителният кръг може да варира.
Надявам се да съм те разбрал правилно. smiling smiley
Re: Моля за съвет за газови котли
09-01-2008 - 21:45:03
Да, сега си ме разбрал правилно - говорим за пресмятане на радиаторите и проектиране на системата. Като казвам, че е най-добре система 80/60, това не значи че съм казал всеки да си завърти копчето на 80°С, а да се заложи като такава още в проекта! Автомобилът ако е най-икономичен при 70км/ч, това не значи, че трябва да го караме само с толкова, а избираме скоростта спрямо пътните условия, нали? Никъде не съм твърдял, че външният датчик е излишен - напротив, нужен е за оптимизиране на системата. Казвал съм, че са излишни термоглавите и пак го твърдя. Най-необходим е стайният термостат със седмичен програматор.
Re: Моля за съвет за газови котли
09-01-2008 - 21:52:55
zorinka, извинявам се за закъснелия отговор, но ще те моля да ми опишеш по-подробно ситуацията - площ на помещенията, големина на радиаторите и дали са горещи или леко топли. Май назад в темата имаше някои неща, но ако не те затруднявам - пиши пак.
Re: Моля за съвет за газови котли
09-01-2008 - 22:20:38
Благодаря ти за отговора!
Много актуална тема е газификацията.
За съжаление, когато разпитвахме с жена ми навремето, за да си направим нашето отопление много рядко получавахме адекватни отговори на нашите въпроси.
А съм на мнение и че много от т.нар. проектанти са изкарали я курс я нещо друго и тепърва се учат на главите на нас клиентите. Важно е да се продадат елементите. А че един котел с мин.мощност от 10 Квт е за апартаменти до 200 кв.м. и 150 литра вода в отоплителния кръг разбираме чак като купим съответния котел.
И дай пак да го удурдисваме по български!
Аз лично съм живял в Англия и в Щатите за по малко и винаги там съм живял на такива инсталации, обаче никога не съм имал такива проблеми като тука. Имаш грижа - получаваш адекватно решение. А тука питаш - насреща ти се правят физиономии.
Живяхме в къща в Щатите - имаше много интересна и то остаряла система, но пък май беше икономична - в къща на два етажа имаше три или четири термостата, които се нагласят на желаната температура. Почти навсякъде по продължението на стените ниско долу по ръба имаше много малки, да го кажа, като оребрени тръби за отдаване на топлината, вградени в стените, и прикрити елегантно с нещо подобно на перваз - нищо не се вижда. Врътнеш термостата - и почти веднага затопля. Жалко че не се интересувах тогава повече. Котела беше двуконтурен - и за топла вода, та хазяйката решаваше проблема с 500 долара на годишна база. Вярно там
цената на горивото е в пъти по-ниска, но пак годишният й харч в литри не беше нещо фрапантно, предвид факта че живеехме 11 човека в тая къща.

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход