Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет за газови котли

Публикувано от petkok 
2v6
Re: Моля за съвет за газови котли
18-11-2007 - 12:11:14
zorinka Написал:
-------------------------------------------------------
> Моля за съвет,имам газов котел HEAT LINE ползвам
> го от няколко дни,но радиаторите ми все едно са
> на реле / затоплят до определена температура и
> изстиват/ струва ми се ,че не е редно,а топла
> вода има.Какво ще ме посъветвате?Ползвал ли е
> някой .На 2 мин.включва и изключва.


Каква му е минималната мощност? Какви са ти отоплителните тела?
На каква температура на водата за отопление е настроен?
Когато минималната мощност на котела е по-голяма от консумираната от отоплителите, температурата се повишава над зададената и контролера изключва горелката за 2 минути (може да се настрои и на 1). Помпата продължава да работи. Това е нормална логика за почти всички газови котли (то и контролерите в повечето са едни и същи).

Ако котела работи само в този режим (изключва след по-малко от 5-10 минути от включването) не е добре. Получава се преразход на газ. Пробвай едно по-едно:
1. Най-лесно е да се увеличи заданието за температурата на водата за отопление.
2.Слабата циркулация също води до този ефект. Помпата на каква скорост е?
3.Пусни всички радиатори на максимална мощност да видиш дали ще има промяна.
4.Ако са ти го настройвали от Овъргаз има голяма вероятност да имаш повишена минимална мощност. Тя също може да се намали, което е най-доброто решение.

Ако това не помогне има и още...
Re: Моля за съвет за газови котли
18-11-2007 - 13:43:47
2v6 Написал:
-------------------------------------------------------
4.Ако са ти го настройвали от Овъргаз има голяма
вероятност да имаш повишена минимална мощност. Тя
също може да се намали, което е най-доброто
решение.
Може, ама след две години - като изтече гаранцията! Така е като се купуват уреди от фирма, която има интерес разхода да е висок! smiling smiley
Прегледайте и секретните кранове на изхода на радиаторите - да не би да са затворени! С какъв диаметър тръба се тръгва от котела? Колко радиатора има и с каква мощност? Колко е мощността на котела? От какви тръби е инсталацията - да не би някъде да има стеснение или пречупване? Това са все въпроси, които трябва да знаем, за да се опитаме да разсъждаваме.
Re: Моля за съвет за газови котли
18-11-2007 - 18:57:46
Благодаря Ви за съдействието.Котела го монтираха от Рувекс,от там е и закупен.Параметрите на котела са НК В х20/х24/х30. 20мвар Pn 24kw Q 10-25,7 Pmw 8 bar,D -11,5 l /min; PMS =3 bar 230V 50Hz;164 W NOX - клас 3
аз нищо не разбирам и това го преписах от книжката.Отоплявам 70 кв-м има 4 радиатора,които са съобразени с големината на стаите.От Фирмата е настроен на 60 градуса за отоплителната система,а максималната мощност е 90.Радиаторите бях сложила на 3, цял следобяд са на 4 и са топли не променят температурата си,но ми се струва,че разхода на газ е голяма,около 0,85 на час. Котела продължава да се включва и изключва на всеки две мин.Не зная какво включва,но бръмчи.Така ли да оставя или да увелича температурата на отоплителната система,а да намаля врътките на радиаторите.
Re: Моля за съвет за газови котли
18-11-2007 - 19:26:28
А как е температурата в стаите - достига ли се желаната? Пробвай да повишиш температурата на водата, без да затваряш крановете - да видим дали ще учестят изключванията или обратно! И пиши!
Re: Моля за съвет за газови котли
18-11-2007 - 19:42:49
Температурата в стаите е нормална 20-23 градуса.Добре,ще увелича температурата и ще наблюдавам,ще пиша пак.Благодаря Ви много.
Re: Моля за съвет за газови котли
18-11-2007 - 20:37:14
Увеличих температурата на водата,но един от радиаторите започна да шуми,а котела включва и изключва на всеки 5 мин.Какво да правя?
Re: Моля за съвет за газови котли
18-11-2007 - 21:00:16
Радиатора трябва да се обезвъздуши, но това не е проблема. Значи, ако сега по-рядко изключва котела, значи всичко е нормално. Просто котела е голям за тази инсталация, времето е топло още, той бързо достига зададената температура и изключва. Ако при повишаване на температурата, котела беше запонал да изключва по-често - това би значело затруднена циркулация и трябваше да се търси тясното място. Намалете си температурата отново и това е - зимата ще изключва по-рядко smiling smiley !
Re: Моля за съвет за газови котли
18-11-2007 - 21:02:19
Здравейте т.к продъжавам да съм абониран за темата отвреме на време получавам известия че има нови мнения.
Не съм чел всички постове по ногоре но от опит и наблюдение на 2 газови котела нашия и на съседите вече няколко години стигнах до следното заклиючение( опитно ), като че ли когато температурата на водата за отопление е по ниска разхода на газ е по малък, мисля че около 50-60 градуса е по добре, котела се вклиючва за много дълго време работи повече от час при тия температури навън но после поне час почива примерно, така в различните стаи мога да поддържам относително равномерна температура( проблем който имах миналата година защото освен термовинтилите имаме централен термостат и едната стая беше винаги студена тая година с по ниска температура на водата температурата е почти равномерна ). По някой от последните постове, саседите под нас са с котел на Вайлант който така много често включва но той включва развърта водата и ако температурата и е спаднала под някаква стойност там пали горелката и почва да топли, погледнете дали котела ви не прави точно това някаде трябва да светва диотче или нещо да индицира че самата горелка работи( при мен се чува леко боботене ) иначе котела може просто да развърта водата(т.е да пуска само водната помпа) но това не духа газ. И друго предполагам че от газификация не са го донастройвали котела да харчи малко но човек може да си намали температурата и пак да не му духа толкова котела.

Успех :-)
Ако имаше как и ток да си правя от газ щеше да е добре амааа :-)
Re: Моля за съвет за газови котли
19-11-2007 - 07:49:17
griffin Написал:
-------------------------------------------------------

> Ако имаше как и ток да си правя от газ щеше да е
> добре амааа :-)

Има, има, ама още не е дошло до нас! smiling smiley
2v6
Re: Моля за съвет за газови котли
19-11-2007 - 09:25:10
Quote

LazarG Написал:
-------------------------------------------------------
> 2v6 Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
> 4.Ако са ти го настройвали от Овъргаз има голяма
> вероятност да имаш повишена минимална мощност.
> Тя
> също може да се намали, което е най-доброто
> решение.
> Може, ама след две години - като изтече
> гаранцията! Така е като се купуват уреди от фирма,
> която има интерес разхода да е висок!
>...


Това няма общо с гаранцията, може да си се настройва по всяко време.

В случая явно има проблем с минималната мощност - доста е по-голяма от мощността на радиаторите при зададената температура. Просто котела е прекалено мощен за тази инсталация, при зададената температура. Най-вероятно инсталацията е изчислена за работа на радиаторите при температура 90 градуса вход, 70 градуса изход и 20 градуса в стаите. По този стандарт обикновено се дава мощността на радиаторите. При 60 градуса на вход мощността на радиаторите спада двойно.

На по-студено време при такава зададена температура (60 градуса) котела ще работи в същия режим, освен ако в стаите не се поддържа по-студено. Лошото е, че ще харчи повече отколкото ще гори, а в стаите може да не успее да затопли!

Друго решение на проблема е да се добавят по няколко ребра на радиаторите (ако има възможност да се удвоят). Така котела ще може да работи на ниски температури. Това увеличава ефективността на котела и намалява сметката за газ! smiling smiley



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2007-11-19 09:46 от 2v6.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход