Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ПАНИКА!

Публикувано от paul 
ПАНИКА!
18-05-2012 - 08:26:30
„Наличието на социално-икономически кризисни моменти се превръща в отключващ фактор на паническите разстройства. Човешките качества, като прецизност и яснота се дисбалансират поради факта, че в новосъздадените ситуации на загуби те не могат да контролират връзката фантазия-бъдеще. Появата на обективно или субективно преживяна загуба, например: съкращение от работа или недостатъчна оценка от страна на околните (става дума и за труд, имущество, интелект и т.н.), поражда омраза към реалността. Преобразуването на омразата се превръща в страх. Страхът става водещото болестно преживяване. Патологичният кръг се затваря и паническото разстройство става хронично.”
Re: ПАНИКА!
22-05-2012 - 13:08:53
Гарвани нападат граждани в центъра на София


Хора в центъра на столицата са станали жертви на гарвани, които проявяват изключително агресивно поведение днес, съобщава БГНЕС.



Според запознати необичайното поведение на пернатите вероятно се дължи на сутрешното неочакваното земетресение с епицентър близо до Перник, което беше усетено силно и в София.



В градинката на улица "Алабин" срещу хотел "Рила" са атакувани близо 10 души за по-малко от час. Жертва на птицата станал и репортер на БГНЕС , който успял да се защити с микрофона си. Млада консултантка от съседен магазин е с нараняване в главата от клюна на гарван, по същия начин с рани отзад в тила са възрастен столичанин и двама перничани, които са били нападнати от ято гарвани, докато излизали от автомобила си.



Възрастна жена, която отговаря за почистването на тоалетната в градинката, също е била атакувана от пернатите. Тя обясни, че от години наблюдава гарваните и никога досега те не са проявявали подобна агресивност към хората. Ситуацията, сходна едно към едно с кадрите от шедьовъра на Алфред Хичкок "Птиците", продължава и в момента.



Установено е, че в днешно време са известни около 70 вида животни, които имат способността да усещат предстоящи земетресения и вулканични катаклизми, и които ние поради това с право наричаме "живи сеизмографи". Със сеизмологична чувствителност са надарени някои кучета, слонове и коне. Змиите и гущерите също "предсказвали" приближаването на опасността. А реакцията на рибите можела да се наблюдава час преди заплахата - те се събирали на ята, притискали се една към друга и се обръщали с глава към епицентъра на земетресението. А когато се очаквало много силен трус, буквално "излитали" от аквариума. Ракът пък имал друга реакция - както си стои в дупката, бавно изпълзявал към входа й, ако очакваното земетресение е около три бала. При четири, излизал вън от "дома си", а при повече от шест започвал да се мята като обезумял. Аномално поведение на котки е било отбелязано от някои жители на Ашхабад (Туркменистан) преди земетресението от 5 октомври 1948 година.
Re: ПАНИКА!
25-05-2012 - 10:57:54
5,9 по Рихтер отключват синдрома на Холокоста
Болни от ужас

Ако ужасът не премине за седмица, идете на психиатър, съветва доц. Георги Койчев


Радослава не спи вече 4 дни. Откак на 22 май, в 3 ч сутринта, 5,9 по Рихтер са я подхвърлили в леглото. Лош късмет - да те люлее по тъмно на 7-ия етаж. Нормално е да откачиш. Не е нормално обаче да не ти мине. Радослава е 1 на 13 - има малшанса да попадне във фаталната извадка, на която психиатрите слагат етикет "посттравматичен стрес".

За около 8% българи кошмарите - и насън, и наяве - са ежедневие след силния трус. За статистиката - нищо число! За Радослава и останалите като нея - диагноза, с която шега не бива. Защото т.нар. синдром на Холокоста идва за секунди - след някой страшен трус например. Но пък може да не си иде цял живот, предупреждава психиатърът доц. д-р Георги Койчев.
Война, кола бомба, земетресение, нападение от глутница разярени песове. Всеки сериозен стрес може да отключи синдрома на Холокоста. Това е парализиращ страх, който ти вменява чувството, че отново ще те сполети същата беда, обяснява доц. Георги Койчев. Причината - силният уплах предизвиква промени в мозъчните структури. Стресираните се плашат да се приберат в дома си дори и дни след инцидента. Възкресяват насън и наяве преживения ужас отново и отново.
"Ако тези настроения продължат повече от седмица, е добре да се направи консултация с психиатър", съветва доц. Койчев. При някои хора са достатъчни няколко разговора и прилагане на отпускащи техники, при други обаче не може да се мине без хапове срещу тревожност. "

Ако хиперчувствителните неглижират притесненията си, след 3-4 месеца кошмарите стават постоянни и опасността да ги следват по петите до края на живота им е съвсем реална", казва докторът с над 30-годишен стаж в психиатрията. Нерядко пациенти със синдрома на Холокоста посягат към алкохола, за да се успокоят, и постепенно стават зависими от чашката.
Re: ПАНИКА!
30-06-2012 - 09:31:32
Noam Chomsky is an American linguist, philosopher, cognitive scientist, historian, and activist. He is an Institute Professor and Professor (Emeritus) in the Department of Linguistics & Philosophy at MIT, where he has worked for over 50 years. Chomsky has been described as the "father of modern linguistics" and a major figure of analytic philosophy.His work has influenced fields such as computer science, mathematics, and psychology. A great thinker and humanist.



Ноам Чомски е съставил списък на „10 начина за манипулиране“ с помощта на медиите. Чомски дава перфектната управленска матрица.



1. Отвличане на вниманието. „Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение. За да постигат такъв резултат, според който гражданите да са винаги заети с нещо и да нямат време да мислят, от полето – в кошарата, както и всички други животни ( цитат от книгата „Тихо оръжие за тихи войни“).



2. Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им. Този метод е наречен „проблем-реакция-решение.“ Създава се проблем, един вид „ситуация“, разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на управляващите кръгове. Например, допускане на ескалация на насилие в градските райони или кървави терористични актове, с цел гражданите да изискват приемането на закони, насочени към засилване мерките за сигурност и политики, засягащи гражданските свободи.Или да се предизвика икономическа криза, за да се приеме като необходимо зло нарушението на социалните права и съкращаване на социалните услуги.



3. Методът на постепенното прилагане. За да се постигне приемането на непопулярни мерки, е достатъчно те да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година.Именно по този начин бяха наложени принципно нови социално-икономически условия (неолиберализъм) през 80-те и 90-те години на миналия век. Минимизиране на функциите на правителството, приватизация, несигурност, масова безработица, заплати, които вече не осигуряват достоен живот. Ако това се случи по едно и също време, най-вероятно би довело до революция.



4. Отлагане на изпълнението. Друг начин да се прокара едно непопулярно решение е да се представи като „болезнено и необходимо“ и да се получи в един момент съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще. Много по-лесно е хората да се съгласят на жертви в бъдещето, отколкото в момента. Първо, защото това не се случва веднага. Второ, защото повечето хора винаги са склонни да таят наивна надежда, че „утре нещата ще се подобрят“ и че тези жертви, които са поискани от тях, могат да бъдат избегнати.Така се предоставя на гражданите повече време да свикнат с идеята за промяна и смирено да ги приемат, когато му дойде времето.



5.Отношение към хората като към малки деца. В по-голямата си част пропагандните изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и интонация,като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания. Колкото по-настойчиво някой се опитва да заблуди слушателя, толкова повече той се опитва да използва инфантилни словесни форми. Защо? Ако някой се отнася към човек така, сякаш той е на 12 или по-малко години, по силата на внушението, в отговор като реакция на човека също ще липсва критична оценка, което е типично за деца на възраст 12 години или по-малко.



6. Да се атакуват емоциите на човека в по-голяма степен, отколкото мисленето му. Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационален анализ, а в крайна сметка дори и на способността им за критично осмисляне на събитията. От друга страна, използването на емоционалния фактор може да отвори вратата към подсъзнанието, за да се вкарат там мисли, желания, страхове, притеснения, принуждения или устойчиви модели на поведение.



7. Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост.С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят.



8. Насърчаване на гражданите да се възхищават на посредствеността. Да се насърчава в хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб.



9. Засилване на чувство за вина. Да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия. В резултат, вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение, самоунищожаване, да обвинява за всичко себе си, което го води неминуемо до тотална и нескончаема депресия, като всичко това води към апатия и бездействие.



10. Да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си. През последните 50 години напредъкът в областта на науката доведе до образуването на все по-разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която притежава и използва управляващата класа. Благодарение на биологията, неврологията и приложната психология, „системата“ има на разположение най-съвременни знания за човека, в областта на физиологията и психологията. Системата е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае сам за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма власт и в много по-голяма степен контролира и управлява хората, отколкото те могат сами да се контролират.



Ако разпознавате тази манипулация в поведението на медиите споделете тази статия с възможно повече хора за да се изгради независимо общество от хора, които могат сами да правят своя избор.
Re: ПАНИКА!
02-07-2012 - 11:00:52
Quote
paul
Noam Chomsky is an American linguist, philosopher, cognitive scientist, historian, and activist. He is an Institute Professor and Professor (Emeritus) in the Department of Linguistics & Philosophy at MIT, where he has worked for over 50 years. Chomsky has been described as the "father of modern linguistics" and a major figure of analytic philosophy.His work has influenced fields such as computer science, mathematics, and psychology. A great thinker and humanist.



Ноам Чомски е съставил списък на „10 начина за манипулиране“ с помощта на медиите. Чомски дава перфектната управленска матрица.



1. Отвличане на вниманието. „Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение. За да постигат такъв резултат, според който гражданите да са винаги заети с нещо и да нямат време да мислят, от полето – в кошарата, както и всички други животни ( цитат от книгата „Тихо оръжие за тихи войни“).



2. Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им. Този метод е наречен „проблем-реакция-решение.“ Създава се проблем, един вид „ситуация“, разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на управляващите кръгове. Например, допускане на ескалация на насилие в градските райони или кървави терористични актове, с цел гражданите да изискват приемането на закони, насочени към засилване мерките за сигурност и политики, засягащи гражданските свободи.Или да се предизвика икономическа криза, за да се приеме като необходимо зло нарушението на социалните права и съкращаване на социалните услуги.



3. Методът на постепенното прилагане. За да се постигне приемането на непопулярни мерки, е достатъчно те да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година.Именно по този начин бяха наложени принципно нови социално-икономически условия (неолиберализъм) през 80-те и 90-те години на миналия век. Минимизиране на функциите на правителството, приватизация, несигурност, масова безработица, заплати, които вече не осигуряват достоен живот. Ако това се случи по едно и също време, най-вероятно би довело до революция.



4. Отлагане на изпълнението. Друг начин да се прокара едно непопулярно решение е да се представи като „болезнено и необходимо“ и да се получи в един момент съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще. Много по-лесно е хората да се съгласят на жертви в бъдещето, отколкото в момента. Първо, защото това не се случва веднага. Второ, защото повечето хора винаги са склонни да таят наивна надежда, че „утре нещата ще се подобрят“ и че тези жертви, които са поискани от тях, могат да бъдат избегнати.Така се предоставя на гражданите повече време да свикнат с идеята за промяна и смирено да ги приемат, когато му дойде времето.



5.Отношение към хората като към малки деца. В по-голямата си част пропагандните изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и интонация,като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания. Колкото по-настойчиво някой се опитва да заблуди слушателя, толкова повече той се опитва да използва инфантилни словесни форми. Защо? Ако някой се отнася към човек така, сякаш той е на 12 или по-малко години, по силата на внушението, в отговор като реакция на човека също ще липсва критична оценка, което е типично за деца на възраст 12 години или по-малко.



6. Да се атакуват емоциите на човека в по-голяма степен, отколкото мисленето му. Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационален анализ, а в крайна сметка дори и на способността им за критично осмисляне на събитията. От друга страна, използването на емоционалния фактор може да отвори вратата към подсъзнанието, за да се вкарат там мисли, желания, страхове, притеснения, принуждения или устойчиви модели на поведение.



7. Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост.С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят.



8. Насърчаване на гражданите да се възхищават на посредствеността. Да се насърчава в хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб.



9. Засилване на чувство за вина. Да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия. В резултат, вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение, самоунищожаване, да обвинява за всичко себе си, което го води неминуемо до тотална и нескончаема депресия, като всичко това води към апатия и бездействие.



10. Да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си. През последните 50 години напредъкът в областта на науката доведе до образуването на все по-разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която притежава и използва управляващата класа. Благодарение на биологията, неврологията и приложната психология, „системата“ има на разположение най-съвременни знания за човека, в областта на физиологията и психологията. Системата е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае сам за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма власт и в много по-голяма степен контролира и управлява хората, отколкото те могат сами да се контролират.



Ако разпознавате тази манипулация в поведението на медиите споделете тази статия с възможно повече хора за да се изгради независимо общество от хора, които могат сами да правят своя избор.

YES!!!

winking smiley
Re: ПАНИКА!
03-07-2012 - 11:36:57
7. Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост.С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят.


ОТГОВОРА НА ЦЯЛАТА ТАЗИ ПОМИЯ С КОЯТО НИ ЗАЛИВАТ, Е ДАДЕН ОЩЕ В БИБЛИЯТА:

"ПОЗНАЙТЕ ИСТИНАТА И ТЯ ЩЕ ВИ НАПРАВИ СВОБОДНИ!"

Исус Христос

winking smiley
Re: ПАНИКА!
11-07-2012 - 08:54:50
Евростат: 15% от българските мъже не са икономически активни!!!

Според Евростат през 2011 г. 8,4 на сто от мъжете и 21,6 на сто от жените на възраст 25-54 години в ЕС са били икономически неактивни. В цифрови изражения това са неработещи около 8,9 милиона мъже и около 22,8 милиона жени в рамките на ЕС.
Най-висок процент на икономически неактивни мъже в трудоспособна възраст Евростат констатира в България - 15 на сто, следват Румъния - 13,5 на сто и Унгария - 11,7 на сто.

Най-нисък процент на неработещи мъже е регистриран в Чехия – 4,7 на сто, Малта - 5,2 на сто и Люксембулг - 6 на сто.

Според данните на Евростат половината от икономически неактивните жени в ЕС, или около 10 милиона, са неработещи поради лични или семейни причини. Докато едва 0,5 на сто от мъжете посочват това като основна причина да са извън пазара на труда.
Последните данни на НСИ за безработицата у нас през първото тримесечие на 2012 г. сочат, че безработните мъже са били около 250 хиляди, а безработните жени около 170 хиляди.

Според националната статистика през миналата година у нас са били заети над 3,3 милиона българи, като коефициентът на икономическа активност е бил 51,3 на сто.

Работещите мъже са били 1,7 млн. /56,5 на сто икономическа активност/, а работещите жени около 1,5 млн./46,5 на сто/. Най-силно активни са били българите на възраст 35-44 години - близо 990 хиляди.
Re: ПАНИКА!
12-07-2012 - 15:40:08
Статия на Детлев Шлихтер. Авторът е писател и икономист, привърженик на австрийската макроикономическа школа. Инвестиционен мениджър, работил за J.P. Morgan & Co. (1990-1998), Merrill Lynch Investment Managers (1998-2001) и Western Asset Management Co. (2001-2009)

На втора страница на неделния Уолстрийт Джърнъл Юръп, може да видите крайния резултат от анкетата до читателите от миналия петък: Въпрос: Дали понижаването на лихвата от ЕЦБ ще помогне за възстановяването на доверието към икономиката на блока? Отговор: 81% - не, 19% - да.

Глобалният кръг монетарно разхлабване от миналата седмица, още едно понижаване на лихвата от ЕЦБ, ново монетизиране на дълг от Английската централна банка, още едно понижаване на лихвата от Китайската печатарска преса – са разбира се, още от добре познатото добре познато. То носи осезаемо усещане за отчаяние и това не остава незабелязано от хората. Монетарната политика е неефективна. Или, за да сме точни, тя е ефективна в леко забавяне на много необходимата ликвидация на масивните дисбаланси, които предишната монетарна политика създаде, и следователно помага крайният резултат да стане още по-болезнен. Това е контрапродуктивно и разрушително. И определено не връща доверието.

Въпреки това, много коментатори и популярни икономисти не се предават. Ако само ЕЦБ била понижила лихвата с 0,5%, а не с 0,25% - фондовите борси щели да отговорят по-оптимистично. Може пък това да бе върнало доверието?

Наистина ли?

Ние сме в момента под 1% при официалната лихва, като вече бяха смъкнати 400 базисни пункта от нея, откакто кризата започна. Колко е реалистично да чакаш, че още 25 базисни пункта е разликата между връщащите доверието монетарни стимули и пълното разочарование?

Адвокатите на „още повечето стимули“ се ловят за сламки. А и, какво им остава да направят? Техният твърде свит мироглед, според който в система с неограничено количество напечатани (fiat) пари, централната банка винаги може да създаде допълнително „съвкупно търсене“, като дадат още изкуствено евтино финансиране на банките, иначе би бил разбит на пух и прах.

Парите никога не са неутрални

Че монетарната политика най-накрая стига задънена улица – не е изненада. Това изненадва само онези, които споделят симплистичната визия на „масовите“ икономисти за монетарните стимули. Изрази като „ЕЦБ се опитва да отключи потока от кредити в еврозоната“, маскират сложността на истинския ефект от създаването на пари и манипулирането на лихвите, и правят продължаващата политика на монетарни стимули да изглежда напълно безвредна и категорично позитивна. Кой има нещо против „отключването на кредитирането“, за да се активизират пазарите или да се стимулира активността?

Един от основните приноси на монетарната теория на Лудвиг фон Мизес е категоричното му доказателство за не-неутралността на парите. Той демонстрира, че „промяната в покупателната способност на парите кара цените на отделни стоки и услуги да се променят едновременно, неравномерно, и е некоректно да се поддържа, че промяната в количеството пари, води едновременно и до пропорционални промени в „нивата“ на цените“ (Лудвиг фон Мизес, Мемоари, стр.47)

Монетарните стимули никога не въздействат върху инфлацията и БВП (тези две статистически величини, толкова следени от икономистите) директно и изключително.

Всеки монетарен стимул засяга и влияе и върху много други неща, и тези влияния често имат стигащи далеч последици: монетарната политика винаги променя относителните цени, тя винаги изкривява алокацията и употребата на дефицитни ресурси, и променя разпределението на доходите и богатството. Всеки монетарен стимул създава печеливши и губещи.

„Масовите икономисти“ пренебрегват това. В защитата си на QE, Мартин Волф пише във Файненшъл Таймс, че „централните банки печатат пари в публичен интерес“.

Хипотезата му е, че ние всички имаме полза от подкрепата на растежа, колкото и краткотраен да е, и че всички страдаме от ефекта на по-високата инфлация, ако тя се материализирала въобще.

Но новите пари не достигат всички в икономиката по едно и също време и следователно не влияят на цените „равно и едновременно“. Като типично правило, рано получилите парите се облагодетелстват за сметка на тези до които парите достигат по-късно. Тези, които по веригата на паричното разпределение са най-близо до производителя на пари (централната банка) винаги печелят. Това са обикновено банките и другите участници на финансовия пазар.

Те могат да харчат новите пари преди те да са се разпространили из икономиката и да се повишили цените на широкия набор стоки .

В настоящия етап на кредитен мега цикъл, допълнителните пари помагат на банките да финансират надценени активи и да трупат лоши кредити в балансите си. Редица „балони“, които типично са резултат от монетарната експанзия, по този начин се поддържат и даже се напомпват допълнително. Пазарните сили, които биха коригирали цените, реалоцирали активите и върнали икономиката към баланс, по този начин са отслабени или увредени тотално.

Нещо повече, „хлабавата“ монетарна политика може да доведе до икономическа активност, при която се окуражава някой да поеме още заеми, да вземе повече дългове. Механизмите, по които „лесните пари“ водят до повече растеж на БВП са удължаването на балансите на банките и като цяло по-голямо поемане на рискове. Ние сме в настоящата каша точно защото се водеше подобна стимулативна политика – от десетилетия. Това е което доведе до банковата и дълговата криза. В момента властите се борят с кризата с дълговете, като окуражават трупането на още повече дългове. Те се борят с банковата криза, като окуражават банките да поемат повече риск. Не понижаваш лихвите и не предприемаш QE, ако реалистично очакваш банките да намалят задлъжнялостта си и да оправят балансите си.

В този контекст, намирам за изключително странно, че някои икономисти призозават за още по-смела интервенция от ЕЦБ, като по-значимо понижение на лихвата, още едно LTRO (б.р – Операция по дългосрочно рефинансиране, т.е осигуряване на евтини и достъпни кредити за банките) или ангажимент за покупка на държавни ценни книжа, които да върнат доверието. Тези експерти наистина ли вярват, че хората ще се чувстват по-уверени, ако разчекнатите от дългове банки станат още по-големи с помощта на печатарските машини?

Дали несигурноста за правителствените дългове ще спре да я има, ако централните банки обещаят да подкрепят въпросните правителства с реално неограничено печатане и покупки на дълг, като по този начин помагат на правителствата да поддържат дефицити? Дали това ще бъде отчетено от хората като решение или като политическо удобно отлагане на Деня на страшния съд?

Това, което предизвиква загубата на доверие е следното: хората не искат повече нещо, което може и трябва да се финансира доброволно и частно, да се крепи само и единствено от интервенциите на централните банки. Те не знаят вече цените на активите и устойчивите нива на лихвите, защото всичко е мащабно изкривено от ред действия на централните банки. Печатането на още пари няма да направи никой по-уверен.

Нежелани последствия

Хлабавата монетарна политика е форма на пазарна интервенция, и като всяка друга форма на пазарна интервенция, тя създава ред нежелани последствия, много от които са трудно идентифицируеми и още по-трудно остойностими, но въпреки това са реални. Моят колега от Кобдън сентър, Гордън Кър, дава добър пример, по време на скорошна дискусия.

В супермаркети в Лондон има тенденция за замяна на персонала на касите, с автомати, на които се самообслужваш – сам си сканираш покупките и обработваш разплащането. Това е пореден инцидент на замяна на човека с машини. Може да разглеждаме това като признак на времето в което живеем, последица от технологичния прогрес, и следователно неизбежно.

Но подобно нещо, във всеки случай, е не само въпрос на изпълнима технология. То е резултат от икономическа калкулация от предприемача, в този случай собственика и мениджъра на супермаркетите. Разходите за машините, капиталовата инвестиция и лихвите, плюс потенциалните загуби от погрешното манипулиране от някой от клиентите или дори кражба заради намаления контрол, ще трябва да се гледат от гледна точка на това колко повече би спечелил, в сравнение с назначаването на персонал.

В модерна Великобритания, тази калкулация изглежда е в полза на машините, но дали и на свободния пазар ще е така? Краткият отговор е, че не знаем. Но в момента знаем, че персонала на касите и машините не се конкурират на свободния пазар. Сред десетките регулации за социалните придобивки, минималните работни заплати, социалното осигуряване, майчинството, че и бащинството, здравното осигуряване и всевъзможни други правила за „защита на работника“, правителството повиши разходите за назначаване на хора, докато в същото време страната поддържа монетарна политика на супер ниски лихви, а обилните средства правят капитала евтин. Погледнато и от двата ъгъла – работникът е изтикан от пазара. Законодателството за защитата му прави работата му скъпа, опитите да се направи кредитът евтин прави инвестициите в капитал много по-лесна опция.

Не ме разбирайте погрешно: Високият ни стандарт на живот е резултат от високо съотношение на продуктивния капитал на (един) работник. Ако искаме допълнително да повишим жизнения си стандарт, трябва да увеличаваме съотношението допълнително. Това е единственият начин, който знаем да повишаваме човешката продуктивност.

Но има правилен и грешен начин да се направи. Правилният е да се пести, да се заделят реални ресурси на страна, да се пренасочват реални ресурси от формите им на употреба в момента – потребление, към това да станат капитал за бъдещи инвестиции.

Това колко ще инвестираме не трябва да е резултат от решения на бюрократи в централната банка и техните монетарни манипулации, а резултат от доброволни решения за спестяване. Това може действително да доведе до по-ниски „скоростни лимити“ за капиталови инвестиции, но подобни ниски лимити биха били напълно оправдани.

Произтичащата от това капиталва структура би била много по-стабилна и устойчива, докато инвестициите, които се финансират с печатането на хартиени пари не са подкрепени от доброволно спестяване и водят до капиталови дислокации и са основна причина за наличието на цикъл бум-банкрут.

Очевидната нужда на огромна част от настоящата капиталова структура от нулеви лихви и допълнителни дози монетарни стимули просто подсказва, че хлабавата монетарна политика вече е създала тежки дислокации. Колко още искаме от това? Колко дълго може да живее системата така?

Това, което казвам тук е следното: или е наивно, или знак на невероятно високомерие да вярваш, че централните банкери могат да предвидят безбройните последствия, които тяхната монетарна политика може да има. Да се твърди, че тя е в публичен интерес, е най-меко казано некоректно. Тук става дума за финансова бюрокрация, която е загубила връзка с комплексността на икономическата реалност, но си е изкопала толкова дълбока дупка, че всяко самомотивирано измъкване от нея е изключено.

Както казва моят приятел Тим Евънс, системата се самоматира, както го направиха и „масовите икономисти“ и политическата бюрокрация. Техните политически ходове се провалят, но те не могат да намерят алтернатива, която да е пълна, за да спре монетарната интервенция и печатане на пари, и най-накрая да доведе до това пазарът да ликвидира нещо, което така или иначе е неустойчиво.

Това би пренаредило цените на активите към икономическата реалност и ще вкара стойностните активи в ръцете на предприемачите, а не да бъдат финансирани при нереалистични счетоводни стойности, при каквито са в момента по балансите на банките. Дали не мислят по тази алтернатива, но да не смеят да я предприемат? Не съм сигурен. Страхувам се, че дори няма да опитат да посегнат към нея.

ЕЦБ ще понижи ли лихвата отново? Дали ще купува облигации чрез фонда си, използвайки печатарските преси? Да и да отново. Естествено, че ще. Само им дайте време. Ще реши ли това проблемите? Естествено, че не.

Ще видим още кръгове на QE, още понижения на лихвата, там където това е възможно, и допълнително нарастване на балансите на централните банки.

Пенсионните фондове и застрахователните компании ще бъдат принудени от регулаторите да държат такива активи, каквито държавата иска от тях (как мислите, дали ДЦК?), а връщането на капиталовия контрол изглежда направо сигурно.

Не забравяйте, токсичният микс от упоритост и отчаяние са в основата на днешната политика. Добре е да сме подготвени за всичко друго, но не и разумни решения.

Сега като се замисля, заглавието на есето ми е грешно. Централните банки стигнаха края на конвенционалния път, но ще продължат с политиката си и отвъд него.

Това ще свърши зле.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход