Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Жертвите на жилищната мафия

Публикувано от Продавач 
НАЧИНИ НА КРАДЕНЕ
19-09-2012 - 11:01:13
Крадците на имоти работят през:
- такситата - чрез подвеждащи откровенни разговори, като се представят за майстори по ремонти на жилища, също много от тях си набелязват жертвата и я преследват, ако Ви направи впечетление около Вас има едни и същи таксита с едни и същи регитрационни номера и само те кръжат около вас по цял ден. например GREEN TAXI и един от тях е биш кмет на район кара кола с № СА 7301 СС. Прави ли Ви впечатление, че си обикалят София празни, че не взимат клиенти поради много причини - извикан съм на адрес, прибирам се, за толкова малко разстояние, от улицата почти не вземат, а предпочитат домашни повиквания или закарване до домашен адрес;
- обявяване на конкурси за свободни работни места - събират данни, и информация, правят психологически портрет и след това работата по кражбата се възлага на съответните лица на неодобрените или за кратко назначени лица;
- куриерски фирми - не се учудвайте, ако след като сте повикали на адрес куриер FEDEX - Ви отмъкнат по странен начин имота, тези фирми са възрзани с Агенции за отдаване под наем на недвижими имоти и обикновенно зад тях стой евреин;
- Друг начин е контрабандните пари от невнесен акциз, мита и други държавни налози да се наливат в нотариуси, които да крадат по различини поводи имоти на познати на тези алчни бизнесменченца произхождащи обикновенно от селата, разполоени в нашите планини
- крадците често рекетират нашите шефове с нас, с наште имоти, с наште деца или им правят атентати - палежи, чупене на важни инфраструктури, и рекет поправките да се правят от определени цървули;
- ако си бед деца - ти крадът имота, ако имаш деца - те - децата не са заслужили имота да си купят;
Да работиш днес си е самоубийство, все търсят работници, ама без стабилни заплати, без бонуси, бед придобивки, без почивки, без болнични, и накрая без НИЩО ТВОЕ......
Схемите, по които действат са в зависимост от това бачкатора на какво кълве и как го подведат и да завъртят нещата.......
Re: Жертвите на жилищната мафия
19-09-2012 - 22:29:31
Алооо, Здравната каса, вижте си там безплатните лекарства, че народа много изкука..............
Re: Жертвите на жилищната мафия
31-10-2012 - 12:27:13
avatar
Адвокатка влиза в затвора за имотни измами

Клиентите на столичната адвокатка Силвия Спасова вече могат да й пишат или да я посетят на адрес град Сливен, кв. "Индустриален", ПК 8800. Там се намира единственият у нас женски затвор.

Комбинативната дама е сключила споразумение с прокуратурата в края на септември тази година и е признала вината си за това, че е ръководила престъпна група за имотни измами. Специализираният наказателен съд я праща за 3 години зад решетките. Колегата й помагач Никола Милушев се е отървал по-леко, защото е осъден на година и шест месеца условно.

Друг от измамниците, работили под ръководството на Спасова - Борислав Петров, не здържа на напрежението и умира преди края на делото.

Всъщност Слвия Спасова е в Сливенския затвор още от март тази година, защото е осъдена по друго дело за имотни измами. По него е решено, че ще лежи 5 години, а 3-те години от присъдата й в Специализирания наказателен съд се препокрива със старата.
Една от помощничките й - Антоанета Нотева, е първата, която сключва споразумение и се признава за виновна като част от банда за имотни измами. Тя вече е излежала присъдата си, за разлика от Силвия Спасова. Нотева била още по-брутална в действията си, защото измамила собствения си баща, както и негови приятели.

Спасова и подчинените й бяха арестувани през 2009 година и обвинени в присвояване на десетки апетитни имоти с фалшиви документи. Бандата е сред най-мащабните у нас в последните години, които придобиват жилища, сгради и терени в цялата страна с фалшиви документи, а после ги продават. Пострадали са както обикновени пенсионери, така и мощни бизнесмени и чужденци.

Схемата, по която работи бандата, предвождана от 44-годишната адвокатка, е разкрита през август 2009-а, 3 години преди последната й присъда.

Освен помагачите й, които до един са висшисти, Спасова ползвала услугите на банда роми. Тяхната задача е да обикалят имоти и да проучват дали са обитаеми и кой живее в тях. Циганите получавали скромно заплащане за информацията, която носили на Спасова. В някои от случаите, когато жилището е на възрастен човек, един от хората на Спасова отива при него, печели доверието му и снима личната му карта. След това се подготвят документите за продажба и сделката се изповядва в доверена кантора. Освен това групата поддържала тесни контакти в Софийския нотариат, откъдето се сдобивала с преписи за актове на собственост за жилища.

При разследването ченгета от Икономическа полиция установяват, че бандата на Спасова има цял списък с имоти, които иска да заграби. Един от тях се намира в центъра на София и е на бащата на известен бизнесмен.

Пълномощното за тази сделка е било заверено от помощничка в кантората на Искра Фидосова в Монтана. Дамата е разпитана по делото като свидетел и допринася за присъдите на имотните измамници. Пред нея били представени фалшива лична карта на бащата на бизнесмена с личните му данни, но със снимката на човек от групата на Спасова. Снабдили се и с данъчни оценки, скици на сградата.

Купувачи за ценния имот обаче не били намерени и измамата за евентуалния кандидат-собственик била предотвратена навреме.

За бушони по веригата като пълномощници и собственици Силвия Спасова ползвала роми, които така и не разбрали колко са имотни по документи. За тези измами Силвия Спасова е осъдена на 3 години затвор, а помагачът й Никола Милушев - условно. По време на разследването той се опитва да се изкара и психично болен, но номерът му не минава. Оказва се, че може да носи наказателна отговорност, но и добре разбира в какво е обвинен. Той също сключва споразумение с прокуратурата, като се съгласява да го осъдят на година условно като помагач на Спасова.

След като са арестувани през 2009 година, Спасова и помагачите й са пуснати от ареста с мерки за неотклонение "Парична гаранция". По това време срещу адвокатката тече друго дело в Районния съд в София, по което ще получи 5 години присъда.

Докато е на свобода, тя продължава да върши измами, но е следена изкъсо. От старите дела продължават да изскачат още далавери, този път с магазини на централния столичен булевард "Витоша". Един от тях е собственост на богат евреин, който е починал. Спасова проучила имота и собственика, фалшифицирала удостоверение за наследници и посочила име на свое подставено лице.

Според фалшивите документи завещанието е направено през 40-те години, а протоколът от това е от 2002 година. Още тогава сделката е разследвана, но подставеното лице завежда граждански искове срещу общината, която стопанисва сградата, и печели. После продава магазините на добросъвестни купувачи, а голяма част от парите отиват при Силвия Спасова. Междувременно бушонът пълномощник умира, както и съратникът й на по делото в Специализирания наказателен съд Борислав Петров. По делото за магазините на "Витошка" Спасова също е пусната от ареста, но не задълго.

През септември миналата година отново е арестувана. Разследването тръгва от апартамент в софийски квартал. Спасова проучва, че собственичка на апартамент в "Младост" е починала и издирва наследниците му.

Оказва се, че брат й е единственият й близък, но той живее в Русия. Тогава тя започнала да фалшифицира документи за апартамента и дори "издала" удостоверение на свое подставено лице уж от посолството на Русия. Бушонът бил пълномощник на брата за продажбата на имота. За да продадат веднъж жилището, безработна ромка била навивана да стане купувач фиктивно, но отказала. След това я заплашили с убийство и тя подала сигнал в полицията. Така схемата на Спасова за пореден път пропада.

Още разследват "колежката" й Иванка Томова

Десетки адвокати са арестувани в последните години за имотни измами. Освен Силвия Спасова, "колежката" й Иванка Томова също е арестувана през май 2011 година. Тя работила като адвокат с фалшива диплома, която сама си изфабрикувала, за да ползва облагите от професията.

Първо в ареста попада мъжът й заради опит да придобие с фалшиви документи апартамент на възрастна жена в "Люлин". Три месеца след това е арестувана и жена му, действащият тогава с диплома менте адвокат Иванка Томова.

Разследването е установило, че те заедно с помагача си Атанас Колев са фалшифицирали документи, а после продали апартаменти в идеалния център на София. От май 2011-а до октомври същата година Иванка Томова остава в следствения арест. През този месец е уважена молбата й да я пуснат на свобода. Днес тя е навън срещу 20 хиляди лева гаранция, а съучастникът й Атанас Колев все още е зад решетките.

По разследването срещу Томова още няма обвинителен акт поради огромния обем от документи, които са иззети по време на обиските.

Източник: вестник 24 часа

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Жертвите на жилищната мафия
30-12-2012 - 20:30:13
Мммм дам, изглежда че за всички злини са виновни таксиметровите шофьори... :)
Re: Жертвите на жилищната мафия
21-12-2013 - 20:23:28
avatar
Измамник и санитарка пробват да откраднат имоти за 250 000 лв. от починала в "Пирогов"

Нова схема за кражба на имоти на възрастни хора без наследници, починали в болниците, изскочи от дело за присвояване на вещи от умряла в "Пирогов" българка с македонски корени. Издъхналата Тинка Душкова нямала семейство у нас, но докато пристигнат по-далечните роднини от Македония, имотен измамник опитал да заграби от нея апартамент в кв. "Люлин", имоти в Благоевградско, в Гърция и Македония, както и банкова сметка със 70 хил. лв., разказват близките на починалата, които ще дават показания в съдебната зала през февруари 2014 г.


За да открадне с измама имуществото на Тинка, мошеникът Георги Стефанов се свързал със санитарката в "Пирогов" Пенка Николова и я пратил да вземе документи и ценности на мъртвата от болницата, като се представи за далечна роднина. В "Пирогов" не поискали на Николова документ за наследник, а само срещу лична карта дали на Пенка златни накити, пари, ключове от апартамент и лични документи на починалата. В същото време приятелка и съседка на жената случайно разбрала за злоупотребата и успяла да реагира бързо като "вдига на крак" "Пирогов" и хванала измамниците неподготвени.

Така под заплаха от арест те върнали личната карта, като я подхвърлили пред бариера на болницата и се предотвратила кражбата на апартамента . За да не се самонастани някой в жилището в блок 722 на кв. "Люлин", съседи и полиция разбиват ключалката, защото мошениците не връщат ключовете от жилището. Златните ценности на Тинка са подменени и върнати много по-късно в полицията чак когато е заведено дело.

В момента в Софийския районен съд подсъдима за незаконно взетите вещи в края на 2008 година е само санитарката Пенка Николова, а измамникът Георги Стефанов, който щял да открадне имоти за около 1/4 милион лева, е само свидетел по делото. Разследване на "24 часа" показа, че за последните 15 г. завършилият основно образование мъж е направил над 40 сделки с имоти в столицата, разследван е за 10 имотни афери, но въпреки това не е бил привлечен като обвиняем и не е разследван за аферата в "Пирогов.

"Убедена съм, че по тази схема има десетки обрани след смъртта им възрастни хора без роднини, които са починали в болниците, но не е имало кой да се поинтересува какво се случва с имотите и делата им. Най-лошото е, че тези измами с мъртви хора стават явно с участието на служители в различните болници. В случая с Тинка аз отидох веднага в "Пирогов" и изрично предупредих работещите там в никакъв случай да не дават документи и вещи на някого.

Обясних им, че ще се свържа с роднините в Македония. И представете си, въпреки това няма и 24 часа по-късно всички ценности на Тинка, включително и ключовете от дома , бяха в ръцете на бандитите", разказва Иванка Кунева, която е експерт в софийската здравна каса и е свидетел по делото. Тя е жената, благодарение на която в този случай измамата е предотвратена.

Зам.-директорът на “Пирогов” д-р Стоян Сопотенски обясни, че при тях това е единственият регистриран подобен случай, за който е имало и разследване. Близки на Душкова и полицаи обаче разказват, че тези измами по болниците са много, но често изобщо не се разбира за тях, защото няма роднини на починалите, които да подадат сигнал, че е извършено престъпление. По данни на МВР в момента измамите с имоти на починали без наследници се правели най-много, защото останалите възможности били спрени. Данни за такива хора се събирали от болници, социални служби и морги.

Всеки месец в най-скъпите части на София и големите градове има по 5-6 подобни случая на имотни измами, като за някой от присвоените имоти се разбира години по-късно, сочат още данни на МВР. От всяка сделка с подобно жилище или терен се прибират между 100 хил. лева и половин милион. Годишно оборотът на няколко от най-силните банди в този сектор е между 1 и 2 млн. лева, изчисляват експерти от МВР. Най-големият проблем е, че никой не обръща внимание на тези случаи и не се вземат мерки, подчертават експерти. От МВР смятат, че ако се направи регистър в общините на починалите граждани без наследници, полицаите ще могат да проверяват в кои случаи има измами.

Тарторът сключил 40 сделки с топимоти

Разследване на “24 часа” установи, че измамникът Георги Стефанов, който организирал схемата за кражба на имотите на Тинка Душкова, е учил само до 8-и клас но е истински “топимотен предприемач”. Според данните в Имотния регистър за последните 15 години 60-годишният Георги е направил над 40 сделки с имоти в столицата, сред които апартаменти в центъра на града, терени в най-скъпите райони на столицата и много жилища в кв. “Люлин”.

На запитване на “24 часа” за същия “бизнесмен” от СДВР отговориха, че той е разследван в последните 10 г. по 10 различни имотни афери, но не били събрани доказателства. Проверка на вестника откри, че по един от случаите на “кражба” на два имота още през 2000 г. Стефанов все пак е получил присъда от 5 г. затвор през декември 2011 г.

Перлата в короната от сделки на измамника са апартамент на ул. “Оборище 1А” и терен в район “Витоша” близо до Киноцентъра. Тези два имота Стефанов заедно със съучастника си Траян Йорданов успява да открадне от двама психично болни пенсионери. 11 години след прехвърлянето на двата топимота, оценявани на над 300 хиляди лева, Стефанов и Йорданов са осъдени само за измамата със земята до Киноцентъра.

Щом бил осъден обаче Георги се скрил и се наложило да бъде обявен за общодържавно издирване. М.г. той е арестуван и отведен в софийския затвор. Юристи изчисляват обаче, че най-много след 3 г и половина Стефанов отново ще е на свобода и ще продължи да мами, както и да харчи спечеленото от десетките имотни сделки.

Чиновници в болници и общини “продават” данни на покойници

От МВР подозират, че както в случая в “Пирогов”, така и в десетки други имотни измами в последните години информацията за покойници без наследници се дава срещу заплащане или процент от различни чиновници. “Най-често данните се “продават” от служители в болници, в общинските служби ЕСГРАО, и клиниките, където лежат безнадеждно болни с оноклогични заболявания или претърпели тежки мозъчни или сърдени удари, за които е въпрос на време, кога ще си отидат. Тези хора споделят с медицински сестри, санитари, че нямат никого, разказват какво притежават и е въпрос на морал дали тази информация ще се използва недобросъвестно”, обясняват още разследващи. В полицията се разследват и фрапиращи нарушения на общинари, които бавели вписването на смъртен акт.

Само в един от случаите починал столичанин без наследници е записан, че е издъхнал 3 г. след смъртта си. Забавянето се прави, защото по закон тези имоти се наследяват от общината. Ако обаче се забави вписването и имотите му се прехвърлят на трети лица, общината не получава нищо, разясняват експерти от МВР.

[www.imoti.net]

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Жертвите на жилищната мафия
09-06-2014 - 20:24:48
Аз да се оплача от ВИ ЕЛ къмпани и г-жа Василева, която е най-голямата измамница. Не купувайте от нея
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход