Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Жертвите на жилищната мафия

Публикувано от Продавач 
Re: Жертвите на жилищната мафия
03-02-2009 - 22:59:35
avatar
Мошеници присвояват домовете на болни или самотни хора с фалшиви документи
Баби разбойници мамят с имоти

Мошениците се разминават само с глоба от 500 до 1500 лв.

3 Февруари, 2009

Гримирани и маскирани с перуки баби и дядовци играят главната роля в зачестилите през последните месеци измами с имоти.

Преди да станат ключови фигури в отнемането на дома на неподозиращия опасността човек, възрастните хора са били подкупени от мошеници, които организират престъпната схема.

“Броят на ужилените по тази схема собственици над 60-годишна възраст от София и страната е нараснал значително през последните месеци.” Това съобщи пред “Монитор” заместник-председателят на Съюза на юристите Йосиф Герон.

“Мошениците често плащат на стари хора, за да се дегизират като даден човек. Номерът минава, тъй като по принцип възрастните хора не са лесно разпознаваеми на снимките на личните си карти. Така нотариусите вадят от раз пълномощни на измамника да се разпорежда с даден имот, а дегизираното лице се разписва като собственик, че е съгласно.”

Ужилените по тази схема са възрастни хора", обясни Герон. Според експертите един от начините, по които мошениците успяват да направят "издържано" копие на личната карта на бъдещата си жертва, е заснемане на документа, докато въпросният човек си го представя на някакво гише за услуга.

Йосиф ГеронНай-разпространени са схемите, при които измамниците придобиват дадена къща или земя с фалшиви документи. Освен с подправени лични карти често се действа и с фалшиви пълномощни от нотариуси и завещания.

"Често престъпниците крадат жилищата на жертвите си точно след тяхната смърт. Мошениците проучват предварително старите хора, дори понякога ходят на погребението, за да се огледат за наследници", обясни още зам.-председателят на Съюза на юристите Йосиф Герон. По тази схема се появяват и подправените завещания, където подписите на собственика и нотариуса и печатите са фалшиви. В повечето случаи измамниците се представят за близки приятели на жертвата, която уж няма никакви роднини.

"Мошеникът до последно се опитва да "получи въпросния имот като наследство". Ако обаче впоследствие се появи някакъв роднина на починалия човек, завещанието мистериозно изчезва", заяви Герон.

Никой няма ясна представа колко са ужилените от имотни измами хора у нас. Причината - в съдилищата няма статистика за делата, които се водят срещу мошеници.

"Проблемът е, че няма статистика за делата. Но със сигурност броят на имотните измами става все по-сериозен", коментира адвокат Йосиф Герон. Според експертите броят на откраднатите по тези схеми имоти трудно може да бъде установен, тъй като съществуват случаи, при които ужилените не се усещат до смъртта си.
Снимка: Екатерина Титова

Кризата и високите цени на имотите активизираха измамниците през последните месеци.Друг проблем са дупките в законодателството, които позволяват делата да се проточват, а измамниците да бъдат наказвани само с глоба. В момента работна група от експерти, юристи и представители на Министерството на правосъдието и няколко неправителствени организации мъдрят промени в нормативните актове по идея на Миглена Тачева.

"Ако се докаже документна измама, наказанието по сегашната уредба е лишаване от свобода до 3 години. Но в повечето случаи делата завършват с административно наказание - глоба от 500 до 1500 лв.", обясни Йосиф Геров. Според него най-лошото е, че пострадалият не участва в наказателното производство и няма процесуални права.

"Прокуратурата трябва да бъде по-активна и като констатира неистински документи, да предявява граждански иск, без да чака приключването на наказателното производство. Ако се използва тази възможност, магистратите да предявяват граждански иск за отмяна на нотариалния акт, който е съставен на база на фалшивите документи, нещата ще стават много по-бързо. Тъй като предмет на доказване ще бъде само дали документът е истински или неистински", коментира още Герон.
.
Русенец прецака израелския посланик

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

Снимка: Авторът

Юлиян Спасов стои най-вляво на подсъдимата скамейка по време на делото за една от най-перфектните имотни измами в България.

Русенецът Юлиян Спасов преди няколко години прецака бившия израелски посланик у нас Емануил Зисман, като фалшифицира нотариален акт и придоби негова наследствена собственост в централната част на града. По блестящо замислена схема в периода от 2001 до 2004 година бившият младежки син лидер в дунавския град е подменял оригинални нотариални актове на апетитни сгради с фалшиви. За подобна „реституция" Спасов е подготвял и имоти в София. В схемата е била включена и рухналата на улица „Алабин" сграда, която отне живота на две млади жени.

Случаят „Юлиян Спасов" е определян от специалистите като един от най-показателните за имотни измами в България. Русенецът влезе в съдебния летопис и с това, че срещу него бе заведено първото у нас дело за източване на еврофондове. Преписките бяха уникални и по своя мащаб. Юристите бяха изчислили, че са необходими три дни, за да бъде прочетен целият обвинителен акт, който се състоеше от 452 страници и тежеше 2,5 кг.

С фалшивата си диплома на юрист Юлиян успява да влезе на работа в русенския съд и в продължение на две години да ползва архивите му. През този период изнася оттам том с нотариални актове от 1947 година. Измъква шест от тях на предварително набелязани и проучени от него имоти и на мястото им внимателно поставя фалшиви. Така собственици на апетитните сгради в централната част на Русе стават негови родственици. Заедно с тях Юлиян прибира тлъстите наеми от настанилите се в сградите търговци. Сред ощетените е и Емануил Зисман, чията леля Лиза Хирш Асаел е „продала" през 1947 г. имота си на шивача Киро Маслинков, който е дядо на Юлиян Спасов.

Крупната имотна измама лъсва съвсем случайно. При работа по дело срещу Юлиян за използване на фалшива диплома за завършено юридическо образование разследващите се натъкват в дома му на оригинални и фалшиви документи на сгради в Русе и София. По-нататък кълбото от измами постепенно се разплита. На подсъдимата скамейка през 2007 година застават освен Юлиян Спасов и тримата му съучастници - баща му Сашо Спасов, дядо му Иван Михайлов и техният близък приятел Емил Каракашев. За измамата Юлиян получава шест години затвор, а компанията му - само условни присъди.
.
7 години не можеш да припариш до дома си
Седем години ужилените с имотна измама не могат да се доближат до апартамента си. Причината - през това време те трябва да изровят всякакви документи, за да докажат, че са реални собственици на жилището.

"Гражданските дела между реален собственик и измамник продължават между 5 и 7 години заради оспорвания. Докато траят те, пострадалият не може да използва собствеността си", обясни зам.-председателят на Съюза на юристите Йосиф Герон.

Повечето измамници винаги започват да оспорват собствеността на реалните притежатели на даден имот с цел да проточат делата. Така ужилените хора трябва да представят безброй доказателства.

"Собственикът е задължен да извади всякакви документи - нотариални актове, скици и т.н. Ако в някой от тях има разминаване, неточност или техническа грешка, тези пропуски се използват много умело за отхвърляне на претенциите на истинския собственик. Така понякога измамниците печелят делата", обясни още Герон.
.
Брокер отмъкна къщата на психично болен
Иван Първанов

Великотърновски брокер отмъкна имотите на мъж с психически проблеми. Заради извършените измами в особено голям размер след проведеното разследване в края на миналата година Иван Н. беше даден на съд. През зимата на 2007 г. брокерът се запознал с психично болния Кирил Б. от Велико Търново. След няколко разговора той успял да навие Кирил да му продаде единия етаж от къщата си заедно с гаража за смешната сума от 25 хил. лв. По-късно по време на разследването направената оценъчна експертиза установила, че реалната цена на продаденото е 69 хил. лв. След като завлякъл болния мъж, наглият брокер успял да го навие да подпише документ, с който го упълномощавал да се грижи и за още един негов имот в града - идеална част от дворно място с къща и гараж. С този документ измамникът продал имота на трето лице за 4524 лв. при реална пазарна цена от 34 320 лв.
.
В Добрич използват мними свидетели

Ива Димитрова

В Добрич измамниците въртят далавери със земя. В най-големия град на Добруджа вече има осъдени за такива престъпления. Окръжният съд в града определи пробация за 49-годишния Кирил Йорданов и 50-годишния Николай Стоянов. Йорданов се снабдил с пълномощно от 33-годишната М. Г. да продаде от нейно име две дворни места и малка къща в село Добрево, като използвал фалшиви свидетели срещу 20 лева на ръка. Те потвърдили пред съда, че имотът е собственост на младата жена. Така 33-годишната прилапала и продала чужд съседен имот. В разпит пред съдия тримата "свидетели" отрекли дадените пред нотариуса показания, че познават М. Г.
.
Мафия за бързи кредити жили плевенчани

ГЕРГАНА ДИМИТРОВА

Десетки са жителите на Плевен, които през последните месеци са станали жертви на измами с недвижими имоти.

Срещу моментален заем те подписват нов нотариален акт, с който, без да знаят, превръщат кредитора в собственик на жилището си.

В Плевен далаверите с отнемането на жилища се правят от несъществуващи лихварски организации, а фрапиращото е, че някои от тях дори неразполагат с офис и телефон. Масово „кредиторите" работят самостоятелно, от дома си, а когато някои клиент позвъни, те го убеждават в бързия и лесен достъп до пари. Сумите, които се дават на „шараните", варират от 1000 до 10 000 лв., а измамата работи, защото лихварите спекулират с факта, че парите са нужни на хората веднага и в брой. Така вместо да разчитат на тежките и тромави бюрократични процедури в банките, които отнемат време, изпадналите във финансов колапс наивници попадат в ръцете на „частните" кредитори.

Тогава лихварят учтиво обяснява на наивника, че ще отпусне необходимия заем, но срещу обезпечение. След това „кредиторът", за да оформи документите за заема, предлага на потърпевшия да подпише формален нотариален акт. Самозваните заемодатели поръчват на жертвите си да заявят пред нотариуса, че вече са получили парите, за да може сделката да стане. Пред нотариус се прави прехвърляне на недвижимия имот, а после наивниците губят собствеността си. Лихварят отива и си вади изпълнителен лист на базата на вече законен документ.

"Най-големият проблем е, че жертвата вече е поставила подписа си под нотариален документ", обясниха пред "Монитор" схемата юристи, които се занимават с проблемите на измамените.

Един от потърпевшите, 66-годишният Г.Т. преди два-три месеца останал без жилище заради 3000 лв. заем. Той решил да позвъни на обява, на която бил посочен телефон за „бърз кредит". Човекът се обадил, защото се нуждаел от парите, тъй като щял да остане без парно отопление, а от ТЕЦ-Плевен щели да го осъдят за неплатени сметки. Така, месец след като взел парите от мнимия кредитор, мъжът се оказал на улицата.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Жертвите на жилищната мафия
06-02-2009 - 16:47:14
Тука май действа системата copy -> paste Мисля, че това може да се намери навсякъде като информация. Добре е, че някой е решил да го пейст-ва тук. Няма лошо. Аз лично не бих коментирал каквото и да е. С много измами съм се сблъсквал лично аз при работата си. Но не бих споделил именно заради постовете от рода на "как да прескочим брокерите". Прескачайте и успех при прескоците ;)
Ако даден клиент се е доверил на агенцията ни, бих направил всичко възможно да го предпазя от всякакви измами. А повярвайте ми те са много. Ако някой си мисли, че измамниците са "кухи лейки" много се лъже. Толкова изкустни са станали в измамите, че просто изумявам. Много ми харесва когато съм хванал някаква измама при сделка с мои клиенти репликата на псевдо-продавача... "При тебе не мина брато, но другаде ще мине". B)-
Re: Жертвите на жилищната мафия
13-03-2009 - 10:45:13
avatar
ОМАГЬОСАН КРЪГ ОТ НОТАРИУСИ ФАЛШИФИЦИРА СДЕЛКА ЗА ИМОТ

• Докато правосъдното министерство разследва софийския нотариус Емануил Каракашев, жертвите ми лавинообразно се увеличават.

Софиянка е лишена от къщата, двора и заведението си с подпис на скандалния Емануил Каракашев под фалшивата сделка. Русенският нотариус Петя Трендафилова заверява фалшивото пълномощно.

Случаите с фалшивите покупко-продажби на имоти и терени с подписа на нашумелия софийски нотариус Емануил Каракашев никнат като гъби. Антония Недева от София е поредната жертва на мнима сделка, заверена нотариално от скандалния Каракашев, с нейното дворно място с кафене и къща, продадени чрез фалшиво пълномощно на Красимир Стефанов Пейчев през май 2008 г. Четири години преди Недева да бъде лишена от имота си, Каракашев е бил нотариус и на сделката, при която Антония купува същия имот от вече покойната си леля Славка Георгиева. Момичето четвърти месец обикаля инстанции, събира документи, иска извършване на експертизи, води дела и се опитва да възвърне имота си. Това разказа потърпевшата от измамната сделка, сключена с подписа на нотариуса Емануил Каракашев, пред Bulgaria News.
„Покойната ми леля нямаше деца и ми продаде къщата и двора си две години преди да почине. Никога не съм имала намерение да ги продавам, нито пък съм изпадала във финансово затруднение, за да се опитвам да спечеля пари от този имот”, категорична е Антония. Тя до ден днешен не може да повярва, че някой е в състояние да прояви невероятната наглост да фалшифицира подписа й върху пълномощно, уж дадено от нея на съвършено непознато момиче, и чрез него да извърши кражба на собствеността й, продавайки я на също непознатия за Антония мъж, който се опитва да я изсели от къщата й и да се настани там.

Драмата на Антония Недева започва на 11 декември 2008 г.,

когато наемателите на барчето, което се намира в двора на къщата, й се обажда по телефона, за да й съобщи, че съдия изпълнител е дошъл да изхвърли всички външни според новия нотариален акт за собственост лица и да настани новия собственик на имота Красимир Пейчев. В първия момент Антония не може да разбере за какво става дума и защо наемателите й (и на барчето, и на къщата) трябва да напуснат при положение, че е сключила договори с тях съответно преди един и преди четири месеца. Часове по-късно установява истината на място – имотът вече не е неин, тъй като тя го е продала чрез пълномощно, подписано от нея на Славея Валентинова Терзиева-Георгиева. „Не познавам тази жена, никога не съм я виждала, както и не познавам въпросния Красимир Пейчев. Кажете ми, защо трябва да давам пълномощно на някого да ми продаде имота, при положение, че съм млад, здрав и прав човек, който може сам да се оправя с проблемите си?”, задава риторични въпроси Антония.
Подозренията й, че е въвлечена в някаква организирана измама и кражба, се потвърждават окончателно след като се сдобива с

въпросното пълномощно.

Оказва се, че 30-годишната Антония е упълномощила 23-годишната Славея да продаде точно този неин имот заедно с цялостното му обзавеждане „при цени и условия, каквито уговори и прецени”, „да получава всякакъв вид документи” и куп други права, включително и да „преупълномощава трети лица с дадените по-горе права”. И дори вече го е продала срещу 51 000 евро. Любопитният избор на Антония да упълномощи трето лице за разпореждане с имота й не свършва дотук. Оказва се, че и упълномощаващото и упълномощеното лица, които са от София, и се канят да продават имот, който също се намира в София, са отишли да подпишат пълномощното си при нотариус в Русе. Това е станало на 22 април 2008 г. – 15 дни преди продажбата на имота, пред нотариуса от русенския районен съд Петя Трендафилова.
Трендафилова много ясно си спомня случая на Антония. Пред Bulgaria News тя заяви, че не се е изненадала, че двете софиянки са се явили за заверка на пълномощно в дунавския град, тъй като такива случаи не били прецедент. „Може едната от тях временно да живее в Русе”, обясни нотариусът. „Направи ми впечатление, че имената им не съвпадат”, допълни Трендафилова, визирайки бащините и фамилните имена на Антония и Славея, но не се впуснала да уточнява нищо. Дори и това защо Антония упълномощава едно толкова младо момиче да се разпорежда с имота му и да прави сделки с него. Автентичността на личните карти, представени от Антония и Славея, не усъмнили русенския нотариус, тъй като „не е експерт в тази област”. Трендафилова дори не се учудила и от това, че Недева и Терзиева-Георгиева се появили при нея с готов документ. Пълномощното било написано предварително, а срокът му на действие – „безсрочен”. „Върша си работата много стриктно, както повелява закона”, отсече в края на разговора ни Трендафилова и заплаши, че ако по този случай се появи дори и една дума в някоя медия, ще ни съди.
Антония Недева доказва документално, че

на 22 април 2008 г. не е била в Русе,

а в София и е изпълнявала служебните си задължения. Това личи от бележката за изплащане на възнаграждения, издадена й от Националната художествена академия в София, където по часове е описано присъствието й в ателието на студентите като модел. На 22 април 2008 г. Антония е позирала на художниците четвъртокурсници и петокурсници от 9.00 часа до 18.00 часа. Бележката за присъствието й в ателието няма как да бъде формална, защото моделите, които художниците рисуват не могат да се подменят. Т.е. няма как да се разпишеш сутринта, че си в ателието и да изчезнеш, тъй като художниците рисуват един и същ модел в течение на дни.
След като се сблъсква с очевидната фалшификация на сделката със собствения си имот и се запознава с Красимир Пейчев, на когото го е продала, Антония се втурва да изяснява случая. Първото, което открива, е, че нотариалната сделка за продажбата на къщата, заведението и двора й е извършена в грубо нарушение на закона без скица на имота. Въоръжена с нотариалният акт по продажбата, която не е извършила, Антония проверява в Службата по вписванията какви други имоти притежава въпросният Пейчев, използвайки личните му данни от документа. И открива странно съвпадение. Същият Пейчев, който според Антония е от ромски произход, на 17 март 2008 г. е станал собственик на имота на 65-годишната Стефанка Йончева Енчева от София – апартамент в „Дианабат”, който купил срещу 40 000 лева. Продажбата също е извършена чрез пълномощно на името на Стефан Павлов Лазаров, заверено нотариално в Русе

при същия нотариус №220 на русенския съд Петя Трендафилова.

Антония издирва Стефанка Енчева и разбира, че жената е с психиатрични проблеми. Това е навежда на мисълта моментално да се освидетелства в Областния диспансер за психични заболявания в София, за да удостовери, че е здрава и да не позволи да се спекулира с физическото й състояние пред съда, тъй като веднага завежда дело за откраднатото си имущество. Софийски градски съд спира действията на съдия-изпълнителя чрез обезпечителна заповед. Красимир Пейчев ги оспорва също съдебно и продължава да се чувства законен собственик, тъй като първо се опитва да прибира парите от наемателите на Антония, а после – и да настани други хора на тяхно място. На този етап обаче си остава загадка какви доходи декларира този гражданин и какви данъци плаща при положение, че в нотариалните актове и за двете продажби ясно е записано, че сумите са изплатени на продавачите. Но докато съдебните инстанции изясняват подробностите, Антония тръгва по мъките на съдебните инстанции, за да обори фалшивата сделка за собствеността си.
В цялата поредица от съвпадения и несъответствия на фактите по случая на Антония Недева има само едно

чисто като сълза звено – нотариусът Емануил Каракашев.

Човекът, изповядал продажбата на оспорвания имот. Пред него се е явила упълномощената Славея с редовно пълномощно и редовният купувач Красимир Пейчев. Всичко е в реда на нещата и перфектно изпипано. Дори може да се окаже, че подписът на Антония под пълномощното, което е дала, е истински. И това е най-голямото притеснение на потърпевшата.
„Не е изключено този подпис наистина да е мой. Много добре си спомням, че когато с леля ми оформяхме продажбата на къщата, подписвахме страшно много документи. В началото Каракашев ни даваше всеки документ първо да се подпише от едната, после – от друга. Но след малко събра всички документи накуп, каза, че много бърза и започна да отлиства само ъгълчетата им и да ни казва: подпиши тук, подпиши тук… И всичко приключи. Не е изключено тогава да съм подписала това пълномощно на човек, когото не съм виждала в живота си, за продажбата на имот, който никога не съм искала да продавам, най-малкото защото печеля от него”, сподели Антония Недева пред Bulgaria News.
„В този случай става дума за документна измама. Важно е да се установи кой е издал фалшивото пълномощно. Явно става дума за нотариуса в Русе и тя ще трябва да обяснява как е станало това”, коментира пред Bulgaria News адвокатът на Антония Недева – Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи. Той е убеден, че ще спаси имота на клиентката си, защото фактите доказват фалшификацията на сделката. Но уточнява, че такива дела се точат много дълго. И все пак случая на Антония се очертава един омагьосан кръг от нотариуси – продажбата на къщата, заведението и двора й започва от софийския нотариус Емануил Каракашев, минава през русенския нотариус Петя Трендафилова и завършва отново при софийския нотариус Емануил Каракашев. Там завършиха и сделката с 14 декара в столичния квартал „Стрелбище”, за която столичният кмет Бойко Борисов стресира цялата общественост, обявявайки, че подписът му е фалшифициран. Досега такава наглост не си бе позволявал никой спрямо нито един властови фактор. Министърът на правосъдието Меглена Тачева поиска дисциплинарна проверка на Каракашев. А огласяването на името на неизвестния до този момент на широката общественост нотариус насърчи и други негови жертви да проговорят в медиите. „Обвинението срещу мен няма как да се докаже. Ако аз не потвърдя, свидетели няма”, възкликна тържествуващо пред „Труд” Каракашев по повод жалби на измамени от него граждани.
Но докато проверките, жалбите и съдебните дела текат, кантората на Каракашев продължава да работи усърдно. Опитите на Bulgaria News да установи контакт с вече всеизвестния, макар и скандално нотариус, удариха на камък. Следствените органи обаче би трябвало да са по-изобретателни в търсенето на достъп и обяснения до него.

[www.bulgaria-news.bg]Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Жертвите на жилищната мафия
15-03-2009 - 02:40:01
е тая като е подписвала пълномощни без да внимава какво подписва сега кои и е виновен
Re: Жертвите на жилищната мафия
15-03-2009 - 13:44:43
nradev11 Написал:
-------------------------------------------------------
> е тая като е подписвала пълномощни без да внимава
> какво подписва сега кои и е виновен

Е, "тая" никога не е делегирала представителна власт и не е упълномощавала никого да се разпорежда с който и да е неин собствен имот на каквато и да е цена.

За казуса- не е изолиран, напоследък станаха доста често срещан правен спор... Нещо повече- еволюират, ако ли преди се ползваха неистински пълномощни, сега вече по сделките продавача удостоверява самоличността си с неистинки документи за самоличност... Кризата, какво ли не прави. Но, това не е от кризата, според мен.
А колко хора все още не са открили, че вече не са собственици на имота.... не ми се коментира.
............................................
[www.save-darina.org]
Мъдрият се учи да може, умният - да знае. Само на глупака всичко му е ясно.
Re: Жертвите на жилищната мафия
16-03-2009 - 18:16:20
Тя самата казва че е подписвала документи без да гледа какви са.
Re: Жертвите на жилищната мафия
16-03-2009 - 18:45:42
Би ли ми цитирал точно този израз, който подкрепя тезата ти? :)

............................................
[www.save-darina.org]
Мъдрият се учи да може, умният - да знае. Само на глупака всичко му е ясно.
Re: Жертвите на жилищната мафия
16-03-2009 - 19:15:48
Poli_2 Написал:
-------------------------------------------------------
> Би ли ми цитирал точно този израз, който подкрепя
> тезата ти?
>
>


Не е изключено тогава да съм подписала това пълномощно на човек, когото не съм виждала в живота си, за продажбата на имот, който никога не съм искала да продавам, най-малкото защото печеля от него”, сподели Антония Недева пред Bulgaria News.
Re: Жертвите на жилищната мафия
16-03-2009 - 19:35:13
*drink1*

............................................
[www.save-darina.org]
Мъдрият се учи да може, умният - да знае. Само на глупака всичко му е ясно.
Re: Жертвите на жилищната мафия
23-07-2009 - 21:24:05
avatar
Мошеници разпродадоха село

Може ли да купиш имот заедно с живите стопани в него и с животните в двора? В шуменското село Красен дол, община Никола Козлево, това става, и то законно. Номерът е да си набележиш селце със затихващи функции, а в Делиормана след “голямата екскурзия” такива има много. Намираш там някой по-разтропан в селото, който срещу няколко хилядарки е склонен да превъзмогне скрупулите си пред закона. Той пък се спазарява с трима поизгладнели и ги води при нотариус, където те се кълнат, че да, ти от 10 г. стопанисваш въпросния имот, живееш в него и му плащаш данъците. С две бележки от общината и областната управа лесно се доказва, че имотът не е общински, нито държавен. Тогава нотариусът ти издава т. нар. констативен нотариален акт или “нотариален акт върху недвижим имот, придобит по давност”. И ето те собственик.

Тъй като чака и купувач, който всъщност е организатор и “спонсор” на цялата операция, след седмица, а може още същия ден, имотът минава в трети ръце. Продаваш го, обикновено 2-3 хил. лв. под данъчната оценка, и си вземаш “хонорар” за услугата. Така купувачът - зад гърба на собствениците или наследниците, се сдобива с имот на безценица. После може да го продаде на чужденци и да спечели тройно и четворно. Може и да го заложи като ипотека в банка.

Такава схема нищи в момента шуменската Икономическа полиция. Оттам съобщават, че съмненията им са за над 10 такива сделки. Толкова обаче са само жалбите. Според нотариус Петър Абаджиев в Нови пазар, в чийто район е Красен дол, аферите са към 50, но ужилените още не са се усетили. Проверките наблюдава районната прокуратура в Нови пазар.

“Доживях срама да стана на 81 г. и да ми отмъкнат къщата с мене и бабата в нея”, въздиша старият ковач Кою Недялков от Красен дол. Разбрал какво става, когато през април м. г. отишъл в Никола Козлево да си плаща данъците. “Бай Кою, вика ми служителката, че тя къщата ти е продадена - разказва той. - Някаква фирма от Варна я купила. Имало и други като мен. Вика, то половината село е продадено.” Дядото веднага се обадил на синовете си в Шумен, разтичали се и подали жалба в полицията. Отделно завели гражданско дело да си върнат имота.

От документите на бай Кою личи, че 3 дка двор с къща и стопански постройки (данъчна оценка 7572 лв.) са продадени от съселянката му, магазинерката Венета Костадинова (53 г.), която станала собственик по давност на 26 септември 2007 г. - с нотариален акт № 61 в Нови пазар. След седмица тя продала чрез пълномощник къщата на регистрираното във Варна “Саутийст дейтабанк” ЕООД. От името на фирмата-купувач се е явила Анна Майсторова (34 г.) от Варна. Имотът е продаден само за 4200 лв. В акта пише, че парите са били преведени на Костадинова по банков път преди подписването на договора.

Според системата “Дакси” единствен собственик на “Саутийст дейтабанк” е регистрираната в САЩ корпорация “Сатурния Инк”. Управител на варненското ЕООД е 29-годишната Краси Узунова. За нейната пълномощничка Анна Майсторова “Дакси” показва, че се занимава с търговия с дрехи. С брат си Велин Майсторов (38 г.) са съсобственици в строителна фирма. За него пък излиза информация, че е нотариус в Девня, има и фирма за търговия с недвижими имоти.

Също като дядо Кою “изгорял” и 70-годишният му съселянин Колю Каракашев, майстор на мебели от ракита. Той от години живее в Шумен, но от 20 г. държи в Красен дол къща с двор и две градини, в които навремето гледал ракита. През април м.г. си наумил да продаде имотите, защото вече нямал сили да се грижи за тях. Но в община Никола Козлево научил, че те вече са продадени. На същата “Саутийст дейтабанк” във Варна.

Този път обаче продавачът е жената на селския кметски наместник Марийка Живкова Стоянова (34 г.). Според нотариуса от октомври до декември 2007 г. тя е продала три парцела в Красен дол. От документи, с които “Труд” разполага, личи, че тя е посетила нотариуса на същата дата като магазинерката Венета - на 26 септември 2007 г. Може би са ползвали и един и същ транспорт до Нови пазар. Нотариалният акт е заведен под съседен номер 60. И пълномощниците в последвалата продажба са същите като при дядо Кою - Рейхан Салиев и Анна Майсторова...

“Веднага щом разбрах тая работа, отидох при кмета на селото Стоян Радев, викаме му Чаната. Неговата къща е точно срещу моята. Каза ми, че нямал представа с какво се занимава жена му. Тя пък отрече всичко и се оправда, че някой й е подправил подписа”, разказа Колю Каракашев, който също е подал жалба в полицията.
Той си спомня, че преди време кметският наместник Радев му звънил с оферта да му дадат пари за имотите, ако си оттегли жалбата. “Щом не са замесени, защо ще ми предлагат пари? Не ги ща. Ако успея да си върна имотите, сам ще си ги продам”, зарича се Каракашев. Полицаите също го съветват да не се поддава на тези уговорки.

Проблемът на бай Колю обаче е по-сложен, защото собствените му нотариални актове изгорели при пожар. Сега трябва да издири човека, от който е купил имотите, ако е жив, с него да си доказва правата. А Каракашев е с два инфаркта, инсулт и две операции и трудно се придвижва. Пред “Труд” кметският наместник Стоян Радев отрече хора от селото да са се жалвали пред него, че къщите им се продават без тяхно знание. Не знаеше и дали жена му се занимава с такава търговия.

“Нямам информация, не ме забърквайте в такива скандали”, отсече Радев. Впрочем той показваше същата незаинтересованост и преди две години, когато непълнолетната Даниела Станева от неговото село бе отвлечена от сводници и държана в плен 20 дни, преди да скочи от четвъртия етаж.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход