Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Панелните жилища

Публикувано от TZARS 
Панелните жилища
15-08-2010 - 16:44:21
avatar
Йорданка Йорданова разговаря с държавния секретар на област Берлин проф. Барбара Киселер за планираното сътрудничество между Берлин и София в разрешаването на въпроса със санирането на панелни сгради.
„В Берлин имаме богат опит със санирането на панелни блокове в източната част на града. По времето на ГДР бяха изградени 270 000 панелни сгради. След обединението на Германия разбрахме, че този вид строителство ще загуби популярност и създадохме нова концепция, която започнахме да прилагаме от 1993 г.”.
„Рецептата има три основни съставки. Първо: поддържането и енергийното модернизиране на сградите. Създадохме модели за външно саниране - на покриви, прозорци, фасади, както и за обновяване на входове, балкони и стълбища например. Въведохме и модерни отоплителни системи. Второ: облагородихме кварталите, построихме търговски центрове, университетски сгради, което помогна на хората да се чувстват добре там. И трето: погрижихме се за междублоковите пространства. Засадихме дървета, направихме градинки и паркове, детски площадки, вътрешни дворове.
Българите не се грижат за общите площи. Според Барбара Киселер голяма спънка в разрешаването на проблема с панелките в София е правният въпрос за собствеността. Докато в Германия повечето хора живеят под наем, в България преобладават собствениците на жилища. „Предполагам, че собствениците на тези жилища нямат пари, за да предприемат саниране. Мисля, че кметът на София е наясно, че за целта ще има нужда от обществени програми. Проблемът е, че всяко жилище е продадено на отделни лица, което означава, че никой не се интересува от общата собственост като покриви и стълбища. При нас всеки собственик отговаря и за общата собственост. Освен това трябва да се помисли, както направиха в Москва, дали сградите в тежко състояние да не се съборят, защото мярката е много по-икономична от санирането, което и без това в тези случаи няма да помогне”. За да има ефект от санирането, то трябва да обхваща целите комплекси, а не отделни сгради, категорична е тя. Освен това трябва да се търси решение заедно с обитателите на сградите, което да е приемливо и за тях. Градската управа трябва да бъде внимателна и с издаването на разрешителни за строеж. „Не мисля, че може да се строи върху зелени площи просто ей така, когато липсват необходимите инфраструктура и цялостна енергийна мрежа. Това не е особено отговорна постъпка”.
Re: Панелните жилища
16-08-2010 - 12:42:27
"Мисля, че кметът на София е наясно, че за целта ще има нужда от обществени програми"

Да живеят програмите. Ух как обичаме програми.. еле па ако и Гошо ги програмира smiling smiley winking smiley

Действително обаче "преобладават собствениците на жилища" това ще е сериозен проблем - пред него грабилизацията е безсилна :}
Re: Панелните жилища
25-08-2010 - 00:01:08
avatar
Темата се дублира с ето тази

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
За съжаление, не можете да отговорите на тази тема. Тя е затворена.