Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

kakvi proverki pri pokupka na apartament

Публикувано от Stoil 
kakvi proverki pri pokupka na apartament
08-06-2006 - 18:02:17
Bihte li mi kazali kakvi proverki tryabva da napravya pri pokupka na apartament ot chastno lice, kakva e procedurata, i kolko vreme otnema. Iskam da napravya vsichko vyzmojno da proverya kolkoto se moje po-dobre apartamenta da ne e veche ipotekiran, prodaden, sobstvenika da e istinski sobstvenik i t.n.
Анонимен потребител
Re: kakvi proverki pri pokupka na apartament
09-06-2006 - 08:23:02
Re: kakvi proverki pri pokupka na apartament
09-06-2006 - 10:09:24
БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА! АКО ИСКАШ ВСИЧКО ДА ТИ Е НА "6" СИ НАЕМАШ АГЕНЦИЯ ИЛИ АДВОКАТ. Та на хората това им е работата! Всеки в България смята, че може всичко- да се подстригва сам, да си поправя колата сам, да си е сам брокер и адвокат.... Държава от гений!!!!!!!!! Я се стегнете, бе хора! Така не се прави бизнес. Работиш си твоята работа, изкарваш пари, даваш ги на някой, който си работи неговата и т.н. ПАРИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРТЯТ... ИНАЧЕ .... ГЛАД! :g: :g: :g:
Re: kakvi proverki pri pokupka na apartament
09-06-2006 - 12:00:23
Не е проблем, че всеки иска сам да върши работа. Даже е добре така - стимулира тези дето предлгат услугите да ги извършват на нивоsmiling smiley. Проблемът е, че много хора искат безплатно да им се извърши услуга.
Re: kakvi proverki pri pokupka na apartament
09-06-2006 - 12:03:45
Това, че много хора заобикалят агенциите, не виждам да ги е стимулирало да работят по-добре sad smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2006-06-09 12:16 от kiko.
Re: kakvi proverki pri pokupka na apartament
09-06-2006 - 12:15:48
Представи си какво щеше да е нивота на агенциите ако всички ходеха директно при агенцияsmiling smiley
Re: kakvi proverki pri pokupka na apartament
09-06-2006 - 12:49:17
Темата за професионализма на брокерите и агенциите няма да я коментирам, защото са изписани купища постинги с много верни неща. Искам само да споделя моя опит при покупката на НИ от частно лице.
Избрах си доверен нотариус, много добър професионалист. Той ме консултира относно собствеността на имота, като направи необходимите проверки по документи и в Агенцията по вписванията, като за това не ми взе допълнителна такса. За него е предостатъчно това, което получава като хонорар при изповядване на сделката. Впечатленията ми са, че повечето свестни нотариуси постъпват по същия начин.
А колкото до проверките, ако около имота няма някакви заплетени правни и имуществени казуси, типичната проверка представлява следното: четат документа за придобиване на НИ (нотар. акт в повечето случаи), проверяват в Агенцията по вписванията по ЕГН на продавач какво се води (собственост, възбрани, ипотеки и т.н.- първо веднага устно, после подават молба за писмена справка, която следва да се приложи по партидата на сделката), гледат имота дали не е случайно придобит в условия на семейна съсобственост (в някои случаи искат документи за гражданско състояние на продавача - например ако е вдовец, разведен, неженен ...), удост. за граждански брак и дан. оценка от общината.
Съветвам те ти лично да провериш дали няма натрупани стари сметки за вода, парно, еленергия!
Желая ти успех!
камелия
Re: kakvi proverki pri pokupka na apartament
09-06-2006 - 15:38:42
Това с доверения нотариус звучи много добре,но явно отношенията ви са доста близки,за да направи всички проучвания безплатно.За хората,които отидат при нотариус и поискат такава услуга безплатно,ще остане само конфузията от отказа.Няма безплатен обяд. spinning smiley sticking its tongue out
Re: kakvi proverki pri pokupka na apartament
14-06-2006 - 11:42:03
IADOSAN Написал:
-------------------------------------------------------
> БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА! АКО ИСКАШ ВСИЧКО ДА ТИ Е НА
> "6" СИ НАЕМАШ АГЕНЦИЯ ИЛИ АДВОКАТ. Та на хората
> това им е работата! Всеки в България смята, че
> може всичко- да се подстригва сам, да си поправя
> колата сам, да си е сам брокер и адвокат....
> Държава от гений!!!!!!!!! Я се стегнете, бе хора!
> Така не се прави бизнес. Работиш си твоята работа,
> изкарваш пари, даваш ги на някой, който си работи
> неговата и т.н. ПАРИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРТЯТ...
> ИНАЧЕ .... ГЛАД!

Те после пак при нас идват smiling smiley
Писнало ми е да се съдя с недобросъвестни продавачи smiling smiley Е след 10 години ще си има жилище клиента, но до тогава продавача обжалва решения до припадък. И работа пак има!

Към питащият: Документите които трябват зависят от конкретната сделка! Ако имота е първи продавач ОК най-чист вид и документите са ясни, но ако е наследствен имота трябват допълнително такива. Трябва да се провери дали има тежести, други съсобственици, дали е в режим на СИО. То изглежда просто и лесно, но не е! Ако искате да ви е мирна главата - наемете си адвокат!

В общия случай минимума документи са:
- НА
- Данъчна оценка
- Евентуално скица
- Удостоверение за липса на тежест
- Молба до нотариус
- Проект за НА
Re: kakvi proverki pri pokupka na apartament
22-06-2006 - 09:10:01
VІ. НЕУСТОЙКИ
Чл.8. /1/ Неустойка за неизпълнение за сключване на окончателния договор от страна на ПРОДАВАЧА – 10 % от договорената стойност.
/2/ Неустойка за неизпълнение за сключване на окончателния договор от страна на КУПУВАЧИТЕ - 10 % от договорената стойност.
/3/ При забава на КУПУВАЧЪТ за внасяне на някоя от дължимите вноски по чл.3, същите дължат на ПРОДАВАЧА неустойка в размер на 1 % на ден върху размера на неплатената вноска, при положение, че ПРОДАВАЧЪТ не се е позовал на разваляне на настоящия договор на основание чл.4 от същия.
/4/ При забава на ИЗПЪЛНИТЕЛЯ на сроковете за строителството по този договор, дължи неустойка.в размер на 150 лв /сто и петдесет лв/ месечно.

VІІ. ДРУГИ УСЛОВИЯ
Чл.9. Всяка от страните запазва правото си да иска обявяването на настоящия договор за окончателен, по реда на чл.19 ал.3 от ЗЗД, чл.297 и чл.298 от ГПК.
Чл.10/1/ Всички разноски по сключването на окончателния договор, включващи държавни такси, местен данък, нотариални такси, са за сметка на КУПУВАЧЪТ-ВЪЗЛОЖИТЕЛ.
Чл.11. Превъзлагането на строителството от страна на ИЗПЪЛНИТЕЛ на трети лица – подизпълнители не освобождават същия от задълженията му по настоящия договор към КУПУВАЧА поради направения от него “лош” избор на подизпълнител.
Чл.12/1/ При настъпване на форсмажорни обстоятелства, сроковете по настоящия договор спират своето действие. За “форсмажорни обстоятелства”, страните по договора се съгласяват, да се считат освен установените в съдебната практика и обичая такива, и настъпване на авария с причина ел.-или водопроводен източник.
/2/ Освен в изрично уговорените случаи, този договор може да бъде прекратен и едностранно от изправната страна с писмено предизвестие до неизправната такава по правилата на чл.87 и следващите от Закона за задълженията и договорите /ЗЗД/.
/3/ Договорът може да бъде прекратен и по взаимно съгласие на двете страни.
Чл.13. Всички спорове по тълкуването и изпълнението на настоящия договор ще се решават чрез писмени споразумения между страните, а при невъзможност д а се постигат такива – пред компетентния Пловдивски съд.
Чл.14. този договор поражда права и задължения и за правоприемниците и наследниците на страните, които са го подписали.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход