Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Граници/Кадастър/Регистри

Публикувано от naceff 
naceff
Граници/Кадастър/Регистри
30-03-2006 - 10:58:22
По повод на обсъждането на една дрруга тема се присетих, че има един важен въпрос, по който ми липсват детайли.

Притежаваш, респективно купуваш парцел. За по-голяма валидност на изложението, да приемем, че може да е УПИы може и ПИ.
Документите за собственост са изрядни. Но,....
Искам да знам и то напълно ясно и безспорно, къде точно е границата със съседите ми. Тоест да се мине през една процедура, която да покаже убедително, че границата е .. ТУК.

Някъде нещо съм срещал по темата, но подробности не знам.
Знае ли някой, към кого се обръщаш в подобен случай?
Как точно се нарича процедурата?
Какви документи се издават като резултат на тази порцедура?
Доколко тези документи имат някаква сила, стойност (ако попаднеш на кофти съседи) :-))) Е, то е ясно, че ако иска някой да те съди, ще си го направи, но все пак..
Има ли някакви стандартни подходи за ценообразуване ?
Колко струва ?

Във връзка с въпросите ми се сещам и нещо друго. Преди години Бг получи някакъв заем (може да беше чуждо правителство, може ЕС, не помня). Ставаше дума за изработване на дигитална кадастрална карта в БГ и създаване на единен регистър на имотите. Знаете ли до къде е стигнал този проект ?

Re: Граници/Кадастър/Регистри
30-03-2006 - 11:13:14
Когато аз си купих УПИ, жената от агенцията, която ми го продаде ми даде координатите на геодезиста към съответната община, който дойде на мястото и измери точно границите, за да сложим колчетата. Тази процедура преди 2 години струваше 150 лева/говоря за Пловдив/. Архитектът ми ме попита дали съм получила дигитална карта, но аз нямам такава. Може би зависи от метода и уредите на заснемане. Успех! smiling smiley
Re: Граници/Кадастър/Регистри
30-03-2006 - 11:41:41
Последно съм поръчвал на Геокад -250лв. Ама ми казаха , че са си преместили офиса, ако те интересува ще питам за новия адрес.
Работи се по единен дигитален кадастър в София.
naceff
Re: Граници/Кадастър/Регистри
30-03-2006 - 11:53:45
4овек,
Преди да те помоля за тази справка, чукнах на Гугъла и ето какво излезе :

адрес: 1000 София
ул. Средна гора No.133
карта

телефон: +359 2 8319001
+359 2 9313017
e-mail: office@geocad93.com
geocad@mail.bg

GPS: N 42° 42' 18.5"
E 23° 18' 45.0"

Има вид на сайт, койот не се поддържа оперативно, а може и да не е необходимо.
Имаш ли идея, дали районът на Лозен е дигитализиран.
Не бери грижа, ако наистина ми потрябват, ще ги намеря за нула време.
Въпросът е да знаеш, кой върши работа.
veso
Re: Граници/Кадастър/Регистри
30-03-2006 - 12:30:15
Начев, здравей,

Въпроса ти е много навременен, лошото е че хората нийма да го оценят и да му обърнат внимание, докато не опре у доваро :-). Та много добре си го казал:
Във връзка с въпросите ми се сещам и нещо друго. Преди години Бг получи някакъв заем (може да беше чуждо правителство, може ЕС, не помня). Ставаше дума за изработване на дигитална кадастрална карта в БГ и създаване на единен регистър на имотите. Знаете ли до къде е стигнал този проект ?
Ама знаеш ли как добре си го формулирал! Защото е точно така - дадоха се некакви пари от Европата и нали знаеш какво стана- ами таковаха им мамата. Понеже трябваше да се заснеме терена се оказа че няма самолети (в БГ-то), та се оказа че трибва да се вземат от Европaта. От шибаните бг медии не се разбра точно дали е снимал такъв самолет или не, но явно нещо са снимали, и сега има дигитален кадастър на морето (до 10 км) и на София.
По-точно има, ама нема! Няма защото няма хора, които да работят на компютри. Понеже зимата се занимавах с кадастура в Бургас (естествено най-натоварен) имам най-пресни впечатления от ситуацияята. Даже писах във форума, но никoй не обърна внимание (и аз като тебе и други се чудя защо така хубаво функциониращият стар форум трябваше да се развали и да се обърка щото да не може да се ориентираш сега, но явно у нас всичко трябва да се развали, което работи!)
Та цивилизаторите от Запад, кат дали парата явно не са били наясно и в крайна сметка се оказало че нема кадри. Та разтърсили се некои отговорни другари така, повъртели се, бъркали си в носа и на други места и се сетили за старата изпитана гвардия от община Бургас, дето след 1989 били на standby. Та назначават там разните технички, позастаряли инзинерки, свикнали да сметaт със старата изчислителна линийка, боийдисват им кочинките, слагат им балатум и ги правият кадастърки...и то на хубава заплата.
Това всичко хубаво, ама взели че им сложили по един компютър, че на някои и по два. Като ходих там (а ходих много пъти, заради тези гадни компоти, пардон компютри, дето от влажняй морски въздух не работаят!), се кефих на ситиязията - на тези лелки дето им бяха издърпали най-безцеремонно сметачните линийки от ръцете и им набутали компоти. Как се пуска компютър: Лелката си премества погледа от мене, към компота и наглите отблясузи в очите и се сменят със страхопочитание, към негово величество компота, натиска се едно копче да тръгне уж, да ама обърква копчетата. Дига се телефона и се крещи, така щото няма нужда от телефон, защото се обажда в съседната стая. Ленче, можеш ли доди? Имам тука един проблем. Ленчето идва и пуска компота, да ама сега трябва да се пусне и софтуер, а там е пълно с бутони и менюта.
Мога още да разказвам, ако представляйва интерес.

Поздрави!



Re: Граници/Кадастър/Регистри
30-03-2006 - 12:38:57
Няма представа, но и да не е ще ти свършат работа - даже е по-добре за теб да не е дигитализиранsmiling smiley. Само да не си помислиш, че ти казвам, че са единствените - не са, но вършат работаsmiling smiley
Re: Граници/Кадастър/Регистри
30-03-2006 - 12:42:35
Човеко, защо да е по-добре да не е дигитализиран? Я, обясни ... smiling smiley
Re: Граници/Кадастър/Регистри
30-03-2006 - 13:32:07
Защото тогавма проектантът има определена свобода на действие в рамките на статистическата грешка в определени случаи. Начев ми прилича на човек, който не би навредил на съседите и е хубаво да има определан свобода, без тяхно знание (защото хората са мнителни) да направи нещо по-добро от съществуващото.
Винаги е добре човекът с по-малка квалификация, човекът с по-ниски морални критерии да има по-малки права. А дигитализирания кадастър щие изравнява правата.
ТА имах предвид, че в случая "Начев" е по-добре да има по-голяма свобода геодезистът. В случая "Мутра" е по-добре да няма, както и в случая "обикновен тарикат"smiling smiley И тава въпхрос за дребни детайли - не за увеличаване на парцела и т.н. Примерно за изправяне на някой близък до правия ъгъл - и за двамата съседи е по-добре, ама като трябва да го пита оня може да е мнителен идиот.
R. Velchev
Re: Граници/Кадастър/Регистри
30-03-2006 - 14:08:42
Аз като си купих имота също имах проблеми, липсваха ми 45 м2 от парцела, когато Геокад дойдоха да го трасират за карнета по дигиталната карта на София, която те имат, се оказа че съседката си ги е присвоила, защото си мерила по къщата (която е строена 60-те години) отстояние на оградата. Хубаво, ама регулацията е минала 90-та, а тя е купила къщата (близнак с 1/2 идеална част от земята) през 96-та, не е дала пари да и измерят какво купува, та се опита да ме изнудва за пари, извика си друга фирма (демек Геокад работели по моя поръчка), ама те даже още в нейното преместиха колчетата, пък тя им се разсърди и не им плати. Ходила в общината да се жалва, ама те я пратиха да съди тези, които са правили регулацията, демек за зелен хайвер. Не че тя заслужава по-добро отношение след неприятностите които ми причини по тези и други поводи. Но това са изводите. Иначе аз докато бях при Геокад си говореха, как в Кокаляне границите бягали с по 2-3 метра от кадастралните координати.
naceff
Re: Граници/Кадастър/Регистри
30-03-2006 - 14:08:59
veso здравей,

Излиза, че без да искам съм настъпал дявола по опашката. Вижда се, че ти е доста криво, защото си се докосвал лично до тази тема.
А аз наистина нищо повече не знам. Просто за един период от 4-5 години (може и по-малко) съм срещал примерно две публикации в пресата по тази тема. И освен написаното по-горе ми естанала само само още една следа, по-скоро чувство - а именно, че авторът на едната статия пишеше също с огромна горчивина за поредната разсипия. Мъка !

А пък аз отколе си имам идея да си стегна някакъм имот до София, но не мога и не мога да го намеря. Ето на, дойде пролетта и усещам, че нещо пак ме дърпа за ръката :-)))), но само ще разбуня духовете ... защото сег ане е време за купуване на имоти :-((((


Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход