Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Ипотекиран апартамент - документи и кредит

Публикувано от gerry 
Ипотекиран апартамент - документи и кредит
10-09-2008 - 10:59:24
Здравейте, продавам си апартамента и ме интересува какви точно документи трябва да подготвя аз предварително?

И друг въпрос: Знаете ли как стои въпроса с продажба с кредит на ипотекиран апартамент?
Много благодаря!
Re: Ипотекиран апартамент - документи и кредит
10-09-2008 - 11:06:20
какво казва адвокатът ви ?
той най-добре ще ви посъветва , срещу процент материален интерес

...............................................
за всеки балон - ИГЛА , за всяка дупка - ЧЕП
Радой Ралин ;)
Re: Ипотекиран апартамент - документи и кредит
10-09-2008 - 11:23:51
Трябва да подготвиш точно толкова документи колкото ще ти изиска купувачът! Задължително нот.акт, удостоверение за семейно положение, данъчна оценка на апартамента...от тук нататък може да се изискат още поне десет други бумаги но без горните три няма как да мине!
Продаваният имот е ипотекиран така ли да се разбира втората част на питането?
Re: Ипотекиран апартамент - документи и кредит
10-09-2008 - 12:02:26
DA!
Благодаря за изброените документи :)
Re: Ипотекиран апартамент - документи и кредит
10-09-2008 - 12:25:40
Ва такъв случай е необходимо да известиш банката ти кредитор че си продаваш апартамента. От там ще зисикат да си покриеш кредита за да свалят ипотеката. Ако имаш парите в брой ги внасяш, свалят ти ипотеката и изповядваш. Ако разчиташ на парите от продажбата да ти покрият кредита, в такъв случай е много важно следното нещо. Купувачът да е наясно с това. От там има пак два варианта. Ако той купува с налични пари, ще преведе парите за покриване на кредита ти при подвписване на предварителният договор. След това ще ти трябват две седмции за формалности по вдигането на ипотеката и отивате да изповядвате при нотаруис при което ти доплаща. Тази схема задължително се описва в предварителният договор. Вторият вариант е ако купувачът също тегли кредит. Тук трябва неговата банка да е информирана. Те ще изискат писмо от твоята банка за текущите ти задължения по кредита и каква сума е необходима за изплащането му. От там нататък каквото кажат юристите на банбката която финансира купувачът.
Re: Ипотекиран апартамент - документи и кредит
10-09-2008 - 14:42:27
Много ти благодаря!!
Излишно е да питам колко време отнема, защото явно при различните банки е различен този срок на отпускане на кредита...

Но по принцип аз какъв риск, ако има такъв, поемам като продавач в случая? Когато се прави с кредит сделката?
Re: Ипотекиран апартамент - документи и кредит
10-09-2008 - 16:06:47
довери се на агенция не на домашен брокер и ще останеш доволна.бих си дал и телефона но не е етично да го правя вьв форума
Анонимен потребител
Re: Ипотекиран апартамент - документи и кредит
10-09-2008 - 16:16:58
Направи го - дай координати на коректна АНИ

Това ще е първата АНИ дето се е изправила като един истински Матросов срещу амбразурата
Re: Ипотекиран апартамент - документи и кредит
10-09-2008 - 16:25:31
Риск за теб не мисля,че има-"референция"се нарича документа който трябва да поискаш от твоята банка-той посочва каква сума дължиш до определен момент+лихва,ако има такава/наказателна/-изкарай я ти,струва около 20лв.Даваш я на купувача-той на неговат банка.От там погасяват твоят кредит и трябва да се уговориш с твоята банка до колко дни ще свалят ипотеката/може да стане и за 2,3дни-дори може да го изискаш като документ още като поръчваш референцията,за по-сигурно/.След заличаване на ипотеката отивате при нотариус!
Агенция не ти трябва,не е сложно.Нито е страшно-ако те не преведат парите,не получават нищо!

Re: Ипотекиран апартамент - документи и кредит
10-09-2008 - 16:43:11
Понеже имам личен опит с продажба на ипотекиран имот(сделката беше преди 2 месеца) ще го споделя. Общо взето имота няма никакъв проблем да се продаде ипотекиран, стига разбира се купувачът да е наясно с актуалните тежести върху имота. В моя случай купувачът купуваше с кредит мой апартамент, който аз също бях закупил с кредит. Цената на закупуване беше такава, че имаше част с която се покриваше моят кредит, и част която остава за мен(най-грубо казано). Това беше описано и в нотариалният акт за покупко продажба. След като подписахме нотариалният акт, банката на КУПУВАЧА вписа ипотека върху имота(мисля че се води втора по ред ипотека) и преведе парите по сметката ми в моята банка за закриване на моят(на ПРОДАВАЧА) кредит. В един момент върху имота тежаха две ипотеки. В следващият момент аз си погасих кредита(молба се пише в моята банка), след погасяването нотариусът при който преди време бях правил ипотеката(моята) я заличи, след което в новоиздеденото удостоверение за тежести, се виждаше, че старата ипотека е заличена, върху имота има само една тежест(т.е. новата ипотека на банката на КУПУВАЧА). В следващият момент банката на КУПУВАЧА ми приведе и остатъка от продажната сума. Разбира се това изисква технологично вртеме от минимум три седмици(имам предвид от момента на подписване на нотариалният акт за покупко продажба до окончателното разплащане).

Това го бях писал преди време в инвестора! Общо взето това е ситуацията. иначе цялата дискусия можеш да я видиш тук
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход